Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Home broadcast


Recommended Posts

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Nu stiu cum o sa faci cu antena la frecventa aia, dar e treaba ta.

O groaza de armonici si o groaza de neplaceri.

 

DE citit poti sa citesti http://www.yo6kxp.org/ si sa evzi unde si in ce conditii ai voie sa emiti.

DAca vrei sa te joci joaca-te pe sarcina artificiala, bine ecranata si in cablu caoxial de calitate buna.

 

Asta daca nu QRM pe careva si se lasa la tine cu un QRT neasteptat.

12 ?

Link to comment

La sub 100mW putere nu se duce atat de departe incat sa deranjezi pe altii. Nu folosi nici un fel de antena, pune o rezistenta de 50 ... 68 ohmi/0.5W ca sarcina si e suficient ca sa receptionezi semnalul in apartament.Cu ce "randament" poate emite o rezistenta de 2cm lungime o purtatoare cu lungimea de unda de 300m??? :ras: hai sa fim seriosi ...In ce priveste armonicile, acestea sunt mult mai slabe ca fundamentala. S-ar putea sa mai receptionezi semnalul si pe 2MHz, dar mai departe in nici un caz ...

Link to comment

Ideea era sa fac rebroadcast la unele programe online internet si FM cu acest emitator in AM la nivelul casei. M-am gandit la un mic emitator pilotat cu cuart de 1Mhz cu o lampa ECH81(6I1P) sau PCH200 parte heptoda oscilator si trioda amplificare AF.Puterea e chiar mai mica de 25mW :rade: si pun un filtru Pi pe iesire sa nu fie mari probleme cu armonicile. :rade: Pe cine as putea deranja cu armonica 2-a pe 2Mhz? Cu masurile pe care le iau si la puterea de emisie data nu cred ca sunt probleme pe armonice superioare.Schema "asemanatoare" cu cea din att.

Link to comment

Am experimentat si eu un emitator in unde medii, nu stiu cat am reusit sa scot dintr-un tub el84 din lipsa de echipament de masura la vremea respectiva, oricum doar cu bobina din filtru pi si fara antena ma auzeam la max 2m de emitator in casa. :ras:

Cu EL84 poti scoate 6W fara batai de cap...de evitat! :rade:
Link to comment

Da-i sa sune, ca nu vine nimeni sa te-ntrebe, stai linistit (bine, nu cu el84, ca ala chiar scoate 6w). Hai sa-ti dau un exemplu ca sa-ti faci o idee de ansamblu... ecografele actuale din spital lucreaza intre 3,5 si 8 MHz si puterea impinsa in sonda e de aprox 10-20w. Cablul sondei are cam 2m, deci radiaza ceva... si totusi nu vine duba gonio niciodata la spital HI! (si nici la cabinetele private). Pentru ablatiile de radiofrecventa in cardiologie se folosesc generatoare in jur la 1MHz, cu puteri intre 80 si 100W... nu vine nimeni sa te caute... si sondele sunt neecranate, tot de vreo 2 m lungime. Asa ca stai pe pace, numa nu pune antena lunga, pune ceva cat sa se auda in casa, nu mai mult.

Link to comment

Am experimentat si eu un emitator in unde medii, nu stiu cat am reusit sa scot dintr-un tub el84 din lipsa de echipament de masura la vremea respectiva, oricum doar cu bobina din filtru pi si fara antena ma auzeam la max 2m de emitator in casa. :ras:

Prin '91 pe cand eram elev "in generala" si eu m-am jucat in gama de unde lungi, pe la 220kHz cu un 6P14P si cred ca am scos ceva putere, aveam un beculet de 6.3V ca sarcina care lumina "strong" :rade: Copiasem schema de la un oscilator de stergere de magnetofon (pe 80kHz) si modificasem circuitul din anod pt gama de unde lungi si modulatie pe anod. Vecinul (colegul) din blocul alaturat avea aceeasi jucarie, nu spun ce mandri eram de linia "radiotelefonica" - nu existau telefoane mobile pe atunci. Asta pana s-a prins tata si mi-a aruncat la gunoi tot echipamentul! :cry: Atunci era o perioada tulbure cand erau intesate benzile de posturi pirat si nu patea nimeni nimic, acum NU mai merge asa, NU folositi EL84 sau alte minuni! Ramaneti la 6I1P ca e suficient pentru casa si nu deranjeaza pe nimeni.

Macar fa-i modulatia pe grila 2 la finala , cu un trafo 1 / 1

E ok modulatia pe G2 dar cea mai Hi-End este modulatia pe anod, tot cu un traf 1/1. Distorsiuni minime.L.E. Se poate obtine o auditie de calitate, insa banda de frecvente audio se limiteaza pe la 4.5kHz datorita receptorului, deci nu va asteptati la "inalte" prea stralucite. Sigur, emitatorul poate transmite o banda mai larga dar latimea de banda a etajelor FI dintr-o superheterodina AM este de doar 9kHz ...
Link to comment

Cred ca raman pe varianta cu ECH84 sau PCH200 care au catozi independenti pentru cele 2 tuburi interioare.ECH81 sau 6I1P are catodul comun pentru heptoda si trioda din tub.+++ ca am cateva buc. PCH200 numai bune pentru experimentul asta. :daCu privire la cat de Hi-Fi e transmisia nu am griji.Trebue numai sa fie clara la voce, ceva in stilul Antena satelor pe LW 153Khz. :daPS. Antena satelor se aude execrabil la mine!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines