Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest andries_andreea

va rog ajutati-ma

Recommended Posts

Guest andries_andreea

Va rog ajutati-ma sau dati-mi niste sfaturi, pentru cele 2 scheme din attachment.Sunt 2 scheme a 2 stabilizatoare. Ma intereseaza care este reactia negativa, (adica traseul reactiei negative) si relatia de legatura intre tensiunea de referinta si cea de iesire.Va multumesc anticipat.Am nevoie daca se poate pana maine seara.

Link to post
Share on other sites

He he.. E tema, nu-i asa?Uite ce mi-a dat mie:La prima schema, la stabul pozitiv flotant:Reactia negativa e prin R3 si R4.Uout=Uref*(R2*R4-R1*R3)/((R1*(R3+R4))A doua schema, stabul negativ:Reactia negativa e prin R1 si R2.Us= -Uref*(R3*(R1+R2))/(R1*(R3+R4))Dimensional relatiile par corecte, dar nu am stat sa le verific cu atentie; le-am scos la repezeala. Ia si tu o tablitza de ardezie si un creion si vezi ce iti da. :yawinkle: Bafta, mila si pomana!CiripEDIT: Ceva pare in neregula cu stabul negativ. Am impresia ca tranz regulator (ala de jos de pe ramura de minus) trebuie sa fie NPN si trebuie inversate E cu C.

Link to post
Share on other sites

Relatiile sunt corecte , dar reactia negativa la stabilizatorul pozitiv flotant este prin R1 si R2 Uzual se poate alege R3 = R4 (oricum sunt constante ) si se simplifica mult relatiile de calcul:Pentru stabilizatorul pozitiv flotant Vout = Vref(R2-R1)/2R1Pentru stabilizatorul negativ Vout = Vref(R1+R2)/2R1

Link to post
Share on other sites
Guest andries_andreea

daca nu sunt cam pisalog imi puteti spune cum ati ajuns la relatiile acestea.amplif este unul in configuratie neinversoare nu?1+rez de pe reactie supra cea de pe intrarea inversoarerolul tranzistoarelor din stab de U POZ si al diodei Zener din a 2-a care e?va multumesc oricum m-ati ajutat oricum.astept raspuns daca se poate in seara asta.pls...

Link to post
Share on other sites

Guest andries_andreea

am gasit ceva despre cele 2 stab:la cel de tens poz in reg flotant:Us=A[(Us+Uref)*R2/(R1+R2)-Us-Uref*R3/(R3+R4)]-2Ube-Usunt DE UNDE REZULTA CA Unominaldesarcina ESTE = Uref*(R1*R4-R2*R3)/ (R1*R2+R1*R3)IAR LA STAB DE TENS NEG:TENSIUNEA INTRARII NEINV SI INV FATA DE NUL:U+=Us*(R2/(R1+R2))U-=(Us+UreF)*R3/(R3+R4)+Us*R4/(R3+R4)=Us+Uref*R3/(R3+R4)Unominal= -Uref*[R3*(R1+R2)]/[R1*(R3+R4)]CARE ESTE EXPICATIA LOGICA A ACESTOR FORMULE INSIIRATE...MULTUMESC ANTICIPATPLS ASTEPT RASP IN SEARA ASTA.

Link to post
Share on other sites
Guest mister_rf

Daca nu am gresit... :smt003

Pentru primul stabilizator...

Relatiile sunt o consecinta a legilor lui Kirchhoff..

De asemenea se foloseste formula amplificatorului operational

Uout = Amplif*(Uinput plus - U input minus)

Primele doua tranzistoare amplifica in curent, deci au rolul de repetor pe emitor ...

Al treilea tranzistor este cel care se deschide la depasirea tensiunii de 0,6V pe rezistenta sunt si intervine pentru limitarea curentului la iesire, deoarece taie din curentul aplicat in baza primului tranzistor..

Rolul acestuia este de protectie la scurtcircuit, limitind curentul de scurcircuit la o valoare egala cu I=0,6V/Rsunt

 

Posted Image

 

Later edit:

Am scos formularea cu pierderea de tensiune pe jonctiune ca induce in eroare cititorul... :smt003

Link to post
Share on other sites

Ecuatia de baza a operationalului cu reactie negativa Vdiferentiala =0 , deci Vin+ = Vin-Pentru primul stabilizator se pot scrie ecuatiile:Vin- = Vref*R3/(R3 + R4)Vin+ = Vref*R2/(R1 + R2) - Vout*R1/(R1 + R2)Se egaleaza relatiile si se afla VoutPentru al doilea stabilizator:Vin- = Vref*R3/(R3 + R4)Vin+ = -Vout*R1/(R1 + R2)Se egaleaza si se afla Vout :smt003 ATENTIE!! IN RELATII NU INTRA Vbe PENTRU TRANZISTORI , AMPLIFICAREA IN BUCLA DESCHISA A OPERATIONALULUI , TENSIUNEA CE CADE PE SUNT , ETC , PENTRU CA E FOLOSITA REACTIA NEGATIVA!!!!!!

Link to post
Share on other sites

Asa am calculat si eu. Am scos tensiunile de pe intrarile + si - ale operationalului (amplif de oroare) in functie de Vref si de Uout. Apoi am pus egal intre cele doua relatii si am scos Uout in functie de Uref.Bine ca s-a facut lumina. :supz:Da' cu schema a doua cum e cu regulatorul serie? E corect au ba? Asa cum e, mie mi se pare ca nu e corect. Pe bucla de reactie negativa tre' sa mai fie o inversare, ca altfel e reactie pozitiva. Mie asa mi se pare.Cirip

Link to post
Share on other sites

da eu tot nu inteleg ceva

prima data zice :

daca nu sunt cam pisalog imi puteti spune cum ati ajuns la relatiile acestea

deci prima data am crezut ca e baiat

apoi :

mii de multumiri...chiar nu mai stiam pe unde sa mai scot camasa...acum pot sa dorm linistita...

de unde rezulta ca e fata

 

 

:prayer:

Link to post
Share on other sites
Guest mister_rf

... :smt003 ATENTIE!! IN RELATII NU INTRA Vbe PENTRU TRANZISTORI...

:smt003 Mie-mi spui?!... :smt083Data viitoare daca incepeti o treaba atunci nu o lasati neterminata... ca apar prea multe idei si se pierde firul povestirii... :toothy7:
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines