Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clorură ferică granule

IoNuTx

Recommended Posts

• Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• IoNuTx

6

• TESSLA

4

• mișa

3

• manolo

3

Top Posters In This Topic

Posted Images

Solutia de clorura ferica pe care o cumperi are concentratia de 38%. Nu e critica aceasta concentratie. Eu zic sa faci o solutie de 30-35%. Adica, pentru o concentratie de 35%, dizolvi 250g FeCl3 in 464 g apa. Linistit poti aproxima cantitatea de apa la juma' de litru.

Guest parpala

concentratia de 1% inseamna 1gram dizolvat in 100grame(mililitrii la apa)deci concentratia de 38% inseamna 38grame dizolvate in 100grame apa(100ml= 0,1litri)pentru 2oo ml solutie pui 38g inmultit cu 2 , pentru 300ml solutie pui 38g inmultit cu 3 si asa mai departe...

concentratia de 38% inseamna 38grame dizolvate in 100grame apa

:scarpin ...ar fi valabil numai daca granulele alea ar avea concentratia de 100% clorura ferica...!...si sigur n-au concentratia de 100%... :rade:

Daca concentratia de FeCl3 este d 38% ...eu recomand un test la temperatura ambientala de vreo 20 grade C ceva de genul 150/170 gr. granule/400ml apa . Pentru un timp de corodare de aproximativ 10 minute. Stiinta exacta in chimie nu prea exista....sunt multe variabile...mai ales pentru incepatori... De exemplu: incalzirea solutiei cu doar 5 grade modifica timpul de corodare semnificativ. Mie imi place sa folosesc manusi si o periuta de dinti pentru cablajul de corodat . In felul asta nu am cum sa gresesc.... numai bine!P.S A se lucra intr-o zona ventilata , ochelari de protectie, si manusi. Fara copii langa tine!!!!

concentratia de 1% inseamna 1gram dizolvat in 100grame(mililitrii la apa)deci concentratia de 38% inseamna 38grame dizolvate in 100grame apa(100ml= 0,1litri)pentru 2oo ml solutie pui 38g inmultit cu 2 , pentru 300ml solutie pui 38g inmultit cu 3 si asa mai departe...

Total gresit!Concentratia de 1% inseamna 1 gram dizolvat in 99 grame apa. (mililitrii la apa) Adica in total 100 grame solutie. (nu 101 grame solutie cum propui matale :ras: )Concentratia de 38% inseamna ca in 100 grame SOLUTIE sunt 38 grame SUBSTANTA. Deci 100 grame solutie contine 62 grame apa si 38 grame substanta. Ia pune mina pe carte ca ramii repetent! (Dupa teoria matale solutie 38% inseamna ca in 138 grame solutie sunt 38 grame substanta...Ma apuca risu'.)Se mai gasesc tot felul de destepti care vorbesc fara ei...Pentru "nch": totusi, putem considera chimia o stiinta exacta... :rade: iar operatiunea de corodare a cablajelor imprimate nu e chiar asa de periculoasa.
Guest parpala

asa e misa, ai perfecta dreptate, am gresit in alta ordine de idei nu mai pot ramine repetent pentru ca am teminat studiile elementare in urma cu 35-30 de ani si a mai intervenit uitarea...

Mulţumesc tuturor,în curând o voi amesteca granulele cu apă,clorura mi-a dat-o un electronist care a lucrat la I.P.R.S Băneasa şi MICROELECTRONICA,pe recipient nu scrie ce concentraţie are doar gramajul şi ceva fraze în germană(cred).

P.S A se lucra intr-o zona ventilata , ochelari de protectie, si manusi. Fara copii langa tine!!!!

Din fericire nu am copi sunt boboc încă. :rade:

In Standardul International de Masura "SI" . Concentratia este raportata la /1000 . (daca nu e marcat altfel) ...cum ar fi medicamentele ...miligrame(mg) sau ppm (parti pe milion)

@ Misa! FeCl3 este periculoasa in 3-4 moduri :

1. bea cineva din greseala dintr-o sticla nemarcata... (cum ar fi o sticla de "fanta"....)

2. Clorura ferica odata epuizata o arunci la WC, care ajunge in reteaua de apa potabila, trece de statia de tratare a apei si ajunge iar la robinetul tau....

3. Pestele care il cumperi din piata....va fi "bogat" in cupru, pe langa alte substante toxice aruncate de "fabrici si uzine" in ...... rauri, Dunare...etc

4. Apa pentru irigatii ajunge in legume /fructe...

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Iron(III)_chloride

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Copper(II)_chloride

Chimia/Biologia/Fizica/Astronomia/Psihologia/Geologia/Politica/Geografia.... nu sunt stiinte exacte!!! (Pot fi aproximativ exacte NUMAI in conditii de laborator...... poate doar matematica si imaginatia .... :nas:

Imi cer scuze daca bat campii.... e posibil sa ma insel.....

Numai bine!

Total off topic.

.....

@ Misa! FeCl3 este periculoasa in 3-4 moduri :

1. bea cineva din greseala dintr-o sticla nemarcata... (cum ar fi o sticla de "fanta"....)

2. Clorura ferica odata epuizata o arunci la WC, care ajunge in reteaua de apa potabila, trece de statia de tratare a apei si ajunge iar la robinetul tau....

3. Pestele care il cumperi din piata....va fi "bogat" in cupru, pe langa alte substante toxice aruncate de "fabrici si uzine" in ...... rauri, Dunare...etc

4. Apa pentru irigatii ajunge in legume /fructe...

Imi cer scuze daca bat campii.... e posibil sa ma insel..... Numai bine!

Este chiar foarte posibil.

Misa este un user cu multe carti citite la activ, cu destula experienta si care se abtine sa spuna aberatii. Cel putin asta am inteles eu din postarile lui de pe acest forum, toate la obiect si bine documentate.

Revenind la oile noastre:

1. Posibil sa ai dreptate. Aceste situatii pot fi evitate foarte usor.

2. De cand apa de la WC ajunge in reteaua de apa potabila si nu in reteaua de canalizare? Si ca fapt divers, clorura ferica este folosita in statiile de epurare ca agent de decantare a suspensiilor din apa tratata si de reducere a continutului de metale in suspensie intr-una din fazele procesului de epurare, urmand apoi eliminarea ei prin alte metode. Daca vei avea curiozitatea sa pui cateva picaturi de clorura intr-un vas cu apa tulbure te vei convinge de capacitatea de decantare a acesteia.

Despre punctele 3 si 4, no comment!

On topic.

Ientru IoNuTx

Fa asa cum spune Misa in postul nr. 2 si nu vei avea surprize.

Bineinteles ca e periculoasa daca o bei. Si diluantul e periculos daca il bei. De asemenea e poluanta si toxica, atit clorura ferica in sine cit si clorura cuprica rezultata (la fel si diluantul sau vopselele). Trebuie luate unele masuri de protectie, ca dealtfel in orice situatie in care lucrezi cu substante chimice. (atentia si operarea intr-un loc cit de cit retras evita neplacerile) Totusi, daca scoti din calcul faptul ca o bei, iar utilizarea e ocazionala si in cantitati mici, cel mai mare pericol ramine cel de a-ti pata definitiv hainele sau alte obiecte de prin casa. Sigur, e bine sa lucrezi afara dar daca e iarna e mai dificil. Prin reactia de corodare cu clorura ferica nu se degaja gaze ca in situatia cind corodezi cu acid azotic. (corodarea cu acid azotic se face obligatoriu afara din cauza degajarii oxizilor de azot, in special hipoazotida, foarte toxica)Cea mai buna metoda de corodare acasa este utilizarea unei cuve inalta si ingusta, in care cablajele se intriduc pe verticala. Suprafara de contact cu aerul e minima (suprafata de evaporare e minima, deci mirosul specific e diminuat mult)In fabrici, unde o cuva de corodare contine sute de litrii de solutie iar amestecarea se face prin barbotare, se impun intr-adevar metode de protectie specifice.

Am citit despre clorura ferica (FeCl3) pe diverse forumuri si unii spuneau ca FeCl3 degaja gaze toxice si trebuie neaparat lucrat in aer liber, nicidecum in casa. Altii spuneau ca in urma corodarii si-au stricat sculele din atelier din cauza vaporilor care ataca suprafetele metalice.Este adevarat? Eu stiam doar ca pateaza aproape orice, nu ma gandeam ca degaja vapori care sa atace metalele din camera. Am corodat o singura data cu FeCl3 si mi s-a parut de-a dreptul inofensiva pe langa acidul azotic (HNO3) concentrat cu care lucram la cercul de electronica.