Guest soundx Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 Salut baieti!As dorii un mic sfat de la voi, ce sa fac la un montaj cu Atmel 1200 ca sa nu se mai reseteze de la paraziti, in mediu industrial cu contactoare, motoare....si nu numai ca se reseteaza citeodata o ia raza sare asa in program undeva...sau tot din cauza resetarii nu stiu. ce pot sa specific ca am pus pe reset condensator de 100nf si pe alimentare am 100mico+100nf, am pus si niste inductante in serie cu alimentarea, inele de ferita pe firele de alimentare...tot ce mi-a venit in minte. Ce s-ar mai putea face in plus?Multumesc Link to comment
bogdanm Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 Ai verificat daca montajul merge cum trebuie cand il scoti din mediul industrial ? Link to comment
one Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 Am avut si eu probleme cu ATmega8535. Avea o gramada de paraziti, caci mergea tot in mediu industrial.Am ecranat tot ce se putea ecrana si a inceput sa mearga bine. (Inclusiv cablurile de intrare.)Eu am incercat de vreo 2 ori sa fac ceva cu AT90S1200, dar nu am reusit. Unul dintre integrate pur si simplu nu voia sa se programeze si al doilea mergea aiurea.Incearca sa localizezi sursa problemelor. Alimenteaza dintr-un acumulator, sau din alta sursa, pentru teste. Sper ca nu ai lasat intrari in aer, neconectate sau fara pull-ul. Link to comment
mitescu Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 In principiu MC-urile de asta au capatat atata importanta. In afara de faptul ca montajele sunt "compacte", avand busul de date, adrese si I/O interne imunitatea la "zgomte" este ridicata. Practic ele ar trebuii sa mearga si in "apa". Acum ceea ce spui ca se intampla poate fi real.Fenomenul poate avea mai multe cauze:1. (cea mai des intalnita) O "scapare" in soft care in conditii reale, ex. mediu industrial, isi "arata fata". Din experienta iti pot spune ca in practica apar situatii pe care nu le ai avut in vedere la scrierea progamului. Iti pot da un exemplu clasic: intrarile urmaresc niste contacte. Acestea cand se "fac" sau se "desfac" apar tot felul de combinatii posibile. Contactele "vibreaza" si trecerile 1-0 si 0-1 sunt multiple. Solutie - se revede softul sau cu un montaj auxiliar se face un simulator si se baleiaza toate combinatiile posibile.2. ( a doua ca frecventa intalnita) Masa montajului are deficienta si nu este legata la centura de impamantare ( care in multe intreprinderi este deficitara). Solutie cauta ca GND-ul montajului sa fie cat mai "solid" legat de GND-ul sistemului la care este legat si impreuna la impamantare.(intre GND-uri nu trebuie sa ai diferente de potential)3. Clock-ul MC-ului are probleme. Cu toate ca producatorul spune ca lucreaza de la 0-12Mhz. In practica la frecvente mai mici de 500 KHz apar balbe ale MC-ului. Deasemenea nesimetria clock-ului poate genera tot felul de fenomene ciudate. Deasemenea vezi ca condensatorii de la Quartz sa nu faca probleme. In unele cazuri circuitul de ceas daca nu este bine realizat , poate deveni "antena de receptie" pentru tot felul de "avioane". O alta sursa de necazuri o poate da frecventa prea ridicata a ceasului (ea trebuie verificata) , pe bancul de proba MC-ul "trage din greu" dar merge. Cum intra intr-un mediu "murdar" incep necazurile. Daca folosesti osc. RC intern vezi ce faci cu pinii de afara. Solutie- trebuiesc a fi verificate toate aspectele de mai sus, eventual cu un osciloscop la fata locului. (pentru at90s1200 iti indic sa nu lucrezi cu o frecventa mai mare de 8MHz)4. Tensiunea de alimentare. MC-urile AVR au un reset intern POWER-on Reset. Daca apar spitzuri scurte la VCC pot apare fenomene de tipul celor descrise de tine. Solutie : filtrarea mai buna atensiunii de alimentare.5. MC-ul este "obosit". Din experienta am constatat ( mai ales la MC-urile din seria AT90xxx, ) ca fenomenul este posibil. Flash-ul programat de prea mute ori nu mai pastreaza informatia corect. Practic odata citeste ce trebuie, alta data altceva. Solutie -inlocuirea MC-ului cu unul "proaspat". Deasemenea incarcarea excesiva a liniilor de I/O poate duce la incalzirea MC-ului si implicit la balbe ale programului.Este utila si o deparazitare a intrarilor pentru protectia electrica a MC-ului. Ea se poate realiza cu ajutorul unei retele RC-zener, eventual cablurile de I/O sa fie trecute printr-un inel de ferita.Asta cu ecranul de tabla este o prostie, atata timp cat nu ai elemente externe care sa poata conduce la blocarea sistemului.Daca in urma verificarilor poti da mai multe indicatii, pot veni cu adaugiri Link to comment
Recommended Posts