Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se rectifica bacurile de la universal?


Postări Recomandate

Nu sunt specialist (ca sa nu mai fiu criticat) dar va spun pentru ca m-am confruntat cu aceasi problema.Bacurile sunt de 2 feluri - dure sau moi. Cele moi se aduc la cota periodic iar cand se uzeaza se schimba. Acestea pot fi rectificate si cu cutitul de strung.Pentru cele dure rectificarea poate fi facuta in mai multe feluri :1. Munca de chinez batran : cu un cilindru strunjit centrat il prindeti in bacuri si cu ajutorul papusii se vede unde oscileaza, se dau bacurile jos si se tot polizeaza fin bacul care ar produce oscilatia pana cand se centreaza. E laborios tare.2.Montati bacurile corespunzator pe universal- rectificarea bacurilor la interior - prindeti o camasa de rulment pe exteriorul bacurilor (adica se prinde de interiorul camasii prin deschiderea bacurilor)aceasta tine fixate bacurile si asigura o buna egalizare a fortei de stringere, altfel o sa le descentrati datorita jocului pe care il au- confectionati o portshtanga cu o gaura pe centru pentru prinderea pietrei de biax (atentie porshtanga sa nu fie egala cu piatra, sa fie mult mai mica si sa nu folositi biax ci doar piatra de biax).-prindeti portshtanga in portcutit (atentie trebuie ca centrul universalului sa fie la centrul portshtangii),porniti strungul pe turatie cit mai mare si avans cit mai mic (aveti grija ca avansul sa fie pe invers sau stinga).-introduceti portshtanga in interiorul universalului si atingeti f.f.f.incet de bacuri si cuplati caruciorul pe avans. Repetati acesta operatie pina obtineti rezultatul dorit. Atentie la piatra, daca de deformeaza sa o schimbati, pentru a nu poliza bacurile oblic si sa obtineti o suprafata de strangere in forma de con.Cu incarcarea se poate sa nu se alieze sau sa le decaliti si de asemena o sa fie grea rectificarea.Eu asa am incercat si am redus mult abaterea. Oricum, centrarea se face in strung, asa ca o piesa lucrata trebuie mentinuta in aceeasi pozitie pana la finalizare, mai ales daca strungul e mai uzat.Daca nu va descurcati, un set de bacuri costa intre 120 si 200 ron si poate gasiti si pe okazii.Spor la treaba!

Link spre comentariu

Multumesc, am sa iau in studiu fiecare varianta. Ma gandesc si la folosirea unui burghiu cu cap de carbura metalica, sa strang la maxim bacurile si sa gauresc pe maxim de diametru la uzura bacuri, cu-n avans axial foarte mic. Da, cred ca e fb si varianta cu cumparatul bacurilor, dar nu am certitudinea ca sunt cementate si mi-e teama sa nu iau teapa.

Link spre comentariu

Varianta cu burghiul nu e prea buna pentru ca el va urma calea cea mai usoara si nu va realiza neaparat un traseu centrat. Daca ati vazut, in unele cazuri chiar se incurbeaza cand realizezi o gaura, mai ales la turatii mici. Este sansa sa obtineti o gaura perfecta dar descentrata.In ceea ce priveste bacurile de cumparat, sunt unii care au lucrat in fabrici candva si au mai adus cate ceva pe acasa si sunt bune. Sunt unele noi de cumparat care nu sunt adaptate pentru lucru, sunt ascutite, nu au realizata talpa de prindere. Sper ca m-ati inteles. La acestea trebuie realizata o manopera asemenatoare cu rectificarea pentru a face acea tesitura care sa realizeze o strangere suficienta.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salut, Am fost intrebat despre acest lucru de userul "en", si la sectiunea atelierul mecanic, atelierul lui Radu am descris mai multe metode.Doresc sa aflu cat mai multe de la cei ce cunosc procedeul de rectificare a bacurilor de la universal, deoarece mie mi se pare interesant si totodata important pentru cei ce au nevoie de reconditionarea bacurilor la universale.Cu stima.

Link spre comentariu

La un sn 320,ale carui bacuri strangeau numai pe spate,am prins de la interior o flansa fi120mm si [am rectificat]am strunjit din bacuri~1mm;pt ca [reparatia] a fost rapida am tot repetat faza pana cand diametrul minim pe care puteam sa-l prind in bacuri a fost>10mm,moment in care am schimbat universalul.Din pacate aceasta solutie face ca bacurile sa stranga egal fata/spate,dar nu [centreaza] bacurile,acestea avand in continuare [bataie];aceasta se datoreaza uzurii neuniforme a filetului care strange bacurile,si este mai accentuata pe partea de strangere decat pe cealalta.

Link spre comentariu

De regula bacurile unui universal de strung nu se rectifica, ci se strunjesc fin cu un cutit cu carbura adecvata si cu raza la varf putin mai mare. O rectificare de precizie, nu se poate face, decat daca se foloseste o brosa de turatie foarte mare - >12000 rpm - care se poate regla astfel incat axa strungului sa fie paralela cu axa brosei. Pentru o strunjire (rectificare) de calitate, bacurile trebuie blocate in pozitia de strunjire (rectificare) cu ajutorul unui inel special confectionat in acest sens. Pentru contra-bacuri, se pare ca gcom61 a descris metoda suficient de clar. Pentru universalele mari - >Ø200 - strungarii profesionisti, practica la partea frontala a bacurilor, o asa-numita degajare. Aceasta nu este altceva decat o trapta asemanatoare celor de la contra-bacuri, insa facuta la interior. Scopul ei este sa prinda piese inguste, de tipul inelelor/discurilor. Se confectioneaza asadar un inel suficient de mare in diametru, astfel incat prin alezajul lui interior sa ramana suficient loc pentru adaosul care trebuie indepartat din bacuri. Se strange cota exterioara in degajare, doar la mana (fara prelungitor) si se executa strunjirea/rectificarea. Bacurile se deschid pentru strunjire, la diametrul maxim, care poate fi fixat in universal. Daca se vor deschide mai putin, atunci la diametre mai mari decat cele la care s-a facut strunjirea bacurilor, piesele nu vor mai fi fixate doar dupa trei linii tangente la circumferinta bacurilor ci in 6 linii, deoarece diametrul la care au fost strunjite bacurile este mai mic decat diametrul piesei fixate.

 

In alta ordine de idei, o centrare in interiorul unei precizii de 0,1...0,2 mm, este suficient de precisa - pentru strung. Atunci cand urmarim sa centram o piesa cu o toleranta de ordinul 0,01...0,02, se inlatura universalul si se fixeaza un varf cu antrenor, direct in conul axial al strungului.

 

...Chiar ma gandesc serios sa fac o incarcare cu sudura a portiunii uzate, dupa care sa incerc din aproape in aproape o aliniere cu suprafata neuzata si in final o foarte mica corectie cu o piatra fixata in portscula, chiar la turatia de 1600 rot/min. Avantajul este ca nu se modifica diametrul minim de strangere al bacurilor.

Nu este nevoie de sudura. Suprafetele inclinate ale bacurilor se frezeaza fin, dupa o centrare atenta. Adaosul de indepartat la frezare, se poate calcula (numai cei care agreeaza calculele), functie de diametrul minim pe care vrem sa-l obtinem pentru strangerea interioara.
Link spre comentariu

Salut,Azi dimineata am rectificat bacurile la universalul de 125mm cu cea mai mare bataie, avea dupa centrare inainte de rectificare pe exterior 0.04mm, iar o coada de freza widia prinsa in bacuri avea bataie de 0.55mm.Dupa ce l-am prins in universalul strungului (universal precis si de calitate de la firma ROHM) de la lucru unde m-a ajutat si un coleg Nicolae,care raspunde de utilaje, am prins in portcutit o freza de turatie de la firma Proxxon (20.000rot/min) pe care am centrat-o si in penseta am prins un dorn de rectificare diamantat executand operatia de rectificare.Rectificarea bacurilor la acest universal am testat varianta cu bacurile nefixate, fixarea realizand-o forta centrifuga, arborele strungului avea 710 rot/min.Dupa terminarea operatiei de rectificare am prins din nou coada frezei in universal si am masurat noua abatere care era de 0.02mm, ceea ce pentru mine este OK.

Link spre comentariu

Salut,La universalele cu montura pe filet conteaza intradevar filetul , acesta trebuie sa fie cat mai precis realizat, si de regula sunt filete cu profil rectificat.Pentru ungere se foloseste ulei de obicei.Eu am prelucrat pe freza flansa si la final am reusit sa am o bataie de 0.03mm.Cu stima.

Link spre comentariu

...Rectificarea bacurilor la acest universal am testat varianta cu bacurile nefixate...

Mi se pare ca bacurile nu au fost deschise la deschiderea nominala maxima de prindere. Cat a fost diametrul "prins intre bacuri" la rectificare?

se pare ca conteaza foarte mult si starea filetului...

Filetul spiral plan al universalelor se uzeaza destul de greu si cel mai adesea, numai atunci cand se fabrica un singur tip de piesa in productie de serie foarte mare (>10.000 buc) sau de masa (sute de mii / milioane de bucati)
Link spre comentariu

...dechise la cota maxima interioara a universalului plus un adaus de rectificare...

Adica la cota alezajului de trecere? In acest caz este corect. Apropos de forta centrifuga, care se substituie inelului de fixare, nu stiu ce sa spun. Nu cred insa, ca este solutia cea mai buna. Atunci cand fixarea nu este ferma, au loc vibratii si tot felul de alte fenomene care nu confera control asupra parametrilor prelucrarii.
Link spre comentariu

Salut,Stiu la ce va referiti referitor la fixarea bacurilor doar prin forta centrifuga, dar cum am spus am mai multe universale si am incercat practic si nu vibreaza nimic in conditiile de rectificare cu motor la 22.000 rot/min.Am incercat cu un universal si am iesit cu bataie masurata sub 0.05mm ceea ce pe mine m-a multumit.Universalele pe care le posed sunt in stare foarte buna si nu am uzuri la calea de glisare a bacurilor.Cu stima.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări