bographics Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 Mi-am luat un amplificator auto Ground Zero Iridium GZIA 2230HPX pentru subwooferul meu. Dupa ce am studiat manualul sau am cateva curiozitati: 1. Signal to Noise Ratio (SNR): 80dB - cat de important este acest factor pt un subwoofer? am vazut ca multe alte amplificatoare declara valori de >100dB - cum depinde de frecventa? 2. Damping factor: >70 - e de bine? e de rau? 3. Channel separation: 60dB - de ce un amplificator nu poate reda cu o separare de 100% cele doua canale? 4. RMS power @ 4Ω Bridged 14,4 V, 10% THD: 1 x 540 W - stiu ca 10% THD este mult, dar cat de mult poate scadea THD pe frecvente joase, si mai ales cat de mult scade la o injumatatire a puterii sa zicem? Link to comment
Guest Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 SNR, nu mai conteaza asa de mult la bass.Damping factor cu cit este mai mare cu atit mai bine, cauta pe google despre damping factor.Separarea "perfecta" intre canale s-ar obtine TEORETIC cu 2 amplificatoare MONOBLOC, total independente de la primul la ultimul fir, insa in cazul tau nu este important, banuiesc ca o vrei in Bridge pt Subwoofer.Folosind-o in bridge, pt subwoofer, daca "tragi" din ea 80% din putere, teoretic poti avea sub 1% sau chiar mai jos, pragul de distorsiuni, acei 10% sint dati probabil la puterea respectiva, ca sa arate in idee ca ampliful ofera peste 500w, sa "ia ochii", cu puterea.In realitate puterea RMS poate fi mult mai mica in bridge, ceva in 300-400W cu sub 1% distorsiuni, insa "da mai bine" cu 540W decit cu 300 sau 400.Totusi pentru subwoofer, iti recomand o clasaD monobloc, gasesti SH pe forum. Link to comment
bographics Posted March 10, 2011 Author Share Posted March 10, 2011 Am vrut sa iau intitial class D monobloc... era un kenwood la 300W RMS dar era mai scump cu 2 mil fata de acest GZ.Amplificatoru e deja luat, pus pe masina, testat. In principiu imi place cum se aude. In mod cert este puternic deoarece tin gain-ul cam la 1/3 si nu pot asculta "la maxim", este prea mult pt o masina Difuzorul folosit este un MAC Audio de 300W RMS in 4 ohmi / 90dB / 30cm si il misca foarte bine.Am mers pe ideea sa iau un amplificator mai ieftin dar puternic, astfel incat sa pot obtine fidelitate buna la volum mai mic si sa nu existe probleme cu incalzirea lui.Legat de damping factor... am citit ca valorile mici sunt cele mai bune. Link to comment
Sharky Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 SNR-ul daca nu se specifica in ce conditii e masurat e irelevant, dar ma indoiesc ca are erori de proiectare asa incat sa aiba zgomot intrinsec. S-ar putea insea sa ai zgomto de la conexiuni facute gresit, dar aia nu e de la amplfi ci de la montare.DF-ul de minim 70 e numai bun. DAca vrei sa vezi diferente leaga difuzorul in serie cu un bec de faza lunga, sa auzi ciudatenii, sa iti faci o idee ce insemna DF mic. Totusi, timbrul final e influentat in mare masura de diful in sine si nu neaparat de acest parametru.Diafonia : 60dB eu zic ca e destul de suficienta, in special in mediul in care asculti. DOar il folosesti pentru auditie, nu pentru masuratori de precizie.Puterea: probabil ca la 450W vei avea sub 1% ceea ce este f bine pt un amplif de bas. S-a dat puterea la 10% ca sa treaca o putere mai mare sa dea bine in specificatii. Pe un difuzor puturos de subwoofer aia 10% nu o sa ii simti daca nu stii ce sa asculti, inca s-ar putea sa sari mult peste aceasta limita daca esti novice dar mare amator de facut galagie. Link to comment
bographics Posted March 11, 2011 Author Share Posted March 11, 2011 Nu aud zgomot de fond, mai ales ca este vb de un subwoofer si mai mult ca sigur ca sistemul audio standard al masinii are mai mult noise.Distorsiuni nici nu am cum sa aud avand in vedere ca distorsioneaza suficient plasticul si tabla de pe masina!Legat de putere, difuzorul este mult mai slab fata de amplificator, de aceea tin gain-ul cam la 1/3. Chiar si in conditiile astea nu am avut curaj sa dau la maxim.Multumesc pentru lamuriri, eram curios cu ce se mananca aceste specificatii. Link to comment
Recommended Posts