Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimmer pentru Becuri Economice


Recommended Posts

Zilele trecute am vazut in magazin (unul mai mare) , locul unde de obicei aprinzi becurile aveau si un dimmer pus pe un bec economic , iar pe el chiar pentru asta scria ca e facut . Undeva intr-o fisa scrie 2xMOSFET si ca merg si pentru becuri cu LED .Aveti idee de o schema , sau macar principiul de functionare ? Multumesc.

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Pai dimmerele pentru becuri ne-economice au un triac care taie din sinusoida, si se bazeaza pe inertia termica a filamentului sa nu palpaie. Faza nu merge si la becuri economice care n-au cum sa manifeste asemenea inertie. (Am observat ca )O solutie este alimentarea la tensiune constanta, continua, mai mica. Asta se poate realiza cu un stabilizator de tensiune in comutatie care sa lucreze la frecventa mai mare (KHz), de exemplu un convertor buck.

Link to comment

Nu stiu sa existe dimmer special pentru bec economic normal, dar sunt becuri economice speciale care merg pe un dimmer normal. In mod normal becurile economice normale au condensator de filtrare pe intrare. Oricum ai taia sinusioda, ala tot mai ramane incarcat. Iar daca nu il lasi sa se incarce pana la o tensiune suficient de mare e posibil ca becul sa nu se aprinda. Daca are 2xmosfet foarte probabil functioneaza invers decat triacul, adica ii da drumul cand trece prin zero si inchide la un moment dat in semiperioada.

Link to comment

Da, se pot controla in intensitate tuburile fluorescente dar necesita balast special. Balastul ala e in general controlat cu o tensiune exterioara de tip 1-10V, dar el este permanent alimentat la retea. Asta inseamana ca poate aprinde tubul si la intensitati mici incalzind controlat filamentele. Tipul ala de balaste este destinat aplicatiilor profesionale. Cand folosesti un dimmer insa, nu mai poti aprinde becul de la o tensiune mica, ca sa zic asa pentru ca nu se poate ioniza cum trebuie gazul. Eu am un bec economic care merge reglat cu dimmer, dar se aprinde abia cand reglajul e pe la jumatate. Apoi pot sa il dau mai incet, dat tot functioneaza abia de la un 20% din intensitate. Eu cred ca nu prea ai cum sa reglezi intensitatea la un bec economic normal, orice dimmer ai folosi pentru ca are condesator de filtrare dupa puntea redresoare iar pornirea se face cand tensiunea a depasit o anumita valoare...e un diac acolo in circuit care se ocupa de asta.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines