Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reteaua electrica din blocurile comuniste


mosfet

Recommended Posts

De azi dimineata nu am curent, sunt probleme in mai multe zone din Bucuresti si asta pt a nu stiu cata oara in ultima vreme.Ce vreau sa stiu: prin panoul electric de pe palierul blocului, trec 3 cabluri de alimentare, fiecare cu cate un racord la care sunt legate cate 2 apartamente. Pe cel la care sunt legat eu e curentul picat, pe celelalte 2 e tensiune. Are ceva daca ma deconectez de pe cablul meu si ma leg la unul functional? E ceva ilegal in asta?Pur si simplu nu mai suport, pica curentul fix in cele mai nepotrivite momente si astia de la jEnel te duc cu zaharelul. Ultima data cand au fost probleme, mi s-a ars o combina muzicala in casa, acum ma duc cu lanterna la buda...

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pentru orice interventie in afara spatiului delimitat de bransamentul tau (contoar) iti cam trebuie autorizatie de lucru, de electrician autorizat si avizat cu privire la pericolele curentului electirc.In mod normal nici tabloul de pe hol nu esti autorizat sa-l desfaci. Idem si la telefoane.Poti executa o ghidusie sa muti un vecin pe faza ta si sa te pui in locul lui. Dar nu mare atentie ca este sub tensiune ! 380 !Cel mai bine faci o sesizare cu dop la unul dintre baetzii de la renel, ionel cum se cheama la tine in zona.

Link to comment

Sau varianta de criza, situata in zona de gri a legalitatii, este sa tragi un cablu de la un vecin cu care te intelegi si poti pune un comutator la tabloul de sigurante cu selectare retea normala / cablu. Cand iti face enel dedicatie dai de comutator si ai lumina (studiaza si ceva documentatie despre cum functioneaza un AAR - aclansarea automata a rezervei, ce mai simpla varianta este cu un contactor cu contactele normal inchise pe cablu si cele normal deschise pe retea si bobina alimentata de la retea de la tine). Pentru evitarea discutiilor cu vecinul e bine sa ai un contor si o siguranta la plecarea pe cablu, spre tine. Detaliile le hotarati la un "pahar de vorba". E o solutie mult mai legala decat interventia in instalatia lor (fiind inainte de contor se considera interventia ilegala daca nu este facuta de ei). Ca idee si vecinul poate profita de acelasi cablu cand va avea el dedicatie de la enel si la tine este normal. Alta varianta ar fi sa soliciti bransament trifazic dar este mai costisitor dar asa ai avantajul ca nu mai depinzi de altcineva. Astea sunt cateva idei de pornire pentru rezolvarea problemei pe care o ai.

Link to comment

Mda, abia acum jumatate de ora - o ora au remediat....adica peste 12 ore de stat fara curent.Tocmai cand ma pregateam sa manaresc, si-au facut aparitia niste vecine putin cam curioase si am lasat-o balta, nu-s fete "de comitet" si n-am chef de probleme.Ar trebui sa mut neaparat sa fac schimb de faze cu un vecin daca e sa mai fie cazul? nu pot pur si simplu sa-mi mut cablul pe alta faza, ca loc ar fi (loc pt surub) fara sa fie nevoie sa fericesc pe nimeni si sa-l las in bezna?

Link to comment

Daca ai peste 12 ore de stat in bezna poti sa soliciti ajutorul OPC daca nu era intrerupere programata. Se pare ca unii au avut de castigat prin aceasta actiune impotriva enel. Daca pica de tot tensiunea cel mai probabil este de la sigurantele principale (MPR-urile) din tabloul scarii tale sau de la sigurantele din punctul de transformare care protejeaza cablul care pleaca spre tabloul scarii tale. Multumeste-le celor care au radiatoare pe ulei in priza, aer conditionat, celor debransati si furnizorului de energie termica pentru situatia in care te afli.

Link to comment

In cazul acesta se pare ca varianta cea mai buna este un grup motogenerator de vre-o 600W (este pana in 4-500 ron) suficient sa tina la minimum ce ai in casa (iluminatul si un frigider + TV este suficient). Asa ca sa fie alta varianta de luat in calcul. Cat despre cei de la firma de internet se pare ca ups-ul lor cam are probleme cu bateria din cauza vechimii.

Link to comment

In cazul acesta se pare ca varianta cea mai buna este un grup motogenerator de vre-o 600W (este pana in 4-500 ron) suficient sa tina la minimum ce ai in casa (iluminatul si un frigider + TV este suficient). Asa ca sa fie alta varianta de luat in calcul. Cat despre cei de la firma de internet se pare ca ups-ul lor cam are probleme cu bateria din cauza vechimii.

Nu e bine nici asa, face zgomot,gaze de esapament in balcon si benzina e scumpa.Poate ca daca mergi la OPC si faci sesizare impreuna cu vecinii de scara sau bloc poate se rezolva cumva.
Link to comment
  • 1 month later...

Eu mi-as baga...bunele intentii in OPC. Situatia e asa in multe locuri. Pana si Unchiul Sam se jeluia ca ar trebui sa cheltuiasca vreo mie de miliarde de dolari in modernizari de retea...Sfatul lui Stressmaker e cel mai valabil!!Daca mi s-ar intampla asa ceva, si eu as face miscarea cu grupul. Face zgomot? Dar vecinul ala care ne "delecteaza" cu manele care nu ne plac? E situatie de avarie, dom-le!Nu te-as sfatui sa umbli prin tablouri si din motive tehnice: cablurile invechite sunt destul de fragile, iar izolatia e vai de mama ei...Spor!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines