Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
andiy

Buck&Boost

Recommended Posts

Cine imi poate explica ce inseamna un buck regulator si un boost regulator? Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Regulatoare:* "buck" sau "step-down" = coborator de tensiune;* "boost" sau "step-up" = ridicator de tensiune;* "flyback" = inversor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un mic comentariu. Semnificatia buck si boost este asa cum a descris-o one, dar flyback cred ca se poate incadra la boost. Va rog sa cititi mai departe. De fapt eu am vazut doua moduri de a privi sursele. Unul este asa cum a fost descris. Al doilea este mai vechi si a fost introdus de Philips, dupa cum urmeaza: Flyback se refera la sursele in care se foloseste incarcarea miezului cu energie. Transferul de energie dintre sursa primara si sursa in comutatie, respectiv sursa in comutatie si sarcina, nu se face simultan. Traful actioneaza ca un acumulator de energie. Mai mult, traful nu lucreaza ca traf propriu zis, ci ca o bobina de acumulare. Relatia U2/U1=N2/N1 nu este respectata strict. Exista o dependenta de factorul de umplere care se manifesta la nivelul trafului. Sursele din televizoare sunt in general flyback.A doua categorie este cea a surselor forward. La acestea transferul de la sursa primara si catre sarcina se face simultan. Pe acest principiu functioneaza majoritatea surselor de PC. La acestea, traful functioneaza ca traf propriu zis si acumularea de energie este un efect parazit.Atat sursele flyback cat si cele forward pot fi ridicatoare sau coboratoare. In cazul in care nu se folosesc transformatoare, sursele buck sunt de obicei de tip forward, iar cele boost sunt de tip flyback.Hm, cam incalcit, dar n-am alta inspiratie acum. Daca e ceva neclar, mai dezbatem.Cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, asa este, flyback poate fi si ridicator si coborator si tot ceea ce a scris cirip referitor la acumularea energiei in transformator.

Am vrut sa dau o explicatie simpla si rapida, de aceea nu am intrat in detalii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.