Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa multifunctionala

luc

Recommended Posts

• Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• csl1131

5

• luc

3

• Depanatoru

3

• Craciun

2

Top Posters In This Topic

e corecta, dintr-un transformator de xV o sa iti iasa + - x/2 V,adica o sa ai fata de gnd jumatate din voltajul care il da transformatoruldar baga un riplu mare..si in general nu e recomandata,numai daca schema poate sa scoata riplul foarte bine(are PSRR foarte bun)...altfel....nu

Guest marinica2222

dar baga un riplu mare..si in general nu e recomandata,numai daca schema poate sa scoata riplul foarte bine(are PSRR foarte bun)...altfel....nu

riplu?? la ce te referi?vreau s-o folosesc sa alimentez un etaj de amplificare cu tda2050; am vazut ca integratul se alimenteaza la +/-25V, deci eu ar trebui sa am un transformator care sa-mi scoata cam 40Vca, astfel incat sa am in jur de 20Vcc pe fiecare ramura.

deci eu ar trebui sa am un transformator care sa-mi scoata cam 40Vca, astfel incat sa am in jur de 20Vcc pe fiecare ramura.

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ori ai gresit undeva unde ai pus CA, si trebuia sa pui cc, sau chiar ai scris bine..in ultimul caz, stii ca oricum tot se mareste si la schema asta valoatea tensiunii cu 1.41..,nu?adica de la 40Valternativ o sa i cam 2x27-28V continudezavantaju e ca trebuie sa pui condensatori de valori mari la filtraj...(daca nu ai deja traful,atunci gaseste un care e dublu,sau rebobineaza unu..)

Schema e gresita clar. Diodele in punte sunt desenate gresit si legatura de masa trebuie sa ajunga la o mediana a trafului daca vrei +V/GND/-V :tonqe:

si legatura de masa trebuie sa ajunga la o mediana a trafului daca vrei +V/GND/-V

da,diodele sunt puse gresit, puntea aia trebuia pusa invers, dar dece zici ca daca vrei +/-/gnd trebuie sa pui la mediana,ca nu e adevarat..merge si fara daca ai suficient de mare condensatorii ca sa nu ai riplu mare..
Guest marinica2222

in ultimul caz, stii ca oricum tot se mareste si la schema asta valoatea tensiunii cu 1.41..,nu?

scuze, din graba am uitat de 1.41deja am un transformator care imi scoate in curent alternativ 29V; deci as avea in curent continuu pe fiecare ramura cam 20V, nu?riplu?? la ce te referi?in datasheet cand vad alimentare integrat +/-25V asta inseamna ca pe fiecare ramura am 25V nu?

Curentul trebuie sa se "inchida" la "sursa"(trafo) care l-a generat prin traseul de masa, adica in cazul unei singure tensiuni prin ramura minus iar in cazul a 2 tensiuni + si - prin ramura GND care ajunge la priza mediana. E drept ca se poate folosi masa virtuala cu un AO dar curentul debitat e foarte mic si obtii V/2. Cu condensatori pusi ca in schema , sincer nu am incercat , dar repet nu vad cum "inchizi" ramura de curent la traf. Totusi varianta "clasica" e cu trafo cu priza mediana 2xV si obtii +V/GND/-V. Bafta ! Daniel

eu fix tipul asta de varianta de alimentare e la qsc-urile mele, si merge la fel de bine ca si cum ar fii legat la mediana,desii nu este...problema e ca sa fie amp-ul destul de bine facut ca sa ai PSRR foarte mic, atata doar...

Schema ar putea functiona doar pentru curenti mici si mai ales absolut egali ceea ce nu se intampla in practica . Daca una din surse consuma putin mai mult , se dezechilibreaza complet tensiunile . Drept urmare e doar o inchipuirea electronica , fara aplicatii in lumea reala.