Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea puterii


LUCI

Postări Recomandate

intrebarea este cum se masora voltajul RMS si cum cel peakAm inteles ca un aparat de masura normal masoara aproximativ exact dar ma intereseaza ce tip de semnal tre sa aplic pt a obtine V rms si ce semnal V peak.Si inca o intrebare daca pun voltmetru pe iesire la un amplificator care are ca sursa de semnal muzica volti care ii obtin de care sunt.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Pentru a masura puterea ai nevoie in primul rand ca amplificatorul sa iti scoata la iesire o putere constanta, pe care o poti masura. Altfel, nu vei reusi sa citesti nimic pe ecranul voltmetrului, nici pe osciloscop nu stiu daca merge, mai ales ca pe muzica nu prea se poate sincroniza.

Pentru aceasta trebuie sa aplici un semnal de amplitudine constanta la intrare. Aici ai un generator de ton, de exemplu.

http://www.nch.com.au/action/tnsetup.exe

 

Pui generatorul pe o frecventa, sa zicem 1kHz.

Legi la intrare un osciloscop si cresti nivelul de intrare pana cand sinusoida incepe sa se degradeze. Acest test este recomandabil sa il faci pe o rezistenta de sarcina de aceeasi valoare cu impedanta difuzorului, sau chiar cu difuzorul (daca suporta puterea maxima).

 

Acum poti vedea pe osciloscop si tensiunea de pe difuzor.

In lipsa osciloscopului, poti masura si cu un multimetru, dar nu prea poti sa iti dai seama cand amplificatorul ajunge la puterea maxima si incepe sa distorsioneze. Poti incerca sa faci masuratoarea "dupa ureche". Dai la maximum si masori tensiunea.

Valoarea afisata pe voltmetru este tensiunea efectiva.

 

Puterea RMS, adica puterea efectiva, este P=U^2/R.

Deci daca ai masurat 20V pe 4ohmi, ai 20*20/4 = 100W

 

Tensiunea "peak", deci tensiunea de varf este, in cazul unei sinusoide U√2 adica Ux1.4, deci daca ai masurat 20V, tesiunea de varf este 20√2.

Puterea de varf este dubla, deci 200W.

 

Semnalul muzical este totusi diferit de un semnal constant, sinusoidal. De aceea, mai apare conceptul de "putere muzicala". Intrucat exista varfuri scurte de putere, termenul "putere muzicala" reprezinta puterea maxima pe care amplificatorul o poate debita la puterea maxima, timp de 1sec.

Link spre comentariu

La ce e buna rezistenta? Vrei sa descarce condensatorul? Asa masori prostii.Lasa sa se incarce condensatorul si masori la ce tensiune s-a incarcat.Asa afli varful de pe iesire -tensiunea care pica pe punte.Asta o pti considera neglijabila, 1volt in plus sau in minus nu aduce sporuri considerabile la putere. (Vorbesc aici de puteri mari, unde iesirea depaseste 20V)

Link spre comentariu

Lasa sa se incarce condensatorul si masori la ce tensiune s-a incarcat.Asa afli varful de pe iesire -tensiunea care pica pe punte.

Sharky, daca nu ai un consumator la bornele condensatorului de dupa puntea redresoare, atunci tensiunea masurata este chiar valoarea de varf. Nu va exista eroare pentru ca pe diodele puntii nu va mai cadea nici o tensiune (odata ce condensatorul s-a incarcat). Doar daca e o prastie de condensator care are pierderi mari si tot "suge" curent din punte. Altfel, datorita frecventei mari a semnalului, condensatorul nu va avea practic timp sa se descarce pana la semialternanta urmatoare ca sa traga curent din punte, deci nu va exista cadere de tensiune pe diodele puntii.Acum...nu am si verificat experimental, dar asa ar trebui sa fie cum am zis.
Link spre comentariu

Acum...nu am si verificat experimental, dar asa ar trebui sa fie cum am zis.

pai daca incercai practic vedeai ca ai zis o PROSTIE.... :axe: cand redreseaza tensiunea, diodele au pe ele o cadere de tensiune(0.65V parca era in general caderea de tensiune pe o dioda)si condensatorul se incarca la tensiunea alternativa - tensiunea de pe diode :smt106 deci nu se incarca la valoarea la care zici tu,numai in cazul diodei ideale(ceea ce nu exista)
Link spre comentariu

csl1131 cred ca nu ai citit cu atentie toate cuvintele pe care le-am scris. Mai citeste o data si incearca sa intelegi ce am vrut sa zic.Eu nu vorbesc de nici o dioda ideala. Cred ca esti de acord ca pe o dioda prin care nu trece curent nu cade nici o tensiune (ideala sau neideala).Si cum am zis, nu am incercat practic (daca am timp o sa incerc diseara), dar raspunsul tau nu are legatura cu conditiile pe care le-am scris eu mai sus.

Link spre comentariu

Adi Florin si eu sunt de acord cu Sharky daca pui condensatoru , dupa dioda se incarca cu cel putin 0,5V /dioda mai putzin deacat tens de varf pa cere vrei sa o masori dar parerea mea ca se poate masura prin aceasta metoda mai ales daca tens masurata e >> de 1-1,5V (caderea de tens / punte)

Link spre comentariu

Alexxx, si eu sunt de acord cu ce spuneti voi, dar eu cred ca odata ce s-a incarcat acel condensator (condensator fara pierderi exagerate) si neexistand alt consumator rezulta ca nu mai exista curent "tras" din puntea redresoare. Neexistand curent prin diode, nu exista nici cadere de tensiune pe ele. Deci tensiunea masurata la bornele condensatorului ar trebui sa fie chiar valoarea de varf.O sa ma "joc" diseara si o sa pun osciloscopul pe o dioda din puntea redresoare sa vedem ce si cum. S-ar putea foarte bine ca virgula curentul rezidual al condensatorului sa fie suficient pentru a asigura o cadere de 0,6V pe diodele din punte si astfel sa apara eroarea de care spuneti voi. Oricum in cazul in care exista si un consumator clar apare aceasta eroare. Ramane de vazut daca in cazul masurarii fara sarcina (cum este cea din acest caz) circuitul se comporta la fel (osciloscopul nu poate fi considerat sarcina, el avand impedanta de intrare de ordinul megohmilor; poate doar aparatul de masura care de la caz la caz are impedanta de intrare > 10KOhm - cazul aparatului analogic cel mai defavorabil).

Link spre comentariu

Tensiunea de pe condensator creste de la 0 pana la Uvf-UfUf- tensiunea care cade pe dioda cand e pol. direct. 0.55-0.7VCand ajunge la valoarea de Uvf-Uf daca Uc ar creste tensiunea pe dioda ar scadea sub limita in care aceasta mai conduce ceva.Curentul care merge sa incarce cond va fi 0=> tensiunea nu mai urca. :fart: :smt117

Link spre comentariu

Uc ar creste tensiunea pe dioda ar scadea sub limita in care aceasta mai conduce ceva.

Trebuie sa avem in vedere ca dioda nu se opreste din conductie daca tensiunea la bornele ei scade sub 0,5V. Pe un grafic liniar caracteristica diodei este exponentiala si aparent are un prag. De aceea se si spune ca dioda are prag. Dar daca reprezentam curentul prin dioda in functie de tensiunea de la bornele ei la scara logaritmica, graficul va fi liniar.Luand din acest grafic la scara logaritmica alt interval de tensiuni (de exemplu 0,1V...0,5V) si il reprezentam la scara liniara o sa observam iarasi o curba exponentiala. Deci ar insemna ca dioda are si un prag pe la 0,2V (sa zicem..). Luand astfel o infinitate de intervale de reprezentare ar rezulta ca dioda are o infinitate de praguri :smt003 . Ceea ce nu este adevarat. Dioda nu are prag, ci doar o carecteristica neliniara a curentului fata de tensiune (caracterisitca exponentiala). De aceea se si numeste dispozitiv neliniar (sau activ). Revenind acum...faptul ca tensiunea pe dioda incepe sa scada, nu inseamna ca ea nu mai conduce, ci inseamna ca (virgula) curentul prin ea scade dramatic (nu uitati ca e lege exponentiala). Daca acest curent este mai mic decat curentul de pierderi al condensatorului, atunci dupa un numar suficient de alternante tensiunea de la bornele condensatorului se apropie de valoarea de varf a semnalului sinusoidal respectiv.Apropierea de aceasta valoare este limitata de echilibrul intre cei doi curenti mentionati mai sus (ce de prin dioda si cel de pierderi al condensatorului). Stiind curentul de pierderi al condensatorului respectiv, si introducandu-l in ecuatia de dispozitiv a diodei respective, se obtine caderea de tensiune la bornele diodei. Aceasta valoare o inmultim cu 2 si o adunam la valoarea citita la bornele condensatorului pentru a afla valoarea adevarata (asta daca vom considera cum am mai spus osciloscopul ca avand impedanta de intrare infinita; posibil sa conteze si ea daca acel curent de pierderi al condensatorului e foarte mic).
Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări