Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot face un electromagnet şi din ce ?


Cilibiu

Recommended Posts

Vreau sa fac in jur de 4 electromagneti care sa imi traga un bolt!Vreau sa ii folosesc la inchiderea unei usi!Din ce pot face si care sunt cei mai recomandati , in CC sau in CA?Cursa de actionare cca 2cm!Daca am sarma de bobinat, cam ce as putea folosi sa fac electromagneti cat mai mici si destul de puternici pentru a trage un bolt?Am ceva electromagneti din valve de aer cu actionare electromagnetica, dar nu sunt suficienti de buni, sau daca aveti ceva idei pentru inbunatatire ar fi si mai bine!

Link to comment

Mersi mult de raspuns, am cautat acum pe google si vad ca nu prea gasesti in Ro , sau cel putin nu am gasit eu sit> Ro!Si la preturi cam de nedorit , cca 19 dolari/bucata!Daca stiti un site romanesc care vinde asa ceva miar prinde bine.Va multumesc tuturor de raspuns!

Link to comment

Mergi la un atelier care repara autocamioane si cere de la electrician "releu de anclansare pentru demaror Raba" - de obicei se strica contactele de lucru. Contactele fixe pot fi foarte usor indepartate demontind 4 suruburi iar contactul dupa miezul mobil se indeparteaza prin scoaterea unui zeger. Bobina functioneaza la 24V dar trage ceva mai mult curent - releul este deosebit de puternic. Prinderea se asigura prin cele 2 gauri din talpa inferioara, cu ajutorul a doua suruburi M8.Exista si modele identice dar alimentate la 12V si se disting foarte usor de primele - bobina de 12V este realizata cu un conductor CuEm cu sectiunea mai mare.Recomand utilizarea celor de 24V care absorb un curent mai mic.

Link to comment
  • 2 weeks later...
Guest mario75

Cu foarte mult timp in urma am realizat si eu un fel de "iala electrica" :da Eu am realizat electromagnetul dintr-un surub introdus fortat pe un tub de plastic apoi am bobinat peste tub.Am facut si un mic desen pentru a intelege mai bine....

salut poti sa-ma ajuti si pe mine cu o formula de calcul a bobiei pentru un electromagnet. :nas:
Link to comment
  • 5 years later...

Am sa postez aici ca sa nu mai deschid un topic nou . Vreau sa imi fac un electromagnet care sa consume 5 A alimentat la 12Vcc electromagnetul vreau sa-l fac pe un miez de tole tip U care vreau sa le croiesc eu daca il alimentez in cc vreau sa folosesc tabla neagra pentru tole  . Daca electromagnetul va fi alimentat in cc se pot aplica formulele de calcul pentru transformatoare sau nu . 

Edited by VEF
Link to comment

@VEF......dacă vei construi un electromagnet alimentat în curent continuu, ce treabă crezi că are cu formulele de calcul ale transformatoarelor ?  Care funcționează doar în curent alternativ. Există calcule dedicate electromagneților de curent continuu și calcule dedicate celor de curent alternativ....nu există ceva universal valabil. În curent alternativ intervine atât rezistența ohmică a bobinajului cât și reactanța bobinei în curent alternativ. În curent continuu intervine doar rezistența ohmică a bobinajului și secțiunea firului, care determină și limitează curentul maxim permis prin bobină. Apoi trebuie luată în calcul și forța de atracție necesară pentru acționarea bolțului....nu este deloc ceva simplu, ca și calculul simplificat al transformatoarelor.Eu te sfătuiesc să iei în calcul modificarea unor zăvoare electrice tip auto sau unor electromagneți recuperați de la alte mecanisme, dar cel mai bine ar fi totuși utilizarea unor zăvoare electrice dedicate pentru uși.

Despre calculul extrem de laborios al electromagneților, poți să te documentezi: https://www.google.ro/search?client=opera&q=calculul+electromagnetului&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines