Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

O noua clasa de functionare pentru amplificatoare audio


hpavictor

Recommended Posts

Cambridge Audio ( prin Douglas Self ) a lansat inca din 2003 seria de amplificatoare AZUR 840A , si ca reclama , considera ca aplica un patent propriu , o noua clasa de functionare numita XD . Va rog sa cititi si sa comentam acest articol , eventual sa facem si o modificare la un amplificator existent , pentru a pune in evidenta avantajele acestei noi clase de functionare ......

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply
:) Victor eu va ziceam mai demult despre clasa XD.... De fapt Nelson Pass lucra cu asa ceva de pe vremuri, doar ca era ceva mai simpla, cu generator de curent constant, fara sa controleze functie de muzica acel curent care trece prin GCC. Vorbind practic, am incercat si eu varianta mai simpla cu GCC si rezultatul a fost mult sub asteptari. Lui Douglas Self ii scapa cateva amanunte . Poate voi aveti mai mult noroc.
Link to comment
Share on other sites

Aceasta solutie tehnica consta din un generator de curent comandat de o fractiune din semnalul de intrare si care reduce (sustine autorul) distorsiunile de trecere.In fig 8 sunt prezentate distorsiunile unui amplificator in clasa A.AB ,B,iar cresterea distorsiunilor in clasa AB se datoreaza potrivit lui Douglas "gm-doubling-ului"pe care solutia sa il elimina.E patentata U.K.,a obtinut premiu la Las Vegas in 2007,etc.E o varianta "dinamica" a generatorului de curent realizat de Dl.Giovanni Stocchino in 1984 cu care un operational 741 era "tras" in clasa A iar distorsiunile se reduceau cu un ordin de marime.In fig 13 e prezentata dependenta coeficientului de distorsiuni obtinut cu varianta cu modulatie de curent-XD PP si cu curent constant XD CONST fata de clasaAB,B de functionare.

Link to comment
Share on other sites

In primul rand si cel mai important aspect: distorsiunile de crossover sunt mici, de ordinul a -60dB, iar restul de pana la -10dB se datoreaza altui tip de distorsiuni. Aceste doua tipuri se suprapun in etajul de iesire astfel incat se confunda lejer intre ele. Un etaj in clasa B bine reglat reduce intr-o proportie semnificativa (pentru amplificatoarele de putere mica, de casa) ambele distorsiuni, ceea ce clasa XD de una singura nu face. Clasa XD merita implementata peste clasa B corect reglata, sau clasa AB cum i se mai spune, altfel e ciu-ciu. In acest din urma caz, beneficiile suplimentare aduse de clasa XD sunt extrem de mici ca sa merite. In plus iti da peste cap amplificatorul, tensiunea de offset la iesire ceea ce in unele cazuri, mai ales in anumite puncte din amplificator duce catre micsorarea corectiei erorilor, ce iei pe mere dai pe pere. Intr-un singur caz ar fi indicata clasa XD, anume acolo unde nu se poate mentine la punct fix , optim, curentul de bias. Se pune clasa XD peste clasa AB, clasa AB setata usor peste clasa AB optim, astfel incat sa nu scada niciodata sub punctul optim,iar depasirile de punctul optim ale clasei AB care duc la gm-doubling sa fie preluate de clasa XD, deci o clasa XD implementata bland si cu cap. In rest orice varianta este mai proasta ca o clasa AB. Smecheria lui Self cu variatia curentului functie de tensiunea de intrare a muzicii e inspirata de la clasa AA de la Technics daca nu ma insel, care facea acelasi lucru, dar nu doar cu o ramura, in clasa XD, ci cu ambele, deci clasa AB. Le-a imbinat frumos pentru cartea din care sunt si pozele tale Victor (chiar daca sunt in limba rusa), dar cand te apuci practic constati ca era doar o teorie care sa dea bine pe hartie. Asta e parerea si experienta mea destul de recenta cu clasa XD, poate voi aveti succes mai mare.

Link to comment
Share on other sites

Din ce am inteles eu , imbunatatirile pe care le aduce acel " displacer " se aplica din considerente comerciale clasei B de amplificatoare , oferindu-le posibilitatea de a opera, in sectorul 0 - 5W, in clasa A, astfel putand produce amplificatoare mai eftine dar care sa poata primi sigla de Class A Amplifier :nas: . Parerea mea ( de ne-profesionist )ca mutarea punctului de 0 , poate aduce cu sine mai multe batai de cap decat satisfactii, ca sa merite o astfel de implementare (pentru multi constructori, mai modesti, DIY )

Link to comment
Share on other sites

Amanunte picante extrase din manualul de service de la Cambridge Azur 840A................Poate are cineva timp pentru experimentarea unei asemenea " smecherii " , se pare ca poate transforma orice amplificator in clasa AB in unul cu sunet de clasa A , fara aceeasi disipatie , dar pastrand calitatea sunetului clasei A . Tot in atasament mai aveti si un vechi articol din Elektor , in care este descrisa o metoda de functionare inedita , un amplificator principal , alimentat ( sursa independenta ce poate debita curent mare ) la tensiune mica in clasa A si un alt amplificator in clasa B pura ( fara curent de repaus ) care ii moduleaza alimentarea amplificatorului in clasa A in functie de semnalul din intrarea generala , in acest fel amplificatorul in clasa A nefiind nevoie sa disipe putere decat atunci cand are excursie mare pe iesire . O metoda foarte economica de alimentare pentru clasa A !

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines