Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem avertizare sonora lipsa tensiune retea


Vizitator dude

Postări Recomandate

Salut. Am urmatoarea problema: locuiesc in afara bucurestiului si cei de la Enel au prostul obicei sa se "joace" la retea noaptea lasandu-ma fara curent. Deoarece incalzirea casei o fac cu ajutorul unei centrale cu peleti lipsa tensiunii de la retea face ca tot fumul de la peletii nearsi sa intre in casa. Am cumparat un UPS, dar autonomia lui este de circa 45-50 de minute. In prima faza a fost de ajuns, dar acum intreruperile au devenit de ordinul orelor. In consecinta vin catre voi cu rugamintea sa ma sfatuiti de unde pot achizitona sau cum pot manufactura o mica automatizare care sa ma anunte cu o intarziere de circa 10-20 de minute ca e lipsa tensiune de la retea, astfel incat sa am timp sa opresc centrala inainte de a bage fum un casa. Ma gandeam la un sistem similar sistemului de avertizare de la UPS, dar nu stiu cum sa fac partea de temporizare, astfel incat sa nu "chitaie" ori de cate ori e o intrerupere de cateva secunde in alimentarea de la retea. Acest sistem vreau sa il montez in dormitor deoarece nu aud avertizarile UPS-ului care deserveste centrala.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Se poate folosi cu succes schema postata.Practic se alimenteaza bobina releului de la o priza de tensiune 220 V.Atata timp cat releul e alimentat contactul lui va tine decuplata sirena.Releu il poti lua cu un timer mecanic setat la cateva minute asfel incat sa te avertizeze doar dupa ce trece un anumit timp de la deconectarea tensiunii.Atentie,sirena va suna tot atata timp cat ramai fara tensiune,practic o sa pui un intrerupator ca s-o deonectezi si tu vei putea lua toate masurile necesare opririi eventuale a centralei.Se pot face scheme mai complicate in care sirena sa sune doar un anumit timp indiferent de cat dureaza pauza de tensiune.Ideal ar fi pentru tine sa iti faci rost de acumulatori mai mari pentru o autonomie mai mare si eventual sa comuti in acest caz pompa pe treapta de putere cea mai mica pe a mari si mai mult autonomia.Succes.

Link spre comentariu

Am studiat si eu posibilitatile de utilizare a unui generator ( grup electrogen). Una din probleme e ca pornirea automata e prezenta pe agregatele peste o anumita putere, avand si impedimentul pretului. Sigur ca o asemenea solutie reprezinta maxima comoditate, insa acceptand disconfortul unei treziri la "ore mici" putem face economii substantiale. Oricum, chiar si functionand complet automat, generatorul necesita verificarea nivelului de combustibil destul de frecvent...UPS-ul pentru centrale are functionarea oarecum diferita de cele pentru calculatoare. S-a mai discutat despre aceasta, si s-a explicat si problema acumulatorilor auto, tentanti prin pret.Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

...sau :un incarcator de telefon (costa 1,5-2 lei la ...ocazii!)alimenteaza un releu.Contactul NI al releului -la intreruperea retelei-pune in functiune soneria unui ceas de masa cu quart(costa 2-2,5 lei,in bazar).Bateria ceasului(1,5V)tine si citeva luni...iar cind se aude soneria ceasului stii ca ai treaba la centrala de incalzire!Acest montaj este in functiune de aprox. 2 ani...Amarita de pensie nu i-a permis posesorului de centrala cumpararea unui UPS si a unui acumulator auto...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Solutia dv. e valabila, insa nu corespunde cu "caietul de sarcini". Colegul nostru a pus problema cam asa (eu asta am inteles): UPS-ul rezista 45-50 de minute (probabil are o baterie mai marisoara, nu asta e problema noastra). Daca intreruperea e scurta, pana in 20 de minute, sa nu-l deranjeze. Insa daca intreruperea depaseste acea durata, avertizorul il trezeste si mai are 10-15 minute sa ia masuri (aduce alta baterie de la masina, porneste un grup electrogen ieftin, cu sfoara, scoate combustibilul din focar sau ce-o mai fi facand el), inainte ca oprirea ventilatorului de la cazan sa-i bage fum in casa. Trebuie un temporizator, mort-copt! Personal solutia unei prize cu temporizare electromecanica alimentata prin contactul normal inchis al unui releu, mentinut deschis de prezenta tensiunii in retea, urmat de un generator de zgomot de desteptare (radioreceptor pe un post cu emisie continua, player, etc.), mi se pare interesanta, cu mentiunea ca daca pompa merge pe UPS, probabil va merge si motorasul temporizatorului.Altfel, trebuie un temporizator construit altfel (mai exista si problema experientei practice si teoretice, alaturi de cea a costului)Spor!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator Grossu

Buna ziua! As dori sa stiu daca pot gasi un dispozitiv de avertizare oprire curent, care sa oata fi montat in dormitor, altceva decat ups? Ma intereseaza sa ma avertizeze in timpul somnului daca s-a oprit curentul. Va multumesc!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Recent am discutat cu un cetatean care a rezolvat aceasta problema astfel:(El nu avea problema cu iesitul fumului)Avertizorul e activ numai cand se culca (cat e treaz, observa intreruperea energiei electrice fie prin oprirea iluminatului, fie a unei alte "surse", de ex TV sau radioreceptor). Soneria porneste fara nici o temporizare; la centrala are un UPS ieftin, care-l "tine" vreo 10 minute, timp in care se scoala, se imbraca si ajunge la un generator, comuta heblul pe "local" si porneste generatorul (la sfoara). Chestia e ca intreruperea este un eveniment destul de rar, iar el trebuie sa rezolve doar inlaturarea pericolului de a-i fierbe apa in cazan, desi, practic va asigura functionarea incalzirii.Functionarea complet automata a generatorului presupune o automatizare destul de scumpa;automatizarea numai a opririi e mult mai simpla: un releu care la aparitia tensiunii pe retea opreste generatorul (paralel cu butonul care "omoara" aprinderea sau opreste motorina), iar un contactor comuta sectiunea de instalatie de pe generator pe retea, comandat tot de acel releu (o rafinare e temporizarea care intarzie revenirea, "ocolind" eventuale oscilatii la revenirea tensiunii pe retea).Sau, pe complet manual, alarma ne trezeste si la revenirea tensiunii in retea...Chestia e ca e de dorit sa putem si dormi, ca ar trebui sa ne odihnim pentru a "presta" la serviciu...Spor!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Eu am raportat toate mesajele utilizatorului respectiv, ca peste tot a postat doar cu scopul de a face reclama la produsele magazinului pe care il reprezinta. Asa poate este mai usor pentru moderatori sau pentru Vasile sa stearga mesajele respective. Dar si utilizatorul ar trebui banat, ca sa nu mai poata posta in continuare. Este enervant ca a postat in atatea discutii.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări