Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum ii dau net vecinului ?


alexmarian

Recommended Posts

salut. asi vrea sa ii dau niste net varului meu care sta la cc 50m departare. eu am un abonament la romtelecom si un modem huawei SmartAX MT882. si nu stiu cum sa ii dau si lui net pt k nu mai este loc in casuta si astia de la romtelecom nu mai vor sa bage casute pe la noi. stiu ca suna cam ilegal de aceea nu asi vrea sa trag cablu de la pc meu la el, asi folosi un router wireless. dar asi vrea sa mearga bine netu daca tot impartim factura. am si eu niste intrebari cu legatura la ideiile mele : 1.daca ar trebui sa trag fir pana la pc varului ar trebui ca firul sa iasa din modem (din ala cu 8 fire ,poate cumparam unu modem cu mai multe iesiri)dar daca fac asta scade viteza mea ? dar daca trag fir ca ala de pe stalp (cu 2 fire) si isi cumpara modedm ca al meu si ii dau eu parola ? in cazul cu "cablu" puterea netului se imparte intre cele doua pc-uri ?2.daca folosesc un router wireless care are putere sa bata cam 100m ? eee aici nu stiu cum sa fac ca nu am asa ceva dar parca ideea asta e mai buna (asa nu mai dau nici de banuit ). aici vasi ruga sa imi spuneti cum conectez routerul la pc-uri si daca puterea netului va fi impartita intre ele ???? multumesc anticipat !!!

Link to comment
  • Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu folosi rooter wireless...ala e pentru casa...Pentru wireless iti trebuie antene exterioare la ce vrei tu.Cauta un rooter ieftin, pe cablu, si dute un cablu la el. Costurile sunt minime.Intri cu un UTP din modem in rooter,si de acolo cu un UTP la tine, si unul lung la vecinul.

Link to comment

Nu folosi rooter wireless...ala e pentru casa...Pentru wireless iti trebuie antene exterioare la ce vrei tu.Cauta un rooter ieftin, pe cablu, si dute un cablu la el. Costurile sunt minime.Intri cu un UTP din modem in rooter,si de acolo cu un UTP la tine, si unul lung la vecinul.

ok dar rooterul ce rol ,mai are ? nu merge direct din modem daca am unu cu 2 iesiri ?
Link to comment

Rooterul "root-eaza". El iti da doua IPuri diferite, unul tine, unul vecinului.Se mai poate face un Internet Sharing Connection ; tie iti trebuie doua placi de retea, una in care sa intre netul, una din care sa iasa spre vecin...dar trebuie sa tii calculatorul pornit mereu pentru a avea net si celalat si e problematica rau. Nu-ti recomand.

Link to comment

Nu cred că modemul lui are mai multe ieşiri UTP, dar ar trebui să fie suficient un switch. Modemul include un router.

Are o iesire ptr.LAN si una USB modemul din discutie si indeplineste si functia de router.
Link to comment

Tu ia un router care sa aiba si wireless,oricum numai din astea o sa gasesti majoritatea.Si incerci prima oara pe wireless,pui routerul cat mai aproape de geam in directia vecinului.Mai departe ca va fi poate semnalul prost cateodata,pe tine nu te intereseaza,va functiona la tine mai bine :rade: La 50m distanta si cel mai jaf dintre jafuri va functiona fara probleme(pentru tine).

Link to comment

suta aia de megabiţi e utila doar daca tranfera fisiere intre ei,altfel la ce viteza are clicknetu..e depasita de multa vreme de standardul 54G.Daca distanta e doar 50metri wirelessu merge ok insa costurile sunt mai mari,si performante mai slabe.Daca optezi pt wireless atunci iti trebuie 2 acces point-uri(sau un router si un acces point).din modem mergi cu un cablu la un acces point asezat la tine iar la varu tau alt acces point legat prin cablu la placa de retea.ap-urile le setezi la fereastra,pe ceva stalpi,sau pomi,numa sa se vada antenele intre ele si nu o sa ai probleme pe 50..100m.Esti in mediu rural?la ap-urile le poti pune in ceva cutii de plastic pt protectie de apa sau le tragi o punga peste ele.Daca nu le opresti pe timp de iarna nu ar trebui sa fie probleme.Eu as opta pt cablu,nu ii nimic ilegal sa iti faci retea personala.Ceri voie pe la vecini sau pe unde merge cablu ca sa nu fie probleme si gata.LE acu am vazut ca stai la sat,pe 50m nu pot fi decat vreo cel mult 2 case intre voi,deci varianta wireless e inutila.

Link to comment

suta aia de megabiţi e utila doar daca tranfera fisiere intre ei,altfel la ce viteza are clicknetu..e depasita de multa vreme de standardul 54G.

Ideea e că respectivul cablu UTP nu va introduce niciodată limitări, va fi "transparent" pentru conexiune, ca şi cum cele două calculatoare s-ar afla în aceeaşi încăpere, iar limitările ar proveni numai din modemul ADSL.

 

O conexiune wireless nu merge constant nici măcar în aceeaşi încăpere, e suficient să te mişti prin casă şi se pierd pachete.

Dacă respectivele pachete mai trebuie să şi traverseze strada, printre tramvaie şi camioane :limb: multe dintre ele îşi vor da sufletul înainte de a ajunge pe trotuarul celălalt. Sigur că browser-ul le va cere din nou pe cele pierdute, dar utilizatorul va percepe asta ca o scădere de viteză a conexiunii. Btw., care crezi tu că e viteza practică obţinută pe o conexiune wireless?

Link to comment

ok deci m-am hotarat. cred ca cel mai bine foloscesc cabul utp. nu trebuie decat sa tranversez strada cu el . asi fi folosit metoda wireless dar daca spuneti ca e insatbila doar daca te misti cu leptopul prin casa imi imaginez cum face daca pe drumurile noastre trec pe putin in 10 minute 3-5 camioane si 30-40 de masini mici. sper doar ca sa nu fie probleme cu firul ca va fi legat pe 2 stalpi unu de la romtelecom si cablu si unu de electricitate. e vad eu daca e ceva il leg eu de ceva. era sa uit am vazut ca aceste cabluri utp sunt de mai multe feluri mie care imi trebuie ? poate stiti si de unde sa cumpar fie online fie de la magazin MS......

Link to comment

Îţi trebuie cablu UTP obişnuit, cat5e. Cu sertizarea mufelor va trebui să vezi cum faci, ori îţi cumperi un cleşte, fiindcă oricum prinde bine la casa omului :limb: ori va trebui să cauţi un magazin care îţi vinde cablul cu mufele gata sertizate, dar în cazul ăsta va fi greu să-l treci prin perete. Şi trebuie să ai grijă când măsori lungimea necesară, să laşi câţiva metri în plus, ca rezervă.Dacă ai de trecut firul peste alte fire (e bine ca al tău să fie cât mai sus, ca să nu-l rupă camioanele) asta se face cu un ghem de sfoară, pe care-l arunci peste firele respective. Iar pentru traversat strada, la fel, mai întâi treci strada cu ghemul de sfoară, desfăşurând-o cât e nevoie şi trecând-o peste obstacole, iar după ce ai sfoara întinsă la înâlţimea dorită, legi cablul UTP de capătul sforii şi îl tragi pe partea cealaltă a străzii.Chiar dacă n-ar fi vorba de Internet, e util să ai o conexiune de reţea cu vecinii: mai joci un joc, mai transferi un soft ...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines