Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresarea tensiunii anodice


Electron

Recommended Posts

  • Replies 28
  • Created
  • Last Reply
Guest mister_rf

Probabil ca exista persoane care doresc minimizarea zgomotului produs/transmis de catre redresor...O dioda cu siliciu produce mult mai multe armonici la redresare iar o filtrare corecta trebuie sa tina cont si de armonicile superioare si se vor folosi capacitati suplimentare, uzual ceramice, paralel pe diode si paralel pe condensatoarele electrolitice...

Link to comment
Share on other sites

Concret, cum anume se produce acest soft-start? Eu chiar ma gandeam sa fac o sursa cu intarziere la cuplarea tensiunii anodice dupa ce filamentele s-au incalzit bine, doar ca nu am schema. Daca lampile redresoare fac si e spui tu, atunci e bine.

Link to comment
Share on other sites

Diodele tuburi nu redreseaza pana nu au filamentul incalzit, decitensiunea anodica apare doar dupa ce filamentului redresorului ajungela temperatura de lucru de unde si soft start.Daca se foloseste redresare cu semiconductori, tensiunea anodicaapare instantaneu iar filamentul tuburilor nu apuca sa se incalzeascasi sa intre in regim normal de lucru de unde rezulta reducerea duratei de functionare a tuburilor.La un aparat de radio pe tuburi dupa ce se porneste din comutatorulde retea dureaza o perioada pana incepe sa se auda sunetul.Cel mai bun exemplu este comparatia intre televizoarele pe lampi sicele AN pe integrate.Dupa 15-20 ani se gaseau in stare de functionarecu tubul original cele pe tuburi iar la cele pe circuite durata de viataa tubului catodic era intre 5-10 ani. Comparatie valabila la inceputulanilor '90.

Link to comment
Share on other sites

Aici date de catalog:

 

http://tdsl.duncanamps.com/show.php?des=EZ80

 

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ez80.html

 

Si tuburile redresoare se uzeaza in timp.Metalizarea din el este realizata

de fabrica dar poti sa incerci sa realizezi un redresor cu ele, problema

este cata emisie mai au.Un catometru ...

Eventual sa cauti redresoare rusesti si poti sa faci schema cu ele.

Link to comment
Share on other sites

Guest duron750

Aia cu televizoarele cu C.I. e o prostie. Exista Telecolare care merg si dupa 20 de ani cu cinescopul original.

Nu e o prostie, diferenta dintre televizoarele cu CI de care spunea MiniTehnicus si Telecoloare este ca la Telecolor au inclus o intarziere la aparitia tensiunii pe tubul cinescopic, pe cand la clasicele Sirius, Olt sau Diamant nu exista asa ceva, tubul cinescopic e alimentat inainte de incalzirea filamentului,
Link to comment
Share on other sites

Domnilor , in primul rand conteaza calitatea tubului cinescop , chestia ce o spuneti cu aplicarea mai tarziu a tensiunii anodice e secundara si nu influenteaza prea mult durata de functionare . Din pacate , aparatele pomenite au niste tuburi cinescop jalnice , produsul societatii komuniste de trista amintire. Pe vremea lampilor inca se tinea la calitate , de asta tuburile cinescop rezista mult mai mult . Exemplu : exista Sporturi care merg excelent pentru ca fiind pt. export aveau montate tuburi NEC. Am un TV Blaupunkt alb-negru din aii '70 la care functioneaza ireprosabil tubul ( ca sa nu mai zic ca in experienta de service am intalnit o multime de alte exemple ). Exista si Telecoloare cu tuburi produse in Vest care merg foarte bine , oricum nici vorba sa aiba intarziere la aplicarea inaltei tensiuni.

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu cat de valabila e treaba pt tuburile catodice, dar pt tuburi electronice stiu sigur ca efectul de "cathode ripp" este adevarat. Daca se aplica instantaneu tensiunea anodica campul electric dintre a si k creste brusc de la 0 la valoarea maxima si astfel sunt smulse microfolii de oxid de pe suprafata catodului care sunt accelerate de camp spre anod. Acest lucru inseamna subtierea stratului de oxid emisiv de pe catod deci scurtarea vietii tubului.Si sincer sa fiu, acest neajuns se remediaza ori cu redresarea tot pe tub ori cu circ de intarziere automat ori cel mai simplu cu un switch simplu pt tensiunea anodica, metoda des folosita la ampurile de instrument care se cupleaza dupa 1-2 min de la cuplarea intrerupatorului general, dupa incalzirea filamentelor. :rock:

Link to comment
Share on other sites

Eu sunt tentat sa incerc redresarea cu lampa, doar ca o asemenea sursa ofera un curent mic la iesire, care, chiar daca tuburile care vor fi alimentate din ea necesita si ele un curent mic, se mai pune problema unui viitor preamplificator sau corector de ton care consuma si ele curent.

Link to comment
Share on other sites

Pui redresoare de curent mai mare gen gz sau 5tz4s sau 6tz5s sau de ce nu in paralel ez-uri. Sincer nu as recomnda in etaje de preamp sau corectie(de semnale mici) redresare pe tub deoarece au zgomot de fond maricel, au ripple mare si, in plus, mai si radiaza camp electric in jur de care scapi doar ecranand tot ce e tub de preu sau chiar redresoarea. Pt preuri se preateaza anodica stabilizata cu bipolar sau fet si cuplare intarziata sau mai simplu cu intrerupator. Efectul de compresie dat de redresarea pe tub se intalneste doar in etaje finale in care se cere mult curent din sursa (clasa AB sau AB1) si care face sa scada tens anodica deoarece si redresoarele au imp relativ mare ca orice tub.... La finale da, se preteaza, si chiar e placuta compresia creata astfel.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines