exxu Posted November 4, 2005 Share Posted November 4, 2005 M-am tot gandit si razgandit, urmarind forumul, sa fac un amplificator cu mosfeti, eventual una dintre variantele prezentate in topicul "Mici probleme cu ampli mosfet simple". Chiar am vrut la un moment dat sa cumpar piesele si sa trec la treaba. Am tot stat si am belit ochii la schemele alea, poate, poate, am sa inteleg ceva din functionarea lor. Am scotocit prin cartile si revistele pe care le am prin casa incercand sa mai pricep ceva. Ca urmare al unui schimb de replici cu Sharky, caruia ii multumesc pentru rabdare, am constatat ca ma puteam uita mult si bine la ele fara nici un rezultat: banuielile mele referitoare la functionarea acestora, nu prea se adeveresc. Acesta fiind un forum al unei comunitati de diy-eri, frecventat de cateva persoane ce se pot numi electronisti, inaintez urmatoarea rugaminte: Luand ca punct de plecare o pereche de IRFP240-9240(pe care stim ca macar ii putem lua originali), sa concepem, de la zero, un proiect de amplificator, cu calculele si explicatiile de riguare, pentru a pricepe si cei ce doar inteleg, care sa scoata tot ce se poate din ea. Va multumesc anticipat tuturor celor ce vor contribui la acest proiect pentru rabdarea de care trebuie sa dea dovada. Link to comment
exxu Posted November 6, 2005 Author Share Posted November 6, 2005 Absolut nimeni!Si eu care credeam ca dezvoltarea acestui subiect nu era decat un simplu exercitiu pentru cei care cunosc.Se pare ca m-am inselat. :smt009 Link to comment
DJ_Speedy Posted November 6, 2005 Share Posted November 6, 2005 Eu nu cred ca te-ai inselat. :goodman: ....cred doar ca nu au intrat maistrii forumului.. :supz: ..tine cont ca a fost week-end si forumul este mai putin populat decat in timpul saptamanii :yawinkle: . Eu sunt novice in ce priveste tainele mosfetilor si abia astept sa vad cum evolueaza subiectul :rock: ! Don`t forget! Patience is everything! :smt005 Link to comment
luc Posted November 7, 2005 Share Posted November 7, 2005 cam cine are timp sa conceapa ceva de la zero si cu ce bani+pregatire,sa realizeze ceva nou ,ceva care nu este pe piata,sau pe net.nu cred ca s-ar chinui cineva sa compuna ceva ce exista deja.eu cred ca daca s-ar merita ceva e sa faci amplificatoare audio de mare putere in clasa D peste 1kw la preturi mai mici decat cele in clasa AB,B. Link to comment
exxu Posted November 7, 2005 Author Share Posted November 7, 2005 Hai sa incep tot eu. Punctul de plecare ar arata cam asa: avem o pereche de IRFP240-9240, din care vrem sa obtinem 100w pe o sarcina de 8ohmi. Sa vedem in primul rand de ce tensiuni avem nevoie pentru a putea obtine asta: *tensiunea eficace masurata la bornele sarcinii, ar fi data de relatia: Uef^=Pi x Zi unde Uef^este patratul tensiunii eficace de unde Uef^=100x8 Uef=28.2V *tensiunea maxima a unei semialternante: Umax=Uefx1.41=39.7V luam in calcul Umax=40V *tensiunea de alimentare necesara Ualim=Umax+Umos+Urs Umos-caderea de tensiune pe jonctiunea DS a tranzistorului Urs -caderea de tensiune pe rezistenta din sursa tranzistorului Rs am oservat ca nu depaseste valoarea de 0.15ohm, in aplicatiile vazute pana acum *curentul eficace ce strabate sarcina pentru a putea obtine 100w este Ief^=Pi/Zi Ief=3.53A *curentul maxim Imax=Ief x 1.41=5A * Urs=Rs X Imax=0.75V *revenind la tensiunea de alimentare necesara Ualim=40V+7V+0.75=47.75 putem lua in calcul valoarea de 50v, asta fiind tensiunea pe o ramura, tensiunea de alimentare a amplificatorului nostru, pentru a debita 100w pe o sarcina de 8ohmi va fi +/-50V -Am luat Umos=7V, pentru ca, din discutiile avute pe forum, am inteles ca asta ar cam fi caderea maxima de tensiune pe mos-urile astea. *puterea consumata de ambele tranzistoare de la sursa de alimentare va fi: P=2Ualim x Imax/3.14=160W Concluzie: Pentru a obtine o putere de 100W pe o sarcina de 8ohmi, etajul de alimentare va trebui sa fie capabil sa asigure o tensiune de 50V pe ramura, la un curent maxim de 5A. Fiecare tranzistor va trebui sa poata disipa maxim 80W. Link to comment
exxu Posted November 7, 2005 Author Share Posted November 7, 2005 Ideea este ca userii acestui forum se cam impart in cei care au cunostinte solide in domeniu si pot diseca relativ usor orice schema; cei care vor sa faca si ei, si copiaza practic o schema de pe net, "preferabil si cu cablaj"; si cei care vor intradevar sa invete ceva de la voi.Nu doresc ca acest proiect sa fie unul sofisticat. Doar, asa cum am mai spus,sa intelegem functionarea unui amplificator simplu, banal, de genul celor discutate in "Mici probleme cu simpleamplif" Link to comment
Recommended Posts