Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplasarea corecta a unui senzor de temperatura afara


yo9hnf

Recommended Posts

Dupa cum spune si titlul....Am un termometru inauntru, iar senzorul este afara....pe langa geam...Unde si cum ar trebui montan senzorul astfel incat sa nu fie influentat nici de temperatura "căşii", nici de soare.Un mic "coteţ" din lemn care sa aibe acoperis si peretii cat mai "gauriti" ar fi ok ?

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Eu stau la bloc şi am un termometru DIY cu LM335Z şi ATmega8. L-am scos cu un fir pe geam şi iese cam 10-12cm. Măsoară bine atîta timp cînt nu-l dau mai aproape de geam şi cît timp nu atinge de zid. La maşini habar n-am unde e pus senzorul.

Link to comment

ca sa masori corect trebuie sa tii cont de doua lucruri: sa nu il pui in contact decat cu aerul sau obiecte la temperatura aerului si sa nu il expui la radiati, de la soare. Daca esti spre sud si nu te bate deloc soarele, il poti pune doar in varful unui bat izolat la umezela. Daca nu trebuie sa ii face o casuta prin care sa circule foarte bine aerul si sa fie din ceva care nu absoarbe radiatia, adica alb sau mai bine dupa cum s-a spus ceva de aluminiu/acoperit de folie de aluminiu. Eu am facut din teava rotunda, de vreo 5cm diametru pusa vertical, capac din ceva mai mare si care sa permita circulatia aerului. Senzorul e la mijlocul tevii. Teava am dat-o cu vopsea cu pulbere de Al

Link to comment
  • 3 weeks later...

Aici poti gasii informatii despre locatia optima a unui senzor de temperatura exterioara.

http://www.global-download.schneider-el ... -vv-en.pdf

 

Ca si reguli:

-senzorul exterior se monteaza pe un perete Nordic.

-se aseaza ferit de orice sursa de caldura(nu deasupra ferestrelor, cosurilor, echipamentelor de climatizare etc.)

- se aseaza pe o consola la minim 10 cm de perete( am intalnit situatii in care datorita pierderilor de caldura prin peretele neizolat masuratoarea era eronata).

- senzorul trebuie inchis intr-o cutie. Daca cutia e ventilata scade constanta de timp. Daca nu e ventilata nu e nici o problema, oricum temperatura exterioara este o marime cu variatie lenta in timp. Termistorul(senzorul) nu degaja caldura care sa influenteze propria masuratoare daca se gaseste inchis in cutie.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines