Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme pentru incepatori


Vizitator

Postări Recomandate

Releul programabil este cel mai indicat. Are 6 functii diferite ,una dintre ele face aceasta functie.Adica la alimentare incepe sa deschida releele(1+2)1 ora sau cat vrei apoi pauza 1 ora sau cat este setat ceasul timer.Este foarte greu de facut asa ceva,aceste relee doar specialistii in automatizari le utilizeaza.Vazusem la cineva ca spune sa folosesti priza programabila,dar nu face treaba asta ca nu merge,ce vrei tu este functie de releu clar. Bine daca vrei sa te apuci acum de montaje sa inventezi(apa calda).....sau faza cu ceasul cu limbi asta doar in filme se utilizeaza la bombele de jucarie.

Link spre comentariu

spune sa folosesti priza programabila,dar nu face treaba asta ca nu merge

Merge! Modelul care il am are 10 programe zilnice - in cadrul fiecarui program se seteaza ora si minutul de inceput si de sfirsit al perioadei de actionare al releului. Mai ai posibilitatera de a programa modul de afisare a orei (cu 12 sau 24 de ore) si in ce zile a saptaminii sa actioneze (de la o zi pina la functionare zilnica in perioada de timp programata); chiar daca se intrerupe curentul, acumulatorul interior mentine in functiune ceasul intern si programarea ramine valabila fara o noua interventie. Are deasemenea, posibiltatea ca sa fie mentinuta pe timp nedeterminat blocarea comenzii in pozitia ON sau OFF.Un exemplu de progamare e acesta:program 1 ON time-10.00 OFF time-11.00program 2 ON time-12.00 OFF time-13.00program 3 ON time-14.00 OFF time-15.00... etc. Nu te impiedica nimeni sa scrii si minutul la care sa inceapa/sfirseasca programul.Personal folosesc de mai multi ani acest programator, cu un consumator destul de puternic (o aeroterma de incalzit cu puterea de 2KW) si am fost placut impresionat de acuratetea functionarii ei, tinind cont ca este un produs chinezesc. Acum sint pe piata mai multe variante cu 8...20 de programe, care difere intre ele doar ca pret.
Link spre comentariu

Cam nasol cu condensatorul ala care ar trebui sa fie nepolarizat. Daca ai 1uF depolarizat, incearca cu R1=100K, C1=1uF. Sau R1=220K, C1=470nF etc. R2 scrie-n datasheet ca ar trebui sa fie de 2 pana la 10 ori mai mare decat R1. Am pus un stabilizator 7812 la alimentarea lui 4060, ca nu tine la 24V. Desigur, daca n-ai, poti stabiliza cu un banal Zener, pentru ca consumul lui 4060 este foarte mic. Releul se poate alimenta la 24V. A! Am uitat, pune o dioda 1N4001 in antiparalel (cu catodul in jos) cu bobina releului, pentru a suprima tensiunea autoindusa.LE: ALta greseala, Q13 se ia de la pinul 3, nu 13!!! :jytuiyu Adica rezistorul din baza tranzistorului muta-l de pe pinul 13 pe pinul 3. Scuze

Salut Mikrosa. Am testat schema ta, U Alimentare 12Vcc [fara CI stabilizator] cu CI HEF4060BF, R1=180K, R2=180K, C1mF nepolarizat, de pe pin 3 un LED serie cu R330 si "duce" pana la aproximativ 54 minute. :aplauze Destul de eficienta si simpla. :da Am sa modific R2=270K sa vad pana la cat merge.Apoi am sa testez si cu R1=270K sa vad cat "duce", eventual daca nu ma multumeste timpul mai pun un C=1mF nepolarizat paralel pe cel din schema.
Link spre comentariu

Daca ai sa citesti data sheetul lui 4060 ai sa vezi ca producatorul recomanda ca R2 sa fie de 2..10 ori mai mare decat R1. Asa ca vezi cum te joci cu ele.

Da ai dreptate, am incercat cu valori egale.Am pus acum 2 condensatoare [nepolarizate] de 1 mF in paralel si am scos un timp de 1h 42min.Am sa testez acum si cu R2 mai mare de cel putin 2 ori ca R1.Oricum este o schema simpla si care da randamentul de care aveam nevoie.Oricum multumesc mult lui Mikrosha. :aplauze :daL.E.Ramane acum sa jonglez cu valorile, pentru a scoate timpii doriti de mine.Momentan am pus R1=180k, R2=1M, C=1mF nepolarizat, sa vad ce timpi obtin.Daca pe una dintre perechi [releul are mai multe perechi de contacte ND/NI] o folosesc, ca atunci cand este anclansat releul, sa-mi puna o rezistenta in paralel pe R1 [pentru a obtine o rezistenta mai mica,implicit un timp mai mic], pot obtine timpi diferiti, sa zicem 1h on, apoi 30min off. :nas: Am sa experimentez si asta.
Link spre comentariu

''geomar'' am si eu o intrebare, de ce trebuie sa se stinga/aprinda un bec pus la pui :nas: Au luat si ai mei pui (de ordinul zecilor, nu stiu exact) si sunt intro cutie si au acolo pus un bec ''pentru caldura cica''.Ce rol are stingerea/aprindera unui bec din ora in ora? Nu era mai bine un bec de putere mai mica? :nas:

Link spre comentariu

Ma bucur ca ti-a mers!

Daca pe una dintre perechi [releul are mai multe perechi de contacte ND/NI] o folosesc, ca atunci cand este anclansat releul, sa-mi puna o rezistenta in paralel pe R1 [pentru a obtine o rezistenta mai mica,implicit un timp mai mic], pot obtine timpi diferiti, sa zicem 1h on, apoi 30min off. :nas: Am sa experimentez si asta.

Se poate, sau ca "hint", alta metoda ar fi folosind iesirile Q13 si Q12, si o poarta SAU formata din 2 diode, cam asa:Q13 ---|>|--|Q12---|>|---|----->rezistor pull-down, rezistor serie apoi spre tranzistor In cazul asta becul ar sta aprins nu doar cand Q13 este unu, dar si cand Q12 este 1. Cu alte cuvinte, Q12 | Q130 0 - Stins0 1 - Aprins1 0 - Aprins1 1 - AprinsAcum o ora jumate sta pornit, si juma' de ora oprit.Daca se adauga si un circuit care sa reseteze cand ajunge Q12=1 si Q13=1, timpul va fi 30min - o ora. Si asa mai departe se pot face artificii, doar am dat o idee...

@Mikrosha ai uitat dioda antiparalel pe bobina releului.

Da, stiu, m-am corectat dupa, am scris mai jos sub schema :jytuiyu
Link spre comentariu

Lucione_cipIdeea este sa dai bioritmul puilor peste cap astfel incat sa-i indopi mai repede, sa cresca mai repede in greutate. Ritmul lor diurn dictat de alternanta zi/noapte cu perioada de 24 de ore devine unu cu perioada de 2 ore. Avantajul nu e in nici un caz de 12/1 dar oricum obtii o accelerare ritmului lor de viata.Si ies pui de aia stresati, care fac oua stresate de supermarket.

Link spre comentariu

@mikrosha Schema cu integratul 4060 se pare ca rezolva problema cu releul temporizator.Poate insa acelasi montaj sa primeasca o comanda data dupa care sa actioneze releul un timp 1h sa zicem,dar apoi sa nu continue programul decat la viitoarea comanda?1.deci el va ramane alimentat continuu cu 5-12V.2.primeste comanda timp de 10-15 minute continuu cu un alt releu sau tranzistor.Comanda data se mentine doar 10-15 minute dar montajul trebuie sa faca un ciclu de 1h sau dupa caz,dupa care gata sa nu mai actioneze decat la viitoarea comanda.Am un grup de baterii care in momentul cand tensiunea scade la un punct trebuie sa comande un generator un timp de 1h sau dupa caz.Am mai cautat eu montaje similare dar am gasit numai complicate ,cam greu de realizat.Am gasit util doar releul temporizator din comert care este cam scump si mai astepti si 1 luna comanda...Multumesc.

Link spre comentariu

@mikrosha Schema cu integratul 4060 se pare ca rezolva problema cu releul temporizator.

Poate insa acelasi montaj sa primeasca o comanda data dupa care sa actioneze releul un timp 1h sa zicem,dar apoi sa nu continue programul decat la viitoarea comanda?

1.deci el va ramane alimentat continuu cu 5-12V.

2.primeste comanda timp de 10-15 minute continuu cu un alt releu sau tranzistor.Comanda data se mentine doar 10-15 minute dar montajul trebuie sa faca un ciclu de 1h sau dupa caz,dupa care gata sa nu mai actioneze decat la viitoarea comanda.

 

LM358 are rol de comparator. Desigur, merge orice comparator sau amplificator operational in locul lui. Din potentiometru setezi pragul de tensiune de la care sa intre generatorul. Asta determina bistabilul sa comute in starea 1. In starea 1 porneste releul, sau ce ai nevoie sa-ti comande. 4060 este scos din RESET, si incepe sa numere de la 0 la 0x1FFF. Cand ajunge la 0x2000, adica dupa o ora, bistabilul trece in starea 0, da RESET lui 4060, si deconecteaza releul. Daca tensinea la baterie tot nu este cat trebuie, procesul se repeta. Deci cronometreaza in multiplii de o ora. Foloseste valorile pe care Geomar le-a dedus mai sus.

SCHEMA:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări