Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Timp incarcare-descarcare condensator


Recommended Posts

Salutam,Din cite stiu eu , un condensator inseriat cu o rezistenta are un t=r*c , considerat timp de incarcare/descarcare . Daca am considera capacitatea inscrisa pe piesa ca fiind 100% din potenta de incarcare , ma intreb daca la timpul t condensatorul este considerat 100% incarcat ?Cam ce curba se potriveste cu acesta operatiune ?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Tensiunea functie de timp pentru un condensator incarcat de la o sursa de tensiune constanta printr-un rezistor e descrisa de "exponentiala"."Constanta de timp" trebuie definita de pragurile utilizate de schema de temporizare/oscilator. Una din definitiile curente era timpul in care tensiunea variaza intre 10% si 90% din tensiunea de alimentare (pe condensator)Spor la studiu!

Link to comment

Daca:

> Scrii formula tensiunii la bornele C functie de curentul prin acesta

> Scrii ecuatia Kirchoff pentru tensiuni pe circuitul format din sursa, rezistenta si condensator; fara conditii initiale

> Derivezi totul in functie de timp

> Rezolvi ecuatia diferentiala astfel rezultata

...obtii formula curentului prin circuit:

i=V/R*e^-(tau/RC).

Daca pui RC in locul lui tau, tensiunea pe condensator iese ca urca de la 0 la 0,64*V, in timpul tau.

 

Daca am considera capacitatea inscrisa pe piesa ca fiind 100% din potenta de incarcare , ma intreb daca la timpul t condensatorul este considerat 100% incarcat ?

Condensatorul nu se incarca cu capacitate, sau potenta, sau orice altceva, se incarca cu sarcina electrica. Capacitatea este cea care da dependenta intre tensiunea la borne si sarcina acumulata: C=Q/V. Condensatorul devine 100% incarcat, teoretic...niciodata! Cu cat creste tensiunea pe condensator, cu atat scade curentul de incarcare, deci se incarca mai lent. Desigur putem calcula cand ajunge la 90% din tensiunea de alimentare, rezolvand usor ecuatia de mai sus.
Link to comment

Mai completez si eu putin, intr-adevar, in timpul t = RC condensatorul se incarca pana la (1-1/e) *U adica aproximativ 64% din tensiunea de la baterie.

Il poti considera incarcat in 5RC, moment in care tensiuena ajune la peste 99% din cea a bateriei.

 

Daca vrei sa intelegi mai exact fenomenul, joaca-te cu chestiile de aici:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... apchg.html

 

Ce mai e fain de stitut: cand incarci condenatorul de la o baterie printr-o rezistenta, 50% din energie ajunge in condensator si 50% se pierde in rezistenta. Valorile sunt independente de rezistenta, chiar si daca e foarte mica(doar niste fire).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines