Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor la Bass-RefleX


Guest ronix4000

Recommended Posts

Guest ronix4000

Mi-am facut de curand boxele din imagine din niste foste unitra si m-am gandit sa sporesc putin bass-ul cu un port de bass-reflex pe care l-am calculat in bass-box 6 pro, dar pe care nu aveam loc sa-l montez pe panoul frontal si l-am montal pe spatele incintei.Problema care a aparut este urmatoarea: ma intreb daca nu cumva este necesar sa construiesc si un perete suplimentar (de tip sicana) intre portul de bass-reflex si difuzorul de joase pentru ca membrana difuzorului sa nu radieze direct spre portul de bass-reflex.Credeti ca ar fi necesar un astfel de perete ???????

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest ronix4000

pai daca incinta nu este inchisa etans, mai are nevoie de izolatie la tweeter??? ma gandesc ca nu mai exista presiune de aer in incinta care sa-i strice dif-ului de inalte !?? P.S. ( la inalte am folosit SAL DTF 10 iar la bass YDD200LPP - cu filtru de 6dB/octava)

Link to comment

La incintele bass reflex,presiunea interioara e mai mare decat la incintele inchise.In apropiere de Fb,unde conul este amortizat de port,presiunea este cea mai mare.Atunci cand te duci sub Fb,presiunea din incinta este neglijabila.Tu faci cum vrei,dar daca le lasi asa o sa simti membrana tweeterului cum sare in ritm de bass.

Link to comment
Guest ronix4000

asta cam asa e....ca atunci cand dau mai tare volumul se simte miscarea membranei de la tweeter..dar credeam ca nu se strica nimic...o sa fac cum zici tu.dar daca desfac tweeter-ul ca sa pun silicon in el, nu risc sa-l stric???? adica nu trebuie centrat cumva dupa desfacere ??? plus ca am observat ca in tweeter se afla un fel de ulei care nu stiu ce roost are....

Link to comment

Daca ai ajuns sa vezi uleiul ala e nasol................. :finga: Ala se numeste ferofluid si are rolul de a facilita contactul termic dintre bobina si magnet (deci racire mai buna) cat si de a mai "imblanzi" rezonanta.Nu trebuie desfacut.Daca o sa te uiti bine,intre magnet si palnia neagra e un mic spatiu.Pe acolo dai cu silicon de jur imprejur,inclusiv pe langa borne.

Link to comment
Guest ronix4000

nu e problema ca tweeter-ul ala pe care l-am desfacut era unul ars ! mersi pentru ideea cu siliconul.o sa incerc sa-l etansez sa vad daca se va mai misca membrana de la tweeter dupa aia.Cat despre peretele ala interior esti sigur ca nu e necesar pentru ca la mine intre port si difuzorul de joase nu e o distanta prea mare dupa cum vezi si-n poza si ma gandesc daca nu cumva pe acel port vor iesii si medii'..in loc sa iasa doar bass-ul... :smt006

Link to comment

Medii oricum o sa iasa,pentru ca orice port are armonici.In mod normal,portul se pune in asa fel incat sa nu vezi diful daca te uiti prin el.In alte cazuri merge si ca la tine.Pe tine te avantajeaza ca il ai pus in spate si nu prea o sa auzi eventualele "medii" care vor iesi prin el.Peretele ala nu e o idee buna,pentru ca tu probabil ca il vei pune foarte aproape de port si asta automat ii va schimba frecventa de rezonanta.Ideal ar fi ca portul sa fie la distanta de cel putin un diametru fata de orice din incinta.

Link to comment
Guest ronix4000

ok atunci.mersi pt. raspuns. Mai am o singura intrebare: Cum ar trebui sa fie pusa vatelina pe peretii interiori ai incintei tinand cont ca portul il am montat pe spate' ?? adica pe ce fete interioare ale incintei sa pun vatelina ???

Link to comment
Guest ronix4000

in sfarsit mi-am facut timp si am izolat cu silicon tweeter-ul.As vrea sa te intreb daca crezi ca e bine asa cum am facut - dupa cum vezi in poza !?

Link to comment
Guest ronix4000

10x.mai vreau sa te intreb daca crezi ca pot sa scot ceva bass din fif-ul de joase pe care l-am folosit (YDD200LPP) tinand cont ca x-max se pare ca e de doar 4 mm din cate am citit in parametrii lui postati aici pe forum....sau nu conteaza asa mult x-max-ul in reproducerea sunetelor joase???

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines