Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptarea si improvizatiile costa mai putin.


one

Recommended Posts

Propun sa discutam despre circuite electronice care pot fi cumparate la preturi modice si pot fi folosite pentru diverse aplicatii, scutindu-ne astfel de efortul de a mai construi de la zero. Placerea ramane, caci e realizarea ta, dar nu intotdeauna ai chef de gaurit, corodat, cautat piese de nu stiu ce valoare, etc.

Aceasta este de fapt "improvizatia", care facuta bine este un lucru pozitiv.

Cand spun "improvizatie", ma gandesc la "improve"=a îmbunătăţi, a ameliora. A face ceva bun cu materialele de care dispui.

Am cumparat astazi o sonerie dintr-o piata in care se gasesc in special scule, cabluri, difuzoare auto, etc. Cred ca in fiecare oras exista asa ceva.

Soneria pe care am luat-o este fara fir. Contine un buton care se monteaza in locul din care se actioneaza soneria si care are in interior un emitator la 12V care merge cu baterie, si soneria propriu-zisa care contine receptorul si un circuit de "bing-bang" electronic.

Aceasta sonerie am cumparat-o pentru "exorbitanta" suma de 17lei, +1leu bateriile de la receptor (3*1.5V). Lucru chinezesc, normal.

Am demontat soneria si am constatat ca poate fi utilizata, cu mici modificari, la o multitudine de aplicatii in care nu trebuie mai mult de 1 buton, prin deconectarea circuitului de "bing-bang", sau chiar numai a difuzorului. Circuitul contine un led care se aprinde cand canta melodia, deci printr-un optocuplor de poate lua un impuls, in cazul in care se doreste o interventie minima. Melodia dureaza 1-2 sec, dar daca se actioneaza telecomanda in timpul acestei melodii, led-ul se stinge si se aprinde din nou si melodia incepe de la inceput.

O sa desenez maine schemele emitatorului si receptorului si o sa le pun pe net. Imi place sa fac montaje electronice, dar imi place si sa cumpar gata facut un montaj care pe mine m-ar costa mai mult sa il fac. Aceasta telecomanda probabil costa tot atat sa o construiesti, cu deosebirea ca asta merge sigur.

Eu am incercat sa fac un receptor pentru o telecomanda auto si am muncit f. mult la acordul receptorului, pana am gasit bobina si condensatorul potrivite, caci este destul de greu sa acordezi un circuit de RF cand nu ai aparatele corespunzatoare, mai alez pe 433MHz.

Am introdus receptorul in interiorul carcasei de PC si functioneaza. Bineinteles, carcasa de PC nu este un ecranaj complet, pentru ca in fata, daca au fost rupte acele tablite individuale pentru fiecare compartiment, are doar plastic. Distanta maxima pe care a functionat a fost cam de 25m, chiar mai mult, dar la o distanta mai mare raspundea mai greu. Pe blister scria 50m.

Va recomand folosirea acestor montaje pentru constructia unor telecomenzi on/off sau a unor montaje asemanatoare, caci se fac economii importante de manopera, nervi si chiar bani. Mai aveau in piata respectiva sonerii cu un emitator si 2 receptoare la 20lei.

Poate pun si poze dar nu promit, caci nu am camera.

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am masurat frecventa oscilatorului cu cuartz din emitator si este 35.7 kHz, deci apropiata de cea a cuarturilor de ceas.Impulsul de pornire a modulului de sonerie are mai putin de o secunda si este inversat (primul front - negativ). Din conectarea pinilor 1, 2 sau 3 de la sonerie se selecteaza melodia. Nu am incercat combinatii ale acestora.Am omis ceva la schema emitatorului: iesirile inversoarelor sunt legate in baza tranzistorului din oscilator.Cu aceasta sonerie am facut o telecomanda pt. lumina.O sa postez curand schema completa pe site, pentru cine doreste sa o reproduca.

Link to comment
  • 1 month later...

Scuze pt. intarziere:

Am realizat telecomanda radio, merge bine.

Am folosit un alt emitator+receptor radio, cu aceeasi schema pe care am prezentat-o in PDF.

Am eliminat partea de muzica si difuzorul. Am luat semnal din colectorul tranzistorului de dupa cuart, din receptor si am aplicat la schema

http://one.lx.ro/lumini/telecomanda1/telecomanda1.html

prin rezistorul de 22K din baza primului tranzistor. Bineinteles, am renuntat la receptorul IR. Condensatorul C7 de 0.47uF trebuie eliminat.

De asemenea, am folosit pt. alimentare o sursa dintr-un incarcator de telefon + un LM7805, am renuntat la alimentarea direct de la retea, adica tot ce exista inainte de LM7805 in schema am eliminat.

Am eliminat legatura de masa dintre traseul de 220V~ si partea alimentata la 5V.

Link to comment
  • 3 months later...
Guest Tobin

Eu nu ma pricep la elecronica dar te intreb One...cu astfel de receptoare si emitatoare care defapt controleaza on/off-ul poti face o radiocomanda pentru aeromodele?Te intreb din curiozitate.Pe langa radiocomanda mai exista si niste servomecanisme care controloeaza modelul in zbor.Acestea recepteaza semnalul si fac aeromodelul sa raspunda la comnenzi.Cred ca stii despre astea...nu?Servomecanismele sunt compuse din motorase care actioneaza o tija care la randul ei misca flapsurile sau eleroanele...motorasele se invart clockwise sau invers in functie de necesitate(tija efectueaza o miscare rectilinie).In mare asta ar fi ...emitator(radiocomanda poate avea mai multe canale..depinde cate comentzi poate efectua modelul)....receptor(servo-uri)...si modelul controlat de la distanta....de aici poti sa faci tot felul de aparate RC.Eu am planuri pe viitor...dar o sa-mi cumpar radiocomanda....spune-mi numai daca poti face din soneria aia o rc care sa efectueze on/off la un motoras pe o raza de 15 m...

Link to comment

Nu reusesc sa vad schema lui "one", dar tie ti-ar trebui o telecomanda multicanal. S-ar putea modula semnalul la emisie cu diferite tonuri audio, iar la receptie, cu niste filtre separi comenzile. O singura comanda nu-ti ajunge.

Link to comment

Cu telecomanda utilizata de mine nu poti face telecomanda pt. aeromodel. In primul rand nu pot sa iti garantez ca nu vei pierde aeromodelul :finga: Raza de actiune este prea mica si ca sa o adaptezi pt. asa ceva, complicatiile ar fi la fel de mari decat daca ai construi una dedicata.Interferenta cu alte telecomenzi este alt punct slab. Stabilitatea, nu mai vorbesc...O sa uploadez din nou schema, eventual o sa pun un link.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines