Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pornire motor masina de spalat automata.


Vizitator sdarkangel

Postări Recomandate

Vizitator sdarkangel

Am dat de un motor de la o fosta masina de spalat automata si as vrea sa il pornesc si sa-l folosesc la un polizor sau altceva dar nu ma prea pricep sa-l pornesc.Am atasat imaginea cu el si cateva detalii despre el. Ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi pt o pornire directa, conectare pini, sa vad daca merge si poate fi folosit la lucruri mraunte.multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atentie, pentru polizor nu este bun acel motor, motive: la primul mod de conectare ofera o turatie prea mare 13000rpm(periculos, vezi m/s ai pietrei, in al doilea rand arde materialul ce va fi polizat, etc)iar la al doilea, o turatie prea mica 800rpm, numarul de rotatii pentru un polizor normal sunt intre 2000 si 3000 rpm.(Se accepta si 1500 rpm).E motor de whirlpool.

Link spre comentariu
Vizitator sdarkangel

da, cred ca se porneste cu statorul si rotorul in serie, am mai citit si pe alt forum azi dar nu am mai incercat sa il pornesc pentru ca acolo se recomanda incercarea cu o modificare a tensiunii de pe la vreo 20V pana pe la 160V pentru ca o tensiune de 220v s-ar putea sa-l faca sa nu porneasca. Daca o sa reusesc sa-l pornesc si nu este el defect, atunci o sa caut o schema de control a turatiei, trebuie sa fie asa ceva odata ce masina isi controla turatia prin tahometru pentru diferite programe de spalare.Stie cineva asa o schema?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

La acest gen de motoare, turatia depinde de tensiune iar cuplul de curent. Variatia tensiunii e relativ usor de facut (vezi variatoarele de turatie de pe aspiratoare). Daca insa motorul are sarcina (nu ca la aspirator), reglajul e realizat pe masina de spalat utilizand traductorul de turatie. (curentul prin motor depinde atat de impedanta proprie cat si de tensiunea contraelectromotoare, care la randul ei depinde de turatie)Pentru polizor v-ar trebui un regulator ceva mai complex, capabil de a limita si curentul prin motor, altfel, e foarte posibil sa obtineti fum si un deseu metalic...Statorul este separat de rotor pentru a se putea inversa sensul de rotatie; se leaga in serie.Succes!

Link spre comentariu

De ce sa fie simplu cand se poate complicat?Ptr. a-l transforma in polizor va trebuie:-un variator de turatie(ptr. a pastra cuplul constant,indiferent de turatie, cel mai ieftin folositi TDA1085)-un sistem de prindere a pietrei(trebuie sa demontati motorul,este capsat)-confectionat aparatori de praf ptr.motor,cutie ptr.variator.sistem de prindere pe un suport,-cablu,stecher,intrerupator,suruburi de 7 ptr. motor,etc.,-timp,Credeti ca merita?cand puteti vinde motorul lejer cu 100 lei(la cei care se ocupa cu reparatii masini de spalat) si cu60-80 lei,va cumparati un polizor nou.

Link spre comentariu

Eu i-as da dreptate D-lui Romica; chiar daca raportul de preturi e invers (eu n-as da cei sub 100 ron pentru cel mai mic polizor, decat daca as avea doar lucrari foarte fine; un polizor "decent" in viziunea mea incepe pe la 150 ron. Chiar si asa, mi se pare ca merita cu prisosinta sa scap de constructia necesara (suport/carcasa protectie motor, prindere piatra pe ax, protectie in jurul pietrei, etc)Spor!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Miau23

Salut, nu stiu daca am postat asta gresit, dar ma poate ajuta cineva, va rog frumos, cu cateva informatii despre cum se poate alimenta un motor ACC 20584.333 (480/15000 RPM/230V) de la o masina de spalat Indesit WISL 85X EX? As vrea sa folosesc motorul (la ambele viteze si in abele sensuri) in acceasi masina de spalat dar alimentat direct (fara modulul original de comanda al masinii de spalat). Motorul are o cupla cu 7 contacte (din care doar 6 folosite - 2 fire rosii, 4 negre; respectiv 2 fire rosii, alb, verde inchis, verde deschis, maro). Valorile (aproximative) intre pinii motorului: 6/7 (rosii) - 130 ohmi, 3/5 (verde deschis/maro) - 2.7 ohmi, 1/2 (alb/verde inchis) - 4.6 ohmi.

 

Orice scheme, sfaturi, recomandari sunt binevenite

Va multumesc anticipat

Link spre comentariu

Tu vrei sa ai doua viteze fara montajul din masina... cam greu. Cele doua fire rosii sant tahograful...fara un montaj dedicat nu-ti folosesc la nimic. iar celelalte 4 fire sant: 2 de pe perii si 2 de pe bobinajul statoric legate in serie. deci motorul va porni la turatia maxima daca alimentezi asa:periile legate in serie cu statorul...acum eu nu-mi dau seama exact care fire sant una si care alta.Dar eu asi incerca asa:grii cu maro la 220 si cele din mijloc verde cu ce a mai ramas (ca nu-mi dau seama ce culoare e exact)trebuie legate intre ele (caci sant o perie si un capat de inf. statorica) Sensul se poate schimba fara problema! din legaturi:) Si sa ai grija ca "decoleaza" se invarte foarte repede !!!Si inca ceva:cand spun a-si incerca inseamna sa fii precaut ... alimenteazal printro lita !

Link spre comentariu
Vizitator Miau23

Multumesc mult pentru raspuns, n-am apucat inca sa incerc motorul, dar cam asa arata placa (cred, e putin cam "afumata") - "K"-urile sunt relee. Sa-l conectez asa (ca in png-ul atasat)? Cum as putea sa-l fac sa mearga si la o turatie mai mica? O schema simpla (si eventual ieftina)?Multumesc inca o data

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări