Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizare dezaburire luneta


Guest bluebear

Recommended Posts

Guest bluebear

Salutare !Am si eu nevoie de o schema de impuls sau tempo pentru actionarea unui releu de dezaburire cielo atunci cand se porneste masina din telecomanda.Din cate am vazut , butonul masinii functioneaza pe impuls (nu este buton on-off mecanic). La apasare, actioneaza releul de dezaburire.Schema ar trebui sa fie ceva de genul: cand se alimenteaza cu +12V, sa trimita un impuls (tot 12v) de 1 sec. catre releu, dupa care sa ramana in 0v. Obligatoriu sa nu fie cu revenire impuls dupa x sau n secunde/minute.

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest bluebear

Nicio idee nimic?Banuiesc ca nu ar fi atat de grea o schema de genu asta....Revin cu ideea de baza:cand se alimenteaza schema cu +12v, sa avem output pentru 1 secunda sau 2 sau 3 (high +12v) dupa care sa cada in 0v si sa ramana asa. Daca se poate face in asa fel incat ca dupa output 0v sa taie si alimentarea schemei ar fi perfect. Nu este oblogatorie DAR outputul sa ramana in 0v dupa 1,2,3 secunde de +12v.

Link to comment
Guest bluebear

schemele uzuale cu 555 care se gasesc pe google n-au nicio legatura....eu am nevoie de o schema care pune output de +12v pentru 1 secunda si atat (pica in 0 dupa). toate schemele sunt pe impulsuri de 1 secunda - n secunde deci nu se opresc.DECI: alimentare +12v, input +12v, outup +12v 1 secunda si pica in 0v si RAMANE in 0.

Link to comment
  • 1 month later...

Ce inseamna MONOSTABIL?! Este un circuit sau "device" care atunci cand este triggerat, adica atunci cand este activat de un impuls la intrare, scoate pe iesire un semnal cu durata prestabilita (in cele mai multe cazuri reglabila) si apoi revine la starea initiala. De-aia i se spune monoSTABIL adica sta intro singura stare. Cu alte cuvinte, schema de mai sus face exact asa: ii pui intrarea la masa si la iesire apare un semnal de valoarea tensiunii de alimentare care dureaza "n" secunde (are si relatia de calcul atasata). Apoi revine pe iesire la 0V (sau 0 logic, daca vrei).Acuma, pentru ca intrarea sa poata manipula un semnal HIGH logic, se va folosi fei un tranzistor, fie o poarta logica inversoare. Mai simplu de atat nu stiu daca se poate, serios vorbind.

Link to comment

Poti folosi impulsul de la electromotor, dar asta inseamna ca la pornire ai un consum mai mare de curent. Eu as culege semnal de la martorul ce spune ca alternatorul incarca (cel cu bateria desenata pe el), insemnand faptul ca motorul deja functioneaza iar consumul de curent este suplinit de alternator. Asta se poate face folosind faptul ca s-a aprins pe post de "flag" dupa care, cand se stinge se "armeaza" monostabilul cu pricina pentru dezaburire/dezghetare.Stiu ca e mai complicat, dar in acest fel se evita suprasolicitarea bateriei la porniri pe timp de iarna, cand si asa capacitatea scade datorita temperaturile negative. E o parere si o propunere totodata.

Link to comment

Culege semnal pt 555,nu conecteaza luneta la el :nebunrau: .Problema e ca pe bec e tot timpul tensiune,si cand e aprins cad mai putin de 12v pe elMau bine ar lua semnal de la martorul de ulei,cand se stinge manocontactul da la masa(exact ce-i necesar pt 555) :da

Link to comment

Kinderu56, doar nu te-ai gandit sa folosesti tensiunea de la martorul de baterie (de fapt de alternator defect) exact asa cum e ea prezenta pe autovehicul... sau exact asta ai facut, nu? Ca electronist, ma gandeam ca folosesti un releu sau un tranzistor ceva... Am zis ca nu e necesar sa specific chiar asa detaliat si ca lumea va intelege.

 

Dr.L, acolo ai tensiunea bateriei pe o borna a becului iar pe cealalta e masa. Dupa ce motorul a pornit, apare o tensiune foarte apropiata de cea a bateriei, ca atare diferenta de potential ce apare este de ordinul sutelor de milivolti, cel mult 1V. Te poti folosi de acest lucru ca sa activezi monostabilul pentru dezaburire. Sper ca tie nu mai trebuie sa iti detaliez cum sa faci asta, nu?

Te bazezi tocmai pe diferenta de potential care va tinde sa se egalizeze la un moment dat si vei avea o diferenta mult pre amica pentru a mai conta. Depinde cum monitorizezi treaba asta.

Ma rog, am zis ca e o idee a mea personala, nu e necesar sa se efaca asa. E o idee...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines