Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest vs02rjn

Motor pas cu pas

Recommended Posts

Guest vs02rjn

Help!!!Stie cineva de unde as putea face rost de asha ceva??? De cumparat, motoare noi, nu am gasit.... iar la toate firmele de service ptr imprimante pe la care am fost.... nu vor sa le vanda... vorba aia-s piese de schimb...A mai vazut cineva un motor pas cu pas cu trei fire??? Eu stiu ca de obicei sunt cu 4,5,6 fire

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am vazut motoare pas cu pas cu 3 fire. Minim 4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar la miscarea rotorului, se simte rotatia continua sau este neuniforma "in pasi"? Este posibil sa fie un motor cu comutatie statica, asemanator cu motoarele pas cu pas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vs02rjn

sigur este pas cu pas. din cate am intele este de la un echipament veeeeechi de comunicatii... ceva asemanator cu un telex si avea un rol in partea de printare....este posibil ca sa fie un motor bipolar si sa aiba cate un capat de la fiecare bobina legate la un loc???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dau si eu cu bata in balta si agit apele :) .Poate sa fie un motor pas cu pas dar in loc de trei bobine asezate la 120 grade sa fie doar doua bobine asezate la 90 grade si sa aiba un fir comun(gen motor bifazat).Comanda poate sa fie realizata prin schimbarea alimentarii pe cele doua bobine in genul: +pe bobina 1,+pe bobina 2,-pe bobina1,-pe bobina 2(vazute fata de firul comun).Comanda se putea realiza cu 3 relee si cred ca asa era folosit in acel aparat.La fel de bine poate sa fie si un motor sincron de turatie redusa folosit in unele inversoare sau ceasuri.Ca o sursa de obtinere motoare mai exista si echipamentul dat la casare de la unele institutii publice :) de unde poti obtine usor astfel de motoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mmarian

Din descriere, pare a fi un motor brushless (BLM) asemanator celui folosit la rotirea discului din CD-ROM sau DVD. Daca rotesti usor axul cu mana si nu apare modificarea efortului la diferite unghiuri, ai de-a face cu un BLM.Comanda este oarecum asemanatoare celei de la MPP-uri, alimentarea facandu-se, in functie de numarul de poli ai statorului si aplicatia concreta, cu impulsuri decalate in timp.Pentru testare, poti aplica o tensiune continua pe doua dintre cele trei fire de conexiune. Axul ar trebui sa se roteasca si sa se opreasca intr-o anumita pozitie; pastrand apoi unul dintre fire si alimentand cel de-al treilea fir, axul va trebui sa determine modificarea pozitiei unghiulare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.