Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest VanHauser

Senzor de rotatie pentru motoare electrice

Recommended Posts

Guest VanHauser

Vreau sa proiectez un circuit care sa detecteze daca motorul unei pompe de apa este in functiune. Respectivul motor are un ax metalic in centru care nu se roteste, dar daca apropii un tester cu magnet de ax, magnetul din interior se roteste. Ma gandeam deci la un fel de senzor inductiv sau magnetic. Are cineva vreo idee? Eventual ceva cu iesire care sa poata fi conectata la un microcontroller...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest mister_rf

Un sensor Hall?...Exemplu TLE4917... :smt001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu prea am inteles cum e cu axul si cu testerul probabil se roteste magnetul in interiorul testerului., dar un mod de a vedea daca un motor este in fuctiune (se roteste) este sa ii masori curentul absorbit. Daca e zero, e oprit, daca e cat trebuie sa fie, merge bine, daca e mare, merge greu sau e blocat.Pentru asta iti trebuie un transformator de curent, o rezistenta de 50ohmi si un voltmetru digital. E bine?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest VanHauser

Varianta cu transformator mi se pare cam complicata.M-am interesat de senzorii Hall. TLE4917 are o iesire programabila, dar eu nu am nevoie de asa ceva, am gasit un TLE4913 care are doar 3 pini. Intrebarea mea urmatoare este daca poate detecta rotatia la 1000-2000 rpm sau mai mult. Din cate am citit, senzorii astia sunt folositi la clapetele telefoanelor mobile, laptopuri...Una din pompe este cea de mai jos. Nu stiu exact cu ce viteza se roteste, dar in orice caz nu foarte repede. Tester-ul il pun in dreptul axului central si magnetul lui interior se roteste cam cu 4 rot/s.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mister_rf

TLE 4917 a fost doar un exemplu de circuit Hall... Normal ca o sa mearga la 4-100 rot/s... :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu inseamna ca daca magnetul tau se roteste cu 4 rot/sec si rotorul pompei la fel.Ai spus initial ca vrei sa detectezi daca e in functiune, nu si ca vrei sa ii masori turatia.Transformatoare de curent se gasesc la Conex, vreo 10lei/buc. Da, senzorii Hall pot detecta mii de rotatii dpe minut.Ce model de pompa e?All Pumps are of standard bronze fitted construction with mechanical seals. Series "M50" and "L50" are Vertical Base mounted direct coupled to motor. Motors up to 3 HP are open dripproof, 5 HP and larger are totally enclosed. Series 140,180,150,160,170,260 & 270 are horizontal base mounted with flexible coupling, guard and open dripproof motor. 1/3 HP motor is 115/208-230 Volt, 1/2 HP and larger are 3/60/208-230/460 Volt. *3450 RPM all others 1750 RPM. Selections based on 190°F water. Pump capacity based on two times evaporation rate.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest VanHauser

Nu ma intereseaza turatia, dar ma gandesc ca daca intensitatea medie a campului magnetic ar fi sub limita de sensibilitate a senzorului Hall, nu as mai detecta nimic. Pompa e una foarte asemanatoare cu asta. Cred ca voi cumpara un senzor sa fac proba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca nu ai acces la nici o piesa in miscare de la motor si nici senzorul hall nu te ajuta atunci poate incerci cu un cap de redare de casetofon + amplificatorul respectiv sa detectezi acele impulsuri.Iesirea de la amplificator o poti lega la un montaj cu o dioda,un condensator si un tranzistor care alimenteaza un releu sau un avertizor. Cred ca acea rotatie de 4 pe secunda se datoreaza defazajului dintre frecventa retelei si frecventa de rotatie a rotorului motorului asincron (cred ca este asincron si nu cu electronica in el,dar la turatia aceea probabil e facut pentru 60 Hz).O idee in plus nu strica dar trebuie sa mai fie cineva mai destept decat mine care sa o si puna in practica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am inteles de ce trebuie sa se detecteze daca motorul e in functiune printr-un montaj mai complicat, adica de ce nu se pune un bec in paralel cu motorul care sa indice starea de functionare?Da, este posibil sa fie la 60Hz, am luat si eu la intamplare de pe net. La 50Hz turatia in gol ar fi 3000 sau 1500 rpm, deci cu sarcina, ceva mai mica decat aceste valori, probabil 1380rpm, daca ne luam dupa cei 4Hz care ajung in exteriorMajoritatea pompelor de circulatie sunt cu motoare cu rotor in scurtcircuit, care sunt simple, economice si fiabile.Eu am propus varianta cu transformator de curent, dar nu stiu de ce vi se pare complicata. Nu trebuie nici o interventie la partea electrica, in afara de faptul ca un fir din cele 2 de 220V~ trebuie trecut prin interiorul bobinei transformatorului de curent. Asta e transformatorul, o simpla bobina. Apoi, cu un amplificator cu 2 tranzistoare, dintre care primul e FET, pe un LED, s-a rezolvat problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sau o varianta mai simpla(dar mai periculoasa - are legatura directa (galvanica)cu reteaua electrica) ar fi sa se foloseasca un shunt(in serie cu motorul pompei) cu o punte redresoare si un Led,sau poate se experimenteaza cu trei led-uri de culori diferite cu rezistente in serie cu led-urile iar ansamblurile led+rezistenta legate in paralel, tinanad cont de tensiunea de deschidere a fiecarui led sau adaugand diode in serie cu led-ul pentru marirea tensiunii de deschidere.Este o varianta a schemei lui one la care se evita transformatorul de curent (crescand riscul ,evident).La varianta cu trei sau mai multe led-uri(o varianta de vu-metru) se poate sti daca motorul are curentul in parametri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.