Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Spiral sub 1mm


Recommended Posts

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Salut,Pentru gaurirea cablajelor (PCB), burghiele recomandate sunt cele din carburi metalice (Widia, VHM...), burghiele din otel HSS se vor uza foarte repede in fibra de sticla a cablajelor.Se pot achizitiona din cataloagele firmelor RS Componets, Buerklin, Hoffmann...Cu stima.

Link to comment

Salut,Asa este la burghiele din carburi metalice este reomandata turatie mare, si nu se folosesc la gaurirea libera cu mana ci numai in suport unde micromotorul este sustinut mecanic.Burghiele din carburi metalice nu sunt elastice ca cele HSS, dar la o gaurire corespunzatoare (in suport), eu dau mii de gauri cu un burghiu fie el si de diametru de 0.5mm. :da

Link to comment

Gaurirea cu scule de diametru mic - in speta sub 1 mm - se face la turatii foarte ridicate, de ordinul zecilor de mii de r.p.m. indiferent ca sunt cu carburi metalice, HSS, sau chiar improvizati din te miri ce ace, bine tratate termic. Cei care se plang ca un burghiu HSS se uzeaza mai repede decat unul cu cap din carburi metalice, sunt probabil cei care folosesc tehnologia PCB in scopuri profesionale sau semiprofesionale si care fabrica multe PCB-uri de acelasi tip in serie, fara insa a utiliza si scule profesionale adecvate. In acest caz ei trebuie sa stie ca regulile de utilizare a sculelor de prelucrat gauri sunt la fel de stricte si precise, ca si realizarea unui montaj electronic pretentios. Cei care au posibilitatea de a achizitiona tehnica dentara, vor fi foarte multumiti dupa ce o vor experimenta la PCB-uri. Brosa unui cap de gaurit cu burghiu sub 1 mm, trebuie sa "fluiere" cam la fel cum fluiera freza unui dentist, atunci cand ne trec naduselile in timp ce acesta ne lucreaza cate o masea. Personal am postat la topicul important "Documentatie gratis" de pe aceasta sectiune un link despre proiectarea burghielor elicoidale. Stiu ca nimeni de pe forumul electronistilor nu si-a propus sa proiecteze asa ceva, insa m-am gandit exact la cazuri precum cel de fata, unde avem nevoie de informatii tehnice in domeniu. Intrucat proiectantul de burghie elicoidale tine cont in activitatea sa si de regimul tehnologic de turatie si/sau viteze liniare tangentiale ale acestor scule, puteti incerca sa gasiti informatii despre acest regim aici. In caz ca nu veti gasi aceste informatii, luati temeinic calea google-ului si cautati pe internet. Altminteri se mai poate folosi si bibliografie tiparita (carti) cine are asa ceva.

Nu am reusit sa gasesc spiral sub un mm...

Gasesti in reteaua de magazine ROMFIL. Sunt insa scumpe in draci! Altminteri se mai gasesc pe la vanzatorii ambulanti, precum cei proveniti din Republica Moldova.
Link to comment

...tu cu ce gauresti? arata-ne si noua ....

Daca ma intrebi pe mine, atunci iti pot spune ca am un singur cap de gaurit, de genul celor pe care le-ai link-at, dar cu mai multe pensete interschimbabile de fixare a burghielor. Din pacate nu vi-l pot arata, intrucat nu am disponibil pentru moment aparatul foto.
Link to comment

Intrebarea cred ca imi era adresata mie. Eu sunt ala care rupe burghiele intr-o veselie.

Am folosit mai multe bormasini, de obicei ce-mi pica in mana si era mai usoara. Acum o folosesc pe asta si tot am reusit sa rup unul cand am vrut sa largesc o gaura nemaischimband burghiul...am aplecat si apasat prea tare.

Posted Image

Link to comment

...tot am reusit sa rup unul cand am vrut sa largesc o gaura nemaischimband burghiul...am aplecat si apasat prea tare...

Trebuie sa stii ca un burghiu nu taie niciodata cu muchia laterala, care nu este detalonata in acest sens. Acest lucru se intampla doar la freze.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines