Nemesis Posted October 17, 2005 Share Posted October 17, 2005 Stie cineva o schema verificata de amplificator de 300-400w (pe 8 ohmi) cu finali irfp240/irfp9240 ? Scheme am gasit eu pe net da nu pot fi sigur ca toate o sa mearga asa ca apelez la experienta voastra.De preferat sa fie simetrica ,adica cu dublu etaj diferential pt etajele amplificatoare in tensiune (sper ca m-am exprimat corect :weedman: ) pt ca sa nu am grija offset-ului + celelalte avantaje care mai intervin.Astept propuneri si pareri. Merci anticipat Link to comment
Guest Vasile Posted October 17, 2005 Share Posted October 17, 2005 IPA800 Vezi ca este schema si tot ce ai nevoie pe forum Link to comment
Sharky Posted October 17, 2005 Share Posted October 17, 2005 vrei sa zici pt etajul de intrare dublu etaj diferentialOricum nu prea ai probleme nici cu etaj simplu, ca pui condensator pe reactie si atunci amplificarea curentului continu este unitara. Link to comment
Nemesis Posted October 18, 2005 Author Share Posted October 18, 2005 IPA800 Vezi ca este schema si tot ce ai nevoie pe forumCrede-ma , am cautat in disperare pe forum schema la IPA800 si schema la IPA400 si le-am gasit link-urile dar nu merge sa le iau.Zice ca respectivul ''ataciment doesn't egzist enimore'' :rolleyes: sau cam asa ceva. Vezi te rog poate rezolvi problema sa pot pune si eu mana pe schema lui IPA800 si IPA400 sau ma rog poate imi dai alte link-uri de unde pot lua aceste scheme. Link to comment
Nemesis Posted October 18, 2005 Author Share Posted October 18, 2005 Ai ambele scheme in acest director http://www.elprod.ro/diy/forum/avall/Eu recomand sa conectezi doua IPA400 in punte, poate fi mai complicat decat sa construiesti un IPA800.Multumesc in primul rand pt scheme. Eu cum am mai zis am nevoie de un amplificator (un modul) care sa scoata cam 300-350w pe 8 ohmi si din cate vad ipa 400 ar cam scoate cat vreau eu . Dar oare daca l-as alimenta de la +/-80 sau chiar 90 de Volti nu mi-as atinge mai usor scopul decat cu un ipa800 ?Asta bineinteles daca suporta schema asemenea modificare.Stiu ca 50-100 de w in plus comparatie cu 270 cat scoate ipa 400 in 8 ohmi e mai nimic (urechiometric vorbind) dar vreau sa am acolo rezerva de putere ''pt zile negre''. A mai incercat cineva sa forteze ipa400 indopandu-l cu inca +/- 10-20v ? Link to comment
Guest Vasile Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 uite aici cu desenul cablajului cu tot http://www.hi-end.ro/discutii/viewtopic.php?t=7800 Link to comment
Nemesis Posted October 19, 2005 Author Share Posted October 19, 2005 uite aici cu desenul cablajului cu tot http://www.hi-end.ro/discutii/viewtopic.php?t=7800Am spus deja ca nu-mi merg link-urile pe care le-ai dat in leg. ci ipa800 si ipa400.Nici asta pe care i l-ai dat acuma nu merge,imi apare o pagina pur si simplu goala. Da oricum nu mai e nevoie ca mi-a dat Sorteh schemele. Totusi macar pt inceput , avand in vedere ca viitorul IPA400 pe care o sa-l fac va merge pe 8 ohmi n-ar ajunge doar 4 perechi de finali (chiar daca alimentat la +/-80 sa +/- 90 V ar scoate peste 300 w pe 8 ohmi) ? Link to comment
Guest Vasile Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 asta care ti l-am dat merge perfect.pui mausul pe fisier si cu butonul drept "save target ass" :rock: DaIl alimentezi la 80-85V si scoti vro 350-400W Link to comment
Nemesis Posted October 19, 2005 Author Share Posted October 19, 2005 Pana acum ce am aflat de IPA400 mi-a placut si imi si convin posibilitatile de up-grade de putere.Insa am inteles tot de pe aici de pe forum ca este in acelasi timp un ''mare generator de caldura''. Ce solutii ati adoptat ? Eu momentan am 2 radiatoare din alea de la Conex Electronic de 300/150/32 mm si vreau sa fac 2 ipa400 deci cate unul pt fiecare.Am mai inteles ca racire pasiva nu se poate face numai cu atat de aceea ma gandesc sa pun cate 2 astfel de radiatoare pe canal (jumate din finali pe unul jumate pe celalalt) iar radiatoarele sa le pun cu latura de 300 orizontal si cu cea de 150 vertical cu aripioarele in exterior.Vor fi suficiente 2 astfel de radiatoare pt un canal pt a avea o racire pasiva macar pana la 200-250w? Si chiar e nevoie de o prepolarizare a etajului final cu 100mA mai ales avnd in vedere faptul ca finalii sunt imperecheati? Ceva de genul 50 mA n-ar ajunge? Link to comment
Guest Vasile Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 Generator de caldura este ca orice amplificator de putere, nu este deloc mai deosebit.Poti sa-i dai biasul si la 50, nu este nici o problema Link to comment
Nemesis Posted October 19, 2005 Author Share Posted October 19, 2005 Stiu ca orice amplificator nu are un randament mai mare de 65-70 % dar discutiile de pe forum mi-au lasat impresia ca ipa400 ar avea un randament mai prost dar poate ma insel.Oricum care ar fi avantajele si dejavantajele daca as reduce curentul de mers in gol la mai putin de 100mA (ramanand totusi suficient de mare pt a nu apare distorsiunile ''crosover'' ) ? Un principal avantaj la acesta schimbare (pe care il urmaresc in primul rand)e micsorarea caldurii disipate. Mai astept pareri . :prayer: Link to comment
LUCI Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 eu folosesc un modul mono ipa 400 in sarcina de 4 ohm deci pana la 400W si folosesc un radiator de 25/10/3 cm ; un cm corpul principal al radiatorului plus 2/10 cm aripioarele dau 3 cm grosime.Am pus 3 coolere de sursa de calculator iar la puterea maxima se incalzeste la un nivel aceptabil care nu pune in pericol amplificatorul.Nu vad de ce fugiti de racirea activa pt ca are multe avantaje(radiatoare mai mici deci amp mai mic).un dezavantaj al raciri active este zgomotul produs de ventilatoare dar acel zgmot devine inperceptibil la un nivel sonor mare.Daca folosesti ampul si la auditia in camera poti decupla ventilatoarele ca la cativa wati nu se incalzeste. Link to comment
Guest Vasile Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 eu mai demult am folosit un IPA400 pentru ascutat in casa (2-10W) fara nici un fel de radiator, pur si simpli finalii in aer dar am prins BD-ul ala pe unul din ei. Biasul era intradevar mic, nu mai tin minte cat era dar era dat doar atat cat sa mearga ampliful. Link to comment
Nemesis Posted October 19, 2005 Author Share Posted October 19, 2005 Eu de obicei ma feresc de racirea activa pt ca racirea pasiva este cea mai fiabila dar daca totusi e nevoie o sa trec (macar la puteri mari la racire activa) ca doar n-o sa umplu cutia statiei numai cu radiatoare ,in primul rand din motive financiare si apoi de gabarit. Link to comment
Nemesis Posted October 19, 2005 Author Share Posted October 19, 2005 Pana la dovada contrarie nu pot decat sa am incredere in spuse-le lui Sorteh. Da as mai avea o problema si anume ca amplificatorul cu tot cu radiator va fi montat intr-o cutie cu peretii din tabla ,care urmeaza a fi gauriti pt a avea pe unde sa iasa aerul incalzit de radiatoare. Daca fac suficiente gauri ? , va mai fi valabil ce a zis Sorteh ? Link to comment
Recommended Posts