Guest mindkontrol Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Salutare.Am avut nevoie pentru a filma pe întuneri/lumină slabă, de o lampă cu iluminare în IR şi m-am hotărât să-mi realizez singur una (nu am mari cunoştinţe în electronică, am făcut foarte puţin în anii de scoală profesională).Am făcut schema care conţine 32 LED, 8 rezistenţe şi o sursă de alimentare de 12V, câte 8 perechi a câte 4 LED în serie, fiecare pereche legată la câte o rezistenţă. [attachment=0]Schema.PNG[/attachment]Apoi am făcut circuitul într-un soft. [attachment=2]Normal.PNG[/attachment], [attachment=1]Real World.PNG[/attachment]Din păcate după ce-am realizat lampa, nu funcţionează.Când am făcut schema am calculat un LED se alimentează cu 3V(m-am gândit la o telecomandă că foloseşte 3V alimentare pentru acel LED IR), nu ştiu exact la cât se alimentează implicit, am găsit mai multe păreri (la 1,5V la 2V chiar şi la 3V deşi ştiu că în funcţie de culoare variază şi voltajul).Sursa are 1000mA şi mă gândesc că valoarea este cam mare, nu ştiu cât influenţează circuitul.Am înţeles că un led are în jur de 20mA şi probabil am calculat greşit 20mA x 32 LED = 640mA.Rezistenţele au 18 ohmi fiecare, iar o valoare pentru care nu sunt foarte sigur.Poate am greşit şi la circuit, partea cea mai gravă.Rog frumos pe cineva care are puţină răbdare să se uite pe schemă şi circuit şi ce-am scris mai sus şi dacă poate să mă îndrume.Mulţumesc frumos. Link to comment
lorik199 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 da, ai gresit, si mai mult ca sigur ai ars led-urileled-urile acolo sunt mai multe grupuri in serie, si acele grupuri in paralel, deci prin fiecare sir trebuie sa circule 20mAin cazul tau concret, pt primul sir, d1,d2,d3,d4, r1 trebuie calculata sa dea led-urilor numai 20mA(merge si 25)cum ai 8 siruri de astea in paralel, montajul va consuma 160mA la tensiunea X Link to comment
Guest mindkontrol Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 merci frumos pentru răspuns.am verificat ledurile si rezistentele, nu s au ars dar o să schimb sursa de alimentare, sper să găses la amperajul ăla :-s Link to comment
ghimpe-- Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Nu trebuie sa schimbi sursa, e buna cea pe care o ai acum.LED-urile sunt polarizate, adica au un + si un - . Ai tinut cont de asta cand le-ai montat? Link to comment
Guest mindkontrol Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 am luat în calcul şi acest lucru, dar le-am montat corect. Link to comment
lorik199 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 daca au scapat led-urile, trebuie sa schimbi doar rezistentelece tensiune are sursa de alimentare? Link to comment
Guest mindkontrol Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 nu am aparat de măsură pentru a verifica, sursa e cumpărată şi scoate 12V la 1000mA.dacă circuitul este corect realizat, ledurile sunt polarizate corect, lipiturile sunt bune şi valoarea rezistenţelor corectă, rămâne sursa de alimentare. iar dacă aceasta nu trebuie schimbată (ca şi valori de ieşire) după cum spuneţi, trebuie să încerc cu alta sursă... Link to comment
miron1947 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 scoate 12V la 1000mA..Continu sau alternativ.N-ati polarizat diodele cumva invers, la rezistenta montata pe sir, curentul ar fi de cca. 330mA, deci ar fi trebuit sa se arda led-urile. Link to comment
lorik199 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 sursa e buna ! trebuie schimbata rezistentapresupun ca e vorba de curent continuu Link to comment
Guest mindkontrol Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 vă mulţumesc foarte frumos.am să schimb toate rezistenţele (pentru orice eventualitate) şi am să fac o reevaluare a situaţiei. revin cu detalii după.şi da, este vorba de curent continuu. Link to comment
lorik199 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 vă mulţumesc foarte frumos.am să schimb toate rezistenţele (pentru orice eventualitate) şi am să fac o reevaluare a situaţiei. revin cu detalii după.şi da, este vorba de curent continuu.De fapt, dupa ce am calculat, pt o tensiune de 2,9V/led,25mA, 4 buc in serie, la 12 v este buna rezistenta de 18 ohm Link to comment
Guest mindkontrol Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 nu ştiu ce să mai zic, dar nu funcţionează şi nu ştiu din ce cauză.am făcut o poză şi la montaj [attachment=0]DSC07058.JPG[/attachment] Link to comment
miron1947 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 nu funcţioneazăIncercati separat pe cate un sir din cele 8, poate "lesina" sursa cu toate cuplate. Link to comment
Guest mindkontrol Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 nu funcţioneazăIncercati separat pe cate un sir din cele 8, poate "lesina" sursa cu toate cuplate.nici măcar aşa nu vrea :( am verificat toate grupele şi nici una nu s-a luminat.dacă alimentez câte un led cu o baterie de 3V se aprinde, chiar şi 2 în serie.îmi pare rău dar mă simt depăşit deja...mă gândesc să nu fie sursa, dar când am verificat grupele, pe mufa tată a sursei am făcut legătura cu doi conectori, pe + (plus) şi respectiv - (minus), iar în momentul cuplării pe grupă, minusul scotea o mică stânteie. Link to comment
miron1947 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 minusul scotea o mică stânteie.Nu aveti cumva un strap pe circuit(scurt), ati verificat cu ohmetrul? Link to comment
Recommended Posts