Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor alegere amplificator pe lampi


Recommended Posts

Buna seara|! As dori sa va cer sfatul in ceea ce priveste constructia unui amplificator pe lampi. Mentionez de la inceput ca am 0 experienta in ceea ce priveste lampile *cu celelalte componente elecronice ma descurc :aplauze ).

As dori ca aplificatorul sa aiba in jur de 30 W ;i.....ce este cel mai important sa se auda "bine". Va rog sa-mi spuneti pe care il recomandati (si spere sa nu fie cu cine stie ce "raritate de lampa"),eventual si o pagina de net unde sa gasesc schema....si PCB-urile ar fi ideal :da ). Sincer sa fiu mi-ar fi placut asta http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... s/GU50.htm mai ales ca este deschis si un topic excelent pe tema asta......dar din cate am studiat.....exista dificultati in a construi transformatorul de iesire.

Astept sfaturi......si va rog "nu dati cu parul"

Link to comment
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pentru inceput ar trebui sa incepi cu ceva mai simplu,gen single ended,macar asa ca experiment .Politica pasilor marunti este foarte importanta mai ales ca aici se lucreaza cu tensiuni de alimentare destul de mari ,unele ajungand pana la 1000 de volti,iar in cazul unui scurtcircuit o sa faci petarde si artificii.Trafuri de iesire poti sa dai comanda si aici pe forum la userul DJ DOG.

Link to comment

Sincer....politica pasilor marunti.....nu cred ca e buna.......Daca tot ma chinui sa fac un amplif pe lampi....sper sa fie destul de puternic...mai ales ca trebuie sa investesti destul in el. In ceea ce priveste tensiunile ridicate....nu cred ca ar fi o problema... si prin prisma faptului ca am un pic de experienta in amplificatoare...pornind de la cele cu 2n3055 pana la cele cu TDA-uri. Asa ca nu fiti timizi.....dati sfaturi??? Ce spuneti de acel amplificator al neamtului? sau recomandati-mi unul care v-a impresionat

Link to comment

Ce s-ar mai putea simplifica la "Dynacord Eminent" este sa se aduca finalii in clasa A precum la "Mullard 5-20" evident cu punctul static de functionare bine ales in functie de trafo iesire aflat la dispozitie si tensiunea de alimentare.

Nu vreau sa fie considerata o rautate interventia mea,dar TOATE amplificatoarele DINACORD nu sunt facute pentru auditii HI-FI.Sunt amplificatoare de intrument,de voci,.... si fiecare are un transformator de iesire absolut personalizat si spun asta in cunostinta de cauza,chiar acasa am trei astfel de amplificatoare (DINACORD EMINENT,DINACORD EMINENT 2,DINACORD EMINENT 2T),le pastrez pentru colectie dar credeti-ma ,muzica redata pe ele......cam lasa de dorit (!!!!!). Mult mai muzical este un amplificator SE cu EL84 si mai ales intr-o configuratie SE cu reactie din catod. Intr-adevar,Dinacordurile sunt mai puternice,"misca " mai bine boxele,mai ales boxele de compresie,dar nu se compara cu finetea sunetului "produs" de un SE cu orice lampa v-ati propune sa construiti.Pacat ca nu puteti asculta SE-ul lui de doar 2X3Wsinus cat de bine se poate auzi sau SE-urile cu 6C33C ale lui de 2X18W sinus......!!!!!!Concluzia mea este ca daca cineva doreste ceva simplu dar la care sa nu aiba prea multe asteptari audiofile sa faca schema DINACORD,iar pentru ceva HI-FI,de departe este mult mai buna schema Mullard 5-20 si se pot aduce argumente in favoarea acestei scheme incepand de la tipul de defazor pana la clasa de functionare a etajului final.
Link to comment

Cred ca l-am debusolat pe "avengers", intrebarea cred ca era ce shema am alege daca am vrea sa construim un amp. Important din punctul meu de vedere este trafo iesire, orice schema se loveste de asta, adica trafo iesire! dai bani pe unul gata facut sau iti faci unul, poate inventezi ceva care sa asigure un transfer de MacIntosh sa se cutremure. Eu votez cu Mulllard desi m-am chinuit cu un Quad II. O singura intrebare am pentru "avengers" stii ce inseamna 30W pe lampi? adica 2x15W?

Link to comment

Sunt amplificatoare de intrument,de voci,.... si fiecare are un transformator de iesire absolut personalizat si spun asta in cunostinta de cauza,chiar acasa am trei astfel de amplificatoare (DINACORD EMINENT,DINACORD EMINENT 2,DINACORD EMINENT 2T),le pastrez pentru colectie dar credeti-ma ,muzica redata pe ele......cam lasa de dorit (!!!!!).

D-le Lazaroiu, avand si testand acasa aceste amplificatoare sunt convins ca aprecierea dvs referitoare la sunetul lor este corecta. Eu am ascultat un Dynacord Eminent original, suna excelent insa ... chiar "pe orchestra" :rade: , nu am avut ocazia sa-l testez in conditii de HI-FI.Dar cred ca schema e usor de "tunat" si pentru HI-FI, simpla schimbare a condensatorilor de cuplaj (10nF/Rg 1M intre preamplif si defazor e ridicol !) combinata cu un curent bias mai marisor la finale, totul combinat cu un traf de iesire redimensionat, pot face minuni.
Link to comment

Sincer , mă gândeam la 2x30w.....dar la câte probleme tehice implica asta...cred ca m-as multumi si cu 2x15w : :jytuiyu . Din câte mi-ATI explicat pana acum cred ca voi apela la ajutorul cuiva priceput in construcţia transformatoarelor de iesire. Bun! Asta am lamurit-o. In acelaşi timp nu prea as vrea un amplificator cu El34 deoarece sunt relativ rare ( cel Putin nu prea sunt de vânzare pe forum) sau la preţuri relativ ridicate (aproximativ 100 lei/tub- cam mult comparativ cu GU50). In alta ordine de idei ....despre schema pe care am propus-o ce părere aveţi??? Mă tentează deoarece are si PCB-ul realizat (scade probabilitatea de a face greşeli) si mai ales ca este deschis un topic pe aceasta tema (mai sunt unele probleme la sursa de alimentare dar sunt încrezător in capacitatea pasionatilor de tuburi de a rezolva problemele). După câteva nopţi de studiat problematica lampilor ca este intradevar dificil sa construiesti un amplificator de acest gen (efort financiar si logistic). ASA ca incurajati-ma :da , nu renunţ. Încă un sfat...reglajul unui asemenea amplificator se face obligatoriu cu osciloscopul??? (nu deţin un asemenea instrument)

Link to comment

Sigur ca schema propusa de tine e ok, insa destul de complexa si putin cam pretentioasa in ce priveste reglajele. Daca te tenteaza asa mult, fa-o.Nu am auzit cum suna doua GU50 ca finale audio, am auzit insa pareri diverse, unora le-a placut altora dimpotriva. Dar si gusturile in materie de sunet sunt diferite.Problema la GU50 sunt soclurile, se gasesc cam greu.Osciloscopul este intotdeauna un instrument necesar pentru punerea la punct si testarea oricarui tip de amplificator.

Link to comment

SFATUL MEUdaca tot vrei sa faci ceva hi-fi foloseste urmatoarele finaleEL84 ,6P14P pentru puteri de maxim 18wEL34 pentru maxim 50w6P3C pentru maxim 40w,sunt foarte muzicaleseria KTdaca tot vrei sa ai amplificator adevarat hi-fi nu te zgirci la banica transformatoare de iesire recomand Hammond,costa dar merita

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines