Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum verific daca un condensator auto este functional?


Guest catalin4all

Recommended Posts

Guest catalin4all

salutare mai marii in ale electronicii si la multi ani!!:)am si eu o intrebare de novice...mi-am achizitionat de curand un condensator de 3 farazi si la montaj am gresit initial bornele si am ars o siguranta.in timpul acesta cand a sarit siguranta se auzea in el un piuit care la fiecare 2 secunde scadea in intensitate pana nu s-a mai auzit nimic.am inversat bornele l-am incarcat(adica l-am conectat la borne,prima data a facut o flama mare si dupa ceva timp o flama mica de tot) si toate bune si frumoase.acum problema e ca nu am ceva sofisticat pe masina care sa solicite condensatorul, adica am un boofer activ de 100W si nu stiu daca solicita condensatorul.condensatorul a fost montat de mine cu fir siliconic de 7,8 tras de la baterie,masa de pe caroserie.mentionez ca condensatorul are 3 borne(+,-,AC).prima data cand l-am conectat am pus bornele bine dar nu se aprindea decat un led rosu,am crezut ca e conectat gresit si am inversat:d .atunci am ars siguranta.cand am ars-o mi-am dat seama ca e gresita polaritatea.am schimbat si am lasat circa 2 ore sa se incarce ca sa-l umplu cu energie:).dupa, am incercat sa conectez AC-ul la casetofon (REM) si asta era, a inceput sa piuie si s-au aprins toate ledurile de pe el inclusiv afisajul.afisajul l-am setat :cu motor pornit 14,5;motor oprit scade cam la 12,8.l-am conectat la boofer si functioneza muzica.intrebarea e cand am inversat bornele sa nu fi patit ceva si daca da cum verific...?si as mai vrea sa va intreb la cat se seteaza incarcarea condensatorului deoarece are si afisaj si reglaj pentru cati volti sa inmagazineze,pana la 20v parca.cat trebuie sa fie afisajul cu motorul oprit si cat cu motorul pornit(cand incarca si alternatorul).

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Eu zic ca e suficient cum l-ai setat..la tensiuni ma refer! Nu da prea mult..este suficient asa! Cat despre vreo defectiune..cred ca ai avut noroc si nu s-a defectat decat siguranta! Altfel nu cred ca s-ar mai fi aprins afisajul si nu cred ca mai functiona in vreun fel..in mod sigur este o diod pt protectie la polaritate inversa..de asta s-a si ars siguranta! Daca se ardea iar siguranta dupa ce ai pus polaritatea corecta atunci deja era ceva defect..!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines