satelit Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Am construit un amplificator cu TDA2050 si LM1036 (corector),montajul merge foarte bine dar cind nu am semnal la intrare sau cind este la volum mic se aude in boxe un zgomot de fond (brum de retea). Mentionez ca am ca sursa un traf de 2x11V alternativ, iar redresarea este cu punte si 2x4700uF condensatori. Tensiunea redresata este de 2x15V (+-15V),iar alimentarea corectorului de ton (LM1036) este la 12v printr-o sursa LM7812 de la +15V.Va rog sa ma ajutati cu ceva filtre ca sa reduc acest zgomot.Va multumesc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Depanatorul Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 O problema asemanatoare am avut si eu. Vezi comantariile aici. viewtopic.php?f=41&t=40256 Dupa ce citesti in kink-ul de mai sus, revin pe forum. Rezultatul final: https://picasaweb.google.com/iulyandari ... reProprie# Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satelit Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Multumesc pentru ajutor.Am un traf de cuptor cu microunde (sudat) rebobinat.In gol consuma 220mA,dar fara probleme pot scoate 22V si 8A.Sa caut alt traf traf,dar nu exista alte filtre cum sunt cele din radiocasetofoane din masina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Depanatorul Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Nu sari repede sa schimbi traful sau sa introduci filtre care pot fi inutile, sau mai mult, sa inrautatesti situatia.Pune ceva poze aici cu montajul tau si o eventuala schema dupa care a fost construit.Orice amanunt poate duce la zgomote suparatoare.Verificari:- la puntea redresoare pune cate un condensator 2,2nF/63V per fiecare dioda;- intre punte si cond.de filtraj traseu cat mai scurt si sarma groasa (nu lita de UTP, etc.);- la intrarea pe amplificator cate un condensator de 0,1uF pe alimentare;- pune intrarea amplificatorului final la masa.- verifica sa nu ai tensiune continua pe iesire la boxa;- sa desfaci sursa cu 7812 de 12V;- apoi verifica daca cele 2 tensiuni de alimentare al etajului final sunt egale (+15V / -15V);- verifica punerea la masa a montajului, aici se folosesc conductori mai grosi care vor avea un punct comun.- dupa ce ai indepartat zgomotul/brumul poti desface punerea la masa a intrarii etajului final pentru a verifica etajul corector ton+volum.PS: cum ai alimentat sursa stabilizatoare de 12V la transformator!? Tinem legatura! Multumesc pentru ajutor.Am un traf de cuptor cu microunde (sudat) rebobinat.In gol consuma 220mA,dar fara probleme pot scoate 22V si 8A.Sa caut alt traf traf,dar nu exista alte filtre cum sunt cele din radiocasetofoane din masina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satelit Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Pe transformator(11V~,mediana,11V~) + punte am +15,6Vcc si -15,6Vcc sunt egale, puntea este pusa la 22V~ si scoate 31,2Vcc,eu am +15,6V intre punte si mediana transformatorului si -15V intre punte si mediana. Cei 2 condensatori de 4700uF sunt pusi intre punte si mediana transformatorului (pe + si -), dar eu pe acesta alimentare am 4 etaje TDA2050 + corectorul care este alimentat din +15,6Vcc si stabilizat cu LM7812. Ma gindesc sunt suficienti condensatorii (4700uF) . Traful + redresarea sunt in boxa la distanta de 50cm fata de amplificator si corector, nu cred ca sunt influente electromagnetice Nu am tensiune continua pe iesirea etajelor (masurat intre mediana transformatorului (GND) si iesirea etajului amplificator). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wally_gatter Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 atentie la buclele de masa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Depanatorul Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 ok, trimite niste poze clare si o eventuala schema care ai adoptat-o. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mahdi Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Sunt sigur ca aici http://elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=24920 vei gasi rezolvarea problemei tale! Bafta! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lorik199 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 pune la masa o rezistenta de 50-100k pe fiecare canal si verzi ce zice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Depanatorul Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Daca pentru o asa sursa cautam sa o punem la pamant atunci mai avem putin sa batem "tarusi" pe marginea soselelor sa ne legam fiecare la masina sa asculta la radio.PS: Hai sa nu mai luam somnifere si laxative in acelasi timp............... Sunt sigur ca aici http://elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=24920 vei gasi rezolvarea problemei tale!Bafta! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Depanatorul Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Stimate "Elev", tu ai impresia ca nu stii cu cine vb.Se pare ca ai multe de invatat despre electronica.Daca le stii tu pe toate, spunemi care este diferenta intre tole de otel si miezul de ferita.apoi, sa-mi spui care este spectrul de frecventa care se poate transfera prin tole de otel si miezul de ferita.Apoi mai baga de seama ca aceasa statie este confectionata de mana mea peste 80% din montaj.Daca te uiti bine in poze, la cele 2 trafo de pe iesire s-a intervenit la ele, sau folosit suporturile de plastic pentru infasurari, carcasele de prindere din tabla, sau schimbat tolele de otel cu miezul de ferita (E) la aceeasi marime, secundarul de la vechile trafo sau infasurat/calibrat pentru a se cupla la amplificator de putere (2ohmi) iar infasurarea primar care a fost de ~220V sa dat jos spire pana la 35 ohmi.Ambele trafo au fost cuplate in serie (adica 2x2 ohmi si 2x35ohmi).In final am obtinut un grup de transformare radioficare de la ~4 ohmi la 70 ohmi (de la 25W/4ohmin la ~30-36Vvv semnal audio constant) in gama frecventa 160Hz-16kHz masurati pe linia de ~30Vvv. Nu am difuzoare de radioficare care sa poata receptiona toata gama, dar pentru programe radio este suficienta gama 160hz-13khz dictat de difuzor (omul in general nu mai percepe asa bine frecvente mai mari de 10khz doar daca semnalele sunt amplificate f. mult.Rade ciob de oala sparta. Sa te vad si pe tine cu un montaj pe masura si apoi mai vb.PS: nu cred ca ameritat toata justificarea mea, oricum, tu nu ai priceput nimic. Daca ai fi facut ca mine aproape 20 de ani de depanare radio-tv, operator radiorele radio-Iasi si diverse alte montaje electronice la activ ai putea sa te compari cu mine…………deocamdata taci si invata.Cautari / intrebari:viewtopic.php?f=5&t=40730http://forum.softpedia.com/index.php?sh ... l=iulian72viewtopic.php?f=41&t=40256 pune la masa o rezistenta de 50-100k pe fiecare canal si verzi ce zice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESSLA Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 In primul rand...tola e ceva iar ferita e altceva! Eu am inteles ce vreti sa spuneti dar din cate stiu eu nu este corecta exprimarea dumneavoastra. Tola e o bucata de tabla subtire. Ferita nu e nici tabla si nici asa subtire. In fine..astea is detalii. Din cate stiam eu...pentru a folosi un miez de ferita, ai nevoie de o frecventa ridicata. Daca am citit si am inteles eu bine...spuneati de un grup de transformare....cu plecare de la 60 hz. Si daca am inteles bine...miezurile le-ati pus din ferita. Pai frecventa de 60 hz este prea mica, iar miezul o sa se comporte ca si cum nu ar fi. Eu nu am vazut transformatoare cu miez de ferita care sa functioneze la o frecventa apropiata de ce a retelei! Poate am inteles eu gresit ce ati postat dumneavoastra...nu exclud...mai ales ca din ce imi dau eu seama sau o parte din discutie s-a postat pe privat sau cineva a mai sters din postari. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
high_voltage_tm Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Ce-s alea tole de ferită ? http://dexonline.ro/definitie/tolă Edit: până am postat eu, te-a lămurit TESSLA cum stă treaba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suat Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 poate vrea sa zica miez de ferita si miezuri ... de fier... miezuri de fier cu siliciu orientat... detalii.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lorik199 Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 nene iulian eu ti-am expus greseala pe privat, nu aici in public, plus ca pari a vorbi singur deoarece eu n-am zis nimic in topic, unii crezandu-te paranoic Se pare ca mai am cativa colegi care stiu cam ce stiu si eu, despre acest subiect, inevitabil se pare ca am dreptate Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts