Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest smara2001

Calcul Trafo ferita pt invertor " neon "

Recommended Posts

Guest smara2001

Salut toti "combatantii" de pe acest forum !

Fiind mai nou in ale electronicii , va cer scuze anticipat pentru eventualele "idei trasnite ". acum vine si cererea : Va rog sa ma ajutati sa calculez un trafo pe ferita pentru un invertor la 12 V ( auto ) pentru un tub fluorescent cu puterea de 14 - 18 W . Traful are codul EE 30 -A5 - 1800 - R ( conform Agendei Electronistului , pag 332 ) , iar invertorul as vrea sa-l fac cu un oscilator cu 555 ( ceva in genul http://www.aaroncake.net/circuits/flampdrv.gif.

Ideea este ca as vrea sa folosesc un " neon " de la un bec economic 14 - max 22 W , iar montajul sa imi incapa in soclul becului .

 

Va multumesc !

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut si bine ai venit :yawinkle:

 

Nu strica sa folosesti Search-ul forumului...

Pentru inceput arunca un ochi aici

, aici si aici

 

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smara2001

Va rog sa ma credeti ca am citit posturile respective inainte de a posta si n-am reusit sa ma " prind " ( ori sunt batut in cap , ori sunt batut in cap - din doua una ! :smt021 ).Respectivele scheme au transformatoarele facute fie pe bara de feria fie pe miez Fe-Si , ori eu as vrea sa bobinez pe traful pe care il am (daca se poate ) EE 30 -A5 - 1800 - R ( conform Agendei Electronistului , pag 332 ) si nu ma pricep sa-l calculez . Sper sa-mi dati o mina de ajutor !Multumesc , o zi buna !

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu prea ai sanse sa gasesti oameni pe forum care sa calculeze asa ceva, fiindca la invertoarele astea cu parametri imprecisi si nepretentiosi , trafurile pe ferita sunt mai usor de experimentat decat de calculat :yawinkle: nu intereseaza pe nimeni daca o sa scoata fix 300V sau 400V fiindca oricum, pierderile vor forta regimul de lucru al tranzistorulul ..deci va merge , se va incalzi tranzistorul, si neonul tot se aprinde..avand in vedere ca puterea e mica, schema e simpla si nu trebuie decat sa incerci si vezi ce iese....Daca ai osciloscop, e mult mai simplu, dar daca vrei doar sa aprinzi neonu, e destul de usor si prin experimentari...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smara2001

Multumesc pentru raspuns !Am inteles punctul tau de vedere .Am vazut o multime de scheme , avind acelasi principiu de fction. dar cu trafuri diverse si mi-a fost greu sa fac o corelare intre ele ( incepind cu cele realizate pe oale si bare de ferita si terminind cu cele pe tole Fe-Si ) . Nu voiam nici eu un calcul exact al trafului , ci macar citeva " ceva " care sa-mi dea o idee asupra nr. de spire , diametrul sirmei , etc. care sa fie potrivite pentru miezul pe care il am eu ( pentru a obtine un randament cit mai bun si a reduce nr. de " experimentari " ).Intre timp am mai gasit si alte tipuri de miezuri , cu alte dimensiuni , iar " ceata " a devenit si mai groasa , dar se pare ca nu-mi ramine decit sa trec la treaba , sa fac incercari :homework: si sa revin cu rezultatele obtinute pt. a intreba ce se mai poate face pentru optimizare .O zi cit mai buna !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uite recomandari pentru un miez de ferita de tipul celor din traful de inalta tensiune de la televizoarele vechi, adica alea din doua piese U puse fata in fata , se pun in primarul pentru curent mare cam 10-30 de spire de sarma de 0.7-1mm , iar in secundar se bobineaza 300-1000 spire de 0.1-0.2mm cu ceva izolatie intre infasurari ca sa nu se strapunga izolatia fiindca impulsurile de tensiune sunt mari ( >300V); in cazul in care il faci autooscilant ( nu cu 555 si tranzistor, ci doar cu tranzistor !) se pune si o infasurare de reactie de cam 5-10 spire de 0.1-0.5mm , legata corect in faza pentru ca altfel nu oscleaza si nu iese nimic la iesire.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smara2001

Multumesc mult pt recomandari . Am sa vad ce o sa iasa cind reusesc sa-mi fac timp pentru lucru . Oricum am sa va comunic rezultatele . S-auzim de bine !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am incercat "invertorul pt. neon" atat pe bara de ferita de la radiouri cat si pe o oala de ferita .Oala de ferita are avantajul ca necesita spire mai putine , ofera randament mai mare si poate alimenta tuburi de neon de putere mai mare .Daca ai un transformator de ferita il poti folosi cu incredere in locul barei de ferita. Va functiona mai bine .Datele bobinajuluisunt cele de la un invertor cu bara de ferita la care mai scazi circa 25-35% din numarul de spire al fiecarei infasurari .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.