Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme pentru incepatori


Vizitator

Postări Recomandate

  • 4 săptămâni mai târziu...

As avea si eu nevoie de putin ajutor din partea voastra in legatura cu conectarea unui potentiometru la schema atasata. Nu stiu care reprezinta intrarea si care iesirea din potentiometru in schema. Conform fisei integratului pinul nr. 4 reprezinta input treble. Adica linia cu sageata este iesirea din potentiometru si intarea in integrat? Am desenat corect?

oricare! :Ddepinde de cum e pus pe panoul frontal potenţiometrul ăla: normal, volumul (sau corecţia, sau orice altceva) minim e când axul potenţiometrului este la maximum în stânga, iar valoarea maximă e când e la maxim spre dreapta.

căutând altceva, am dat peste o "minicolecţie" de scheme utile începătorilor.personal, am de gând să fac Wienul ăla cu câteva modificări: e mai simplu să obţii semnal dreptunghiular, triunghiular şi dinte de ferăstrău din semnal sinusoidal decât invers.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator mastabac

Salut.

Am si eu o problema care imi mananca ficatii de ceva vreme:

 

Un comparator LM2903 alimentat la Vcc, pe IN negativ am un zenner de 3V3 la masa cu un R la Vcc, pe IN pozitiv un divizor rezistiv intre Vcc si masa.

Iesirea, tinuta la Vcc cu o rezistenta, imi comanda un Nfet, FDD8447, care comanda un bec de stop de 12V21W, alimentat tot din Vcc.

 

Practic e un low voltage cutoff. La cum l-am explicat acum, merge perfect, dar ca high voltage cut-off.

Vcc=6-8,5V (2s lipo)

 

Teoretic, daca schimbi intre ele intrarile, ar trebui sa mearga invers, adica low voltage cutoff.

Si merge, dar nu mai face switch instant ci treptat si incinge fetul, adica nu merge cum trebuie.

 

Am incercat toate inversarile posibile, merge bine doar in felul care nu ma intereseaza.

 

Multumesc pt orice sfat util. Poate omit eu ceva esential.

Link spre comentariu
Vizitator mastabac

post-264416-0-73510900-1487461719_thumb.jpg

Cam asta ar fi ce e la momentul de fata, si merge bine doar invers (taie alimentarea doar cand sar de o tensiune prag si o da inapoi cand scad sub ea si asta instant).

Orice incercare de a inversa procesul, schimbat intrari, pus mosfet P sus in loc de N jos, etaj inversor cu tranzistor, totempole, releu, sursa separata, duce la comutare lenta si intrarea fetului in regim rezistiv.

 

M-am jucat initial cu LEDuri pe iesire si la sarcina mica functioneaza bine si intr-un fel, si in celalalt (direct pe iesire comparator led prin R la Vcc), cand inversez intrarile la comparator.

Cum pun un pic de sarcina, nu mai merge bine decat invers.

Am incercat si cu TL431, si cu 555... am incercat si cu acumulator fix, sa nu fi avut sursa mea vreo problema..... acelasi lucru.

 

Si ma gandesc ca nu cumva de fapt caderea de tensiune de la aprinderea becului de fapt sa ajute tranzitia iesirii comparatorului DOAR cand tensiunea scade... si invers sa o impiedice... dar de ce ? si cum pot contracara asta ? vreau poate sa comand prea mult cu prea putin ?

 

Multumesc pentru opinii.

Link spre comentariu

Odata lasat fara sarcina, acumulatorul tinde sa revina spre tensiunea nominala. Comparatorul simte cresterea si reconecteaza sarcina. Procesul se repeta si efectul este mentinerea intr-un regim intermediar intre ON si OFF si incalzirea tranzistorului.Eu as folosi un histerezis, o diferentiere a pragurilor de basculare in ON si OFF.

Introduci o rezistenta de 5k intre intrarea + si Zener. Introduci alta rezistenta de 100k intre intrarea + si iesirea comparatorului. Testezi pragurile de basculare obtinute (cel mai bine ar fi cu o sursa reglabila) si modifici valoarea de 100k (cu cat e mai mica, cu atat este efectul mai mare) pana obtii pragurile dorite la cresterea si scaderea tensiunii de alimentare.Ideal ar fi sa nu mai basculeze inapoi (ON) la tensiunea finala a acumulatorului descarcat lasat fara sarcina.

 

De exemplu, vezi 3) Comparateur à hystérésis inverseur

http://www.elektronique.fr/cours/AOP/aop-montages-de-base.php

Editat de Ticu
Link spre comentariu
Vizitator mastabac

sunt idiot. merge.

desi incercasem si cu histerezis, din cauza pinilor de calitate proasta de la breadboardul de test, acum am realizat ca erau atat de largiti ca nu mai faceau contact deloc.

plus cei de la circuitul de forta, care nici ei nu stau mai breaz si au rezistenta de contact foarte mare.

Mutumesc.

Ramane doar sa mai fac implementarea ca sa ajung la ceva asemanator, dar binenteles, nu SMD:

post-264416-0-29801100-1487495529_thumb.jpg

Link spre comentariu

Starea comparatorului cu histerezis depinde de istorie. Aici este necesar un comparator cu fereastra. Nu se poate face cu un singur comparator, ci cu doua comparatoare cu iesirile in paralel. Au doua tensiuni de referinta si o intrare de comanda comuna (divizor pe tensiunea de alimentare), sau doua intrari de comanda separate si o singura tensiune de referinta. Cele doua comparatoare au intrarile inversate intre ele. Schema se gaseste in manualele de utilizare. Nu este greu. Oricum, in capsula sunt doua comparatoare.

Succes!

Link spre comentariu

Un comparator LM2903 alimentat la Vcc, pe IN negativ am un zenner de 3V3 la masa cu un R la Vcc, pe IN pozitiv un divizor rezistiv intre Vcc si masa.

Iesirea, tinuta la Vcc cu o rezistenta, imi comanda un Nfet, FDD8447, care comanda un bec de stop de 12V21W, alimentat tot din Vcc.

 

 

1. În schemă ai exact pe dos decât spui în primul post . Hotărește-te !

2. Ticu are dreptate , e nevoie de histerezis . NU e nevoie de comparator cu fereastră , nu avem două praguri independent definite .

Link spre comentariu

Da, depinde de aplicatie ce fel de comparator folosim.Eu m-am gandit mai punctual, doar la pragul de jos la care bascularea nu era ferma. Si de aici am dedus ca e vorba de decuplarea sarcinii, ca sa nu se descarce excesiv acumulatorul.Daca mai e nevoie de sprijin, autorul poate detalia proiectul in ansamblu.

Link spre comentariu
Vizitator mastabac

ar mai fi o buba cu histerezisul....

ca sa decupleze instant si nu treptat trebuie sa ajung la un histerezis cam de 2V.

 

Doar ca info:

Bateria mea e un LiPo din 2 celule inseriate, de 5000mAh, care scoate 40C, adica Imax=200A.

Plaja de tensiuni intre care poate fi utilizata e 2x (3.1V descarcata - 4.2V incarcata), adica 2.2V total.

Si din asta vreau sa alimentez un aspirator portabil, pe care sa il tot pornesc/opresc pe toata plaja de utilizare a acumulatorului.

Motorul trage vreo 10A.

 

Asa, acum am acumulatorul incarcat la 8.4V si histerezis de 2V la comparator si limita de taiere alim. la 6.2V.

Ce se intampla e ca daca tensiunea la borne acumulator scade sub 8.2V, nu mai pleaca.

Daca merge continuu, decupleaza la 6.2V.

Asadar, nu e bine cu histerezis, pentru ca la resetare nu mai pleaca sub 8.2V.

 

In acelasi timp, incercand sa imi dau seama de ce merge doar intr-un sens bine si in celalalt nu, m-am apucat de facut niste grafice si am inteles.

post-264416-0-65905400-1487587165_thumb.jpg

Mai ales cand iau in calcul o cadere de tensiune chiar si minora din cauza sarcinii, care afecteaza proportional si Vr/2.

Adica de asta merge bine doar intr-o directie si nu si invers.

 

Acum stau si ma gandesc - singura problema e de fapt modificarea tensiunii masurate prin divizorul rezistiv din cauza modificarii tensiunii la borne (Vr/2 oscileaza in jurul lui Vdz, cauzeaza oscilarea iesirii si prin conectarea deconectarea sarcinii implicit remodifica Vr/2)

Daca as pune in paralel cu rezistenta de la masa din divizor un capacitor, dimensionat astfel incat tensiunea data de divizor sa nu se schimbe ATAT de repede...ar trebui sa dispara oscilatiile si sa functioneze si fara histerezis.... zic eu.

 

TO DO.

 

 

Link spre comentariu

Asadar, nu e bine cu histerezis, pentru ca la resetare nu mai pleaca sub 8.2V.

Totusi cred ca histerezisul este util. Daca montajul a sesizat scaderea sub 6,2V taie alimentarea sarcinii si ea trebuie sa ramana taiata chiar daca tensiunea acumulatorului fara sarcina incepe sa creasca. Altfel ai oscilatii ON-OFF.Revenirea nu va fi chiar la 8,4V ci undeva spre 7,2V, asa ca 1V histerezis s-ar putea sa fie suficient.Oricum, dupa intreruperea "automata" este necesara si intreruperea manuala de la alt buton, pentru siguranta (K - vezi schema). Odata cu asta se intrerupe si alimentarea montajului.La repornire manuala din K, comparatorul porneste in ON daca ai un condensator paralel pe Zener. El se incarca lent si tine o secunda intrarea - sub tensiunea referintei, deci iesirea SUS si MOS-FET-ul in conductie.Fortarea SUS a comparatorului pentru 1 s este utila si pentru altceva:Motorul solicita la pornire un curent de cateva ori mai mare decat cel nominal. Ca urmare ai o scurta scadere a tensiunii care, daca este sesizata instantaneu, provoaca intrarea in regim de protectie, deci montajul taie imediat alimentarea.De aceea este utila o anulare a protectiei pentru scurt timp (1 secunda sa zicem), ca sa permita startul.

Atentie - schema n-am verificat-o practic.

post-184838-0-15018500-1487619644_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu
Vizitator mastabac

nope. tot nu merge.

am mai incercat pe deasupra vreo duzina de combinatii.

iar histerezis 1V e aproape jumatate din capacitatea acumulatorului pe care nu o mai pot folosi.

 

De fapt nu am nevoie de un trigger schmitt cu histerezis, ci de un comparator care sa mearga ca un latch resetabil.

Pornesc, compar, a scazut sub, tai. si ramane taiat pana la resetare circuit, cand incepe din nou sa compare.

 

Toata treaba asta se face simplu cu microcontroller, dar nu as vrea sa stric unul pt aplicatia asta.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări