Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

robot de bucatarie philips HR7754/99


Vizitator doc_mseco

Postări Recomandate

Vizitator doc_mseco

Am o problema cu robotul de bucatari: cand merge (doar pe un singur buton de comanda), cand porneste scurt (1 secunda) si se inchide pe restul butoanelor sau chiar si pe acela care cateodata mai merge. Stiu electronic elementara de amator (un hobby de-al meu). L-am desfacut si nu pare nimic ars. Motorul pare ok. Sunt momente cand merge mai bine de 10 minute.

Daca as gasi un electronist in Iasi care sa nu-mi ceara cat un robot nou dar mai ieftin (3 mil) l-as da la reparat dar n-am gasit.

Ma gandesc ca s-a stricat circuitul de comanda care e destul de complex. Motorul e de 700W, 220V 50Hz. Ma gandesc daca as putea sa-l pun pe direct la priza (cu un circuit mai simplu in genul unui potentiometru cum sunt la intrerupatoarele cu intensitatea variabila de sufragerie) ca sa nu mai repar tot circuitul ala complex. L-am masurat si motorul e tinut in vreo 70V, nu 220 cat e in priza, cand merge. Ce parere aveti ?

 

Poza cu el avei in linkul asta:

http://img18.imageshack.us/i/img0001vl.jpg/

Link catre robot aveti aici:

http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?slg=ro&scy=ro&ctn=HR7754/99

 

 

O a doua intrebare: are cineva idee cum se numeste piesa din imaginea asta:

http://img3.imageshack.us/i/img0007puu.jpg/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

salut. cred ca nivelul ta de cunostiinte de electronica sunt minime ,avind in vedere ca nu recunosti un condesator . ma rog. uite un sfat , vezi pe placa cea mai mica cu releu si comanda motorului, pe spate se afla 2 diode zener de 11 v ,care se defecteaza. sunt mici , din sticla , si lipite pe spate. incearca sa le inlocuiesti ,fi atent la sensul diodei cind o dezlipesti ,sa-ti notezi pe ceva sa nu le incurci sensul. poti folosi diode dzener de 12 v.inlocuiestele si da-mi rezultatul.bafta

Link spre comentariu
Vizitator doc_mseco

Mersi pentru raspunsuri. Cu ocazia asta am citit si ceva despre relee si intradevar circuitul de comanda e protejat prin dioda de supratensiunile din releu.

 

M-am uitat pe spate la diode. Iata poza:

http://img340.imageshack.us/i/img0002uv.jpg/

 

Este un singura. Am masurat-o cu voltmetru si e deschisa in ambele sensuri cu o rezistenta de 1.6K ceea ce nu e bine. Azi n-am cum sa cumpar alta asa ca aman pe luni inlocuirea si va zic rezultatul.

Link spre comentariu
Vizitator doc_mseco

Am schimbat dioda zener cu una de 11v si nu a mai pornit deloc aparatul. am verificat tensiunea, apoi contactele diodei cu placa, directia anod catod, totul era ok. Am pus-o pe cea veche la loc si a mers ca inainte, porneste scurt si se opreste.

Link spre comentariu
Vizitator doc_mseco

Sper ca am inteles corect la ce diode te referi. Am incercuit in poza asta:

 

http://img842.imageshack.us/i/img0005copy.jpg/

 

Am verificat 4 diode in regiune respectiva cu multimetrul setat pe "verificare diode". Toate cele marcate cu verde au iesit ok, deschise intr-o singura directia. Cea marcata cu rosu pare deschisa in ambele sensuri cu voltage drop normal de 0.6 si voltage drop pe reverse de 1.6 (anodul e pe parte unde am marcat cu rosu), asa ca am dezlipit-o si am verificat-o in afara circuitului unde nu am mai iesit ca ar fi deschisa pe reverse deloc.

 

Apoi am verificat toate diodele pe ambele placi si in total sunt 4 diode care au acelasi comportament marcate in poza urmatoare:

 

http://img641.imageshack.us/i/img0003copyb.jpg/

 

E normal sa iasa deschise pe reverse ?

Am vazut contactele de protectia care se inchid la punerea acesoriilor - sunt doua. Nu e de acolo problema. Chestia este ca este un buton pe care robotul aproape intodeauna merge si mai ales cand nu e in sarcina motorul (nu are ceva greu de facut), restul butoanelor de comanda pornesc scurt se opresc.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

La același tip de robot cand pornesc se aprinde LED-ul de la butonul de STOP, clipeste de câteva ori și gata. La un moment dat functiona aleator, cand pornea cand intra in protectie.

Am verificat toate diodele, toți cond, buni, triacul nu l-am verificat, trebuie sa cumpar unul ca sa-l inlocuiesc, la iesire, pe bornele motorului am 117 V AC indiferent de situatie. Am verificat releul, functioneaza perfect (cand actionez butoanele nu primeste tensiune). Sunt 2 rezistoare de 150 ohm/ 0,5W legate in serie cu un cond de 0.01 micro, se incalzesc destul de tare dar nu atat cat sa se arda. Ori e microcontrolerul ori triacul - banuiala mea este ca e ceva cu microcontrolerul.

 

https://1drv.ms/i/s!Ag2EJjgX7kZmhSfvKCRox61J9XOF

 

 

 

 

 

 

 

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu

am schimbat cond de 1 microfarad, la m[surare arăta 1,02, cu unul care arăta la măsurare 0,98.... acum functionează, mai dă rateuri câteodată dar mai rar. nu stiu ce să cred, probabil celălalt cond avea curentul de fugă mai mare sau sub tensiune se comporta altfel.... Când intră în „protecție” trebuie să apăs butonul STOP de 3 ori și își revine....Motorul este legat mai ciudat, nu este legat așa cum am văzut de obicei. Întrerupătoarele de protecție, sunt legate unul pe o înfășurare a statorului unul pe una din perii cred și blocul de comandă cu triac pe cealaltă înfășurare a statorului.... așa cred, nu am desfăcut legăturile. Blocul de comandă îi dă impulsuri si turația crește treptat sau are o opțiune cu turație mai mică, probabil frecventa impulsurilor e mai mică.... Dacă ar fi să il leg pe direct, ar trebui să înseriez un cond cu una din înfășurările statorului și apoi să cuplez un variator de turație cu triac, nu stiu dacă am gândit bine de aceea dacă puteți să-mi oferiți o sugestie aștept.

Lucrurile cu cât sunt mai simple devin mai fiabile și mai ușor de reparat....

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări