Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
one

Sursa 1.5V pentru MP3 player

Recommended Posts

Am un mp3 player din acela cu memorie.Problema: pe baterie merge. Se alimenteaza la o baterie de 1.5V. Alimentat de la o sursa externa cu LM317, cu iesire 1.5V, nu merge. Sursa e reglabila, astfel ca am incercat tensiuni intre 1V si 2V, fara rezultat. Nu se pune problema ca sursa sa nu debiteze curentul necesar pornirii. La pornire are un varf scurt de curent, nu pot sa imi dau seama cat, probabil pana se incarca condensatorul de iesire al sursei din interior. In functionare normala consuma 120-180mA, in functie de volum, la 1.2V alimentare (acumulator). In mod STOP are cam 80mA.Bineinteles, cand este conectat la portul USB, se alimenteaza din port. L-am desfacut si am observat ca are o sursa in comutatie, ridicatoare de tensiune probabil, de la 1.5V la cat o fi mergand el, nu am vrut sa continui prea mult cercetarile, de teama sa nu il stric. Este foarte posibil ca atunci cand este alimentat pe USB, sa aiba sursa separata, caci (+)-ul de la baterie nu este legat cu cel de la USB, probabil are o sursa ridicatoare de la 1.5V si una coboratoare de la 5V. Banuiesc ca tensiunea lui este undeva pe la 2.7-3.3V. Probabil de la 5V isi face aceasta tensiune printr-o sursa liniara, deoarece se incalzeste intr-un anumit loc cand este conectat la PC. Nu am vazut exact unde, deoarece nu il pot conecta la USB cand este demontat.As vrea sa ii fac o sursa separata de alimentare, deoarece posed cateva acumulatoare de telefoane si un acumulator de 12V la 1.6Ah. Ma gandesc sa fac o sursa in comutatie, altfel degeaba pun acumulator cu tensiune mai mare, daca are aceeasi capacitate.Oricum, cred ca problema ramane: de ce pe baterie merge, dar din sursa externa nu?Astept idei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest dex2111

de ce nu cumperi 2 acumulatori de 1,2V 2000mA si gata.si mai bine faci sursa pt incarcatul acumulatorilor.Poate tens ta nu e destul filtrata si poate apar probleme cu memoria interna, a player-ului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu pot sa alimentez pe USB:Cand e alimentat pe USB nu merge in mod muzica sau radio, sau inregistrare, ci numai PC-link, adica imi arata un calculator si ca se transfera ceva, deci nu merge folosit asa, cred. Cum am spus, sursa de la 5V e liniara, deci disipa caldura. Randament mic, etc. Nu prea am curaj sa il las asa sa se incalzeasca.In legatura cu acumulatorii: playerul merge cu baterie R3 (AAA). La acestea nu am vazut capacitati mai mari de 1100-1200mAh. Cu R6 (AA), era simplu, cumparam de 2100mAh si gata... Oricum, ma interesaza sa ii dublez timpul de functionare, fara sa ii schimb bateria (ma interesaza inregistrarea) - adica sa nu intervin pentru schimbarea bateriei in decurs de 14 ore.Eu am dat 10RON pe acumulatorul asta de 850, si unul de 1100 era 18-20RON, asa ca era mai rentabil sa iau 2 mici. Chiar 2 am vrut sa iau, dar asta era ultimul. Si 1100mAh nu e suficient...Daca nu merge asa cum sper, o sa iau un acumulator din ala R20 si gata. :finga:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am construit o sursa in comutatie de 1.5V/1.5A. Pe orice sarcina, sursa merge. Am pus condensator de filtraj de 100.000uF. NU MERGE pe mp3player. :smt010

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am descoperit problema. La pornire, playerul absoarbe muuult curent. Mai mult de 1A. Condensatorul acela de 0.1F era un "super cap", cu o capacitate intr-adevar mare, dar nu suporta varfuri mari de curent.Am pus 4700uF si am reusit sa-l pornesc dupa cateva incercari. Cu 15000uF porneste fara probleme.De aceea probabil merge cu acumulatori sau baterii alcaline, dar cu baterii normale... pauza. Mai mult, bateriile alcaline consumate cu playerul merg cu succes la telecomenzi s.a.m.d.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exact aceeasi problema apare la camerele digitale mici...la pornire, un acumulator descarcat o porneste ok, apoi se opreste, dar cu o baterie chiar si alcalina nici nu se deschide diafragma...de ex, pe un Sony Cybershot, cu consum de cca 100mA fara blitz, la deschidere ia un varf de ... cam 1.3A :supz: pe care o baterie nu il duce din cauza rezistentei interne care la baterii e mare si la acumulatori e foarte mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Meduzz

Salut! am si io o problema asemanatoare: am o casuta la munte si am curent de la un accumulator de 12v 77 Ah. pt iluminat am niste leduri. iar pt muzica am un casetofon de masina (pe post de amplificator) cu intrare auxiliara . muzica pun de pe un mp3 player cu baterie de 1,5 V. vreau sa alimentez mp3 playeru de la accumulator sa nu mai consum atatea baterii sau sa tot incarc acumulatori, dar nu prea stiu cum. ar fi ideal sa aiba un consun cat mai mic sa ma tina cat mai mult accumulatorul.ma puteti ajuta va rog?multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.