Guest andries_andreea Posted October 15, 2005 Share Posted October 15, 2005 Va rog ajutati-ma sau dati-mi niste sfaturi, pentru cele 2 scheme din attachment.Sunt 2 scheme a 2 stabilizatoare. Ma intereseaza care este reactia negativa, (adica traseul reactiei negative) si relatia de legatura intre tensiunea de referinta si cea de iesire.Va multumesc anticipat.Am nevoie daca se poate pana maine seara. Link to comment
cirip Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 He he.. E tema, nu-i asa?Uite ce mi-a dat mie:La prima schema, la stabul pozitiv flotant:Reactia negativa e prin R3 si R4.Uout=Uref*(R2*R4-R1*R3)/((R1*(R3+R4))A doua schema, stabul negativ:Reactia negativa e prin R1 si R2.Us= -Uref*(R3*(R1+R2))/(R1*(R3+R4))Dimensional relatiile par corecte, dar nu am stat sa le verific cu atentie; le-am scos la repezeala. Ia si tu o tablitza de ardezie si un creion si vezi ce iti da. :yawinkle: Bafta, mila si pomana!CiripEDIT: Ceva pare in neregula cu stabul negativ. Am impresia ca tranz regulator (ala de jos de pe ramura de minus) trebuie sa fie NPN si trebuie inversate E cu C. Link to comment
Depanatoru Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 Relatiile sunt corecte , dar reactia negativa la stabilizatorul pozitiv flotant este prin R1 si R2 Uzual se poate alege R3 = R4 (oricum sunt constante ) si se simplifica mult relatiile de calcul:Pentru stabilizatorul pozitiv flotant Vout = Vref(R2-R1)/2R1Pentru stabilizatorul negativ Vout = Vref(R1+R2)/2R1 Link to comment
Guest andries_andreea Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 daca nu sunt cam pisalog imi puteti spune cum ati ajuns la relatiile acestea.amplif este unul in configuratie neinversoare nu?1+rez de pe reactie supra cea de pe intrarea inversoarerolul tranzistoarelor din stab de U POZ si al diodei Zener din a 2-a care e?va multumesc oricum m-ati ajutat oricum.astept raspuns daca se poate in seara asta.pls... Link to comment
Guest andries_andreea Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 si mai e ceva. la stab pozitiv reactia este cea din iesirea AO, BE tranzist. , BC tr , R1,R2 in paralel? Link to comment
cirip Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 reactia negativa la stabilizatorul pozitiv flotant este prin R1 si R2Ai dreptate. M-am grabit. Raspunde-i tu, te rog, mai departe. Eu am putina treaba.Cirip Link to comment
Guest andries_andreea Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 am gasit ceva despre cele 2 stab:la cel de tens poz in reg flotant:Us=A[(Us+Uref)*R2/(R1+R2)-Us-Uref*R3/(R3+R4)]-2Ube-Usunt DE UNDE REZULTA CA Unominaldesarcina ESTE = Uref*(R1*R4-R2*R3)/ (R1*R2+R1*R3)IAR LA STAB DE TENS NEG:TENSIUNEA INTRARII NEINV SI INV FATA DE NUL:U+=Us*(R2/(R1+R2))U-=(Us+UreF)*R3/(R3+R4)+Us*R4/(R3+R4)=Us+Uref*R3/(R3+R4)Unominal= -Uref*[R3*(R1+R2)]/[R1*(R3+R4)]CARE ESTE EXPICATIA LOGICA A ACESTOR FORMULE INSIIRATE...MULTUMESC ANTICIPATPLS ASTEPT RASP IN SEARA ASTA. Link to comment
Guest mister_rf Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 Daca nu am gresit... :smt003 Pentru primul stabilizator... Relatiile sunt o consecinta a legilor lui Kirchhoff.. De asemenea se foloseste formula amplificatorului operational Uout = Amplif*(Uinput plus - U input minus) Primele doua tranzistoare amplifica in curent, deci au rolul de repetor pe emitor ... Al treilea tranzistor este cel care se deschide la depasirea tensiunii de 0,6V pe rezistenta sunt si intervine pentru limitarea curentului la iesire, deoarece taie din curentul aplicat in baza primului tranzistor.. Rolul acestuia este de protectie la scurtcircuit, limitind curentul de scurcircuit la o valoare egala cu I=0,6V/Rsunt Later edit: Am scos formularea cu pierderea de tensiune pe jonctiune ca induce in eroare cititorul... :smt003 Link to comment
Guest mister_rf Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 De fapt toata problema pleaca de aici.. Modul de calcul pentru un amplificator operational... Link to comment
Guest mister_rf Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 La montajul pentru tensiunea negativa, dioda zenner face o translatare a nivelului de tensiune necesar a fi aplicat tranzistorului stabilizator... Link to comment
Guest andries_andreea Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 mii de multumiri...chiar nu mai stiam pe unde sa mai scot camasa...acum pot sa dorm linistita...merci inca o data Link to comment
Depanatoru Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 Ecuatia de baza a operationalului cu reactie negativa Vdiferentiala =0 , deci Vin+ = Vin-Pentru primul stabilizator se pot scrie ecuatiile:Vin- = Vref*R3/(R3 + R4)Vin+ = Vref*R2/(R1 + R2) - Vout*R1/(R1 + R2)Se egaleaza relatiile si se afla VoutPentru al doilea stabilizator:Vin- = Vref*R3/(R3 + R4)Vin+ = -Vout*R1/(R1 + R2)Se egaleaza si se afla Vout :smt003 ATENTIE!! IN RELATII NU INTRA Vbe PENTRU TRANZISTORI , AMPLIFICAREA IN BUCLA DESCHISA A OPERATIONALULUI , TENSIUNEA CE CADE PE SUNT , ETC , PENTRU CA E FOLOSITA REACTIA NEGATIVA!!!!!! Link to comment
cirip Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 Asa am calculat si eu. Am scos tensiunile de pe intrarile + si - ale operationalului (amplif de oroare) in functie de Vref si de Uout. Apoi am pus egal intre cele doua relatii si am scos Uout in functie de Uref.Bine ca s-a facut lumina. :supz:Da' cu schema a doua cum e cu regulatorul serie? E corect au ba? Asa cum e, mie mi se pare ca nu e corect. Pe bucla de reactie negativa tre' sa mai fie o inversare, ca altfel e reactie pozitiva. Mie asa mi se pare.Cirip Link to comment
Tavi Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 da eu tot nu inteleg ceva prima data zice : daca nu sunt cam pisalog imi puteti spune cum ati ajuns la relatiile acestea deci prima data am crezut ca e baiat apoi : mii de multumiri...chiar nu mai stiam pe unde sa mai scot camasa...acum pot sa dorm linistita... de unde rezulta ca e fata :prayer: Link to comment
Guest mister_rf Posted October 16, 2005 Share Posted October 16, 2005 ... :smt003 ATENTIE!! IN RELATII NU INTRA Vbe PENTRU TRANZISTORI... :smt003 Mie-mi spui?!... :smt083Data viitoare daca incepeti o treaba atunci nu o lasati neterminata... ca apar prea multe idei si se pierde firul povestirii... :toothy7: Link to comment
Recommended Posts