Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ROL 021


Guest costelmusat2000

Recommended Posts

Guest costelmusat2000

Salut!Am gasit prin piesele mele de demult niste led-uri pe care srie rol 021Stie cineva cu ce se mananca?Sunt cumva in infrarosu? ca de luminat nu o fac de nici o culoareMultumesc :sparge:

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Un extras dintr-o lucrare:1. Scopul lucrariiÎn lucrare se determina caracteristicile curent tensiune pentru urmatoarele tipuri de dispozitive optoelectronice:- dioda electroluminescenta cu GaAsP, de tip ROL-02;- doua tipuri de fotodetectoare cu Si, de tip ROL-021 si ROL-031.2. Breviar teoreticFunctionarea dispozitivelor optoelectronice cu semiconductoare se bazeaza pe urmatoarele fenomene fizice:- conversia energiei electrice în energie electromagnetica, ca urmare a recombinarii radiative a purtatorilor mobili de sarcina, fenomen întâlnit la diodele electroluminescente (LED-uri);- conversia energiei electromagnetice în energie electrica, ca urmare a proceselor specifice de interactiune dintre radiatie si materie, fenomen întâlnit la fotodetectoare (fotoelemente, fotodiode, fototranzistoare s.a.).Dioda electroluminescenta (fig.1.a) reprezinta o jonctiune semiconductoare pn, care, polarizata din exterior în conductie directa (fig.1.b), emite lumina ca urmare a doua procese fizice, generarea de purtatori de sarcina, urmata de recombinarea radiativa a acestora, direct sau prin intermediul impuritatilor de dopare (proces înlesnit chiar de particularitatile tehnologice ale jonctiunii pn utilizate). Pentru a se obtine o radiatie în spectrul vizibil se aleg materiale semiconductoare cu banda interzisa suficient de mare. LED-ul ce se studiaza este realizat pe baza de GaAsP, având latimea benzii interzise EG=1,81 eV; lumina emisa de acest LED are lungimea de unda cuprinsa în domeniul 650-690 nm.Figura 1Fotodetectoarele care se vor studia în lucrarea de fata, sunt bazate tot pe jonctiuni semiconductoare. De exemplu, se vor utiliza fotodetectoare de tip ROL-021, în regim de fotoelement (FE), respectiv în regim de fotodioda (FD), precum si ROL-031 în regim de fototranzistor (FT).Pentru functionarea în regim de fotoelement (FE – figura 2.a.), fotodetectorul ROL-021 nu trebuie sa fie polarizat în c.c. Daca la bornele fotoelementului se conecteaza o rezistenta de sarcina 1RL, când acesta este excitat din exterior cu un flux luminos ¦V [lm], ce corespunde unei iluminari EV [lx], se obtine un curent iD < 0 si respectiv, o tensiune la borne:vD = - Rl iD > 0 , (1)asa cum se arata în figura 2.b. La diferite nivele de iluminare, EV, se obtine o familie de caracteristici în cadranul IV (fig.2.b) iD = f(vD).Figura.2Pentru a opera în regim de fotodioda (FD – fig.3.a) fotodetectorul ROL-021 trebuie sa fie polarizat invers, de la o sursa exterioara de tensiune continua EFD. În absenta oricarei excitatii electromagnetice, prin jonctiunea pn (polarizata invers) a fotodetectorului respectiv trece curentulÎn prezenta unei excitatii electromagnetice, curentul iD devine:iD = -I0 - i¦ , (3)unde marimea i¦ este cunoscuta sub denumirea de fotocurent. La diferite nivele de iluminare, EV, se obtine o familie de caracteristici în cadranul III (fig.3.b)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines