Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

soft desenare roti dintate

pirvuti

Recommended Posts

am un motor pas cu pas destul de solid, recuperat dintr-un xerox. are pe ax o roată dinţată cu 18 dinţi si am recuperat si cureaua (S3M375)acum vreau sa fac o roata dinţată cu 36 dinţi care să se potrivească.am încercat cu INKSCAPE dar nu e ceva ok acolo...am vazut că există softuri pt. aşa ceva dar eu nu găsesc unul free sau demo sa+mi proiectez rotiţapână acum am dedus după codul de pe curea: teeth pitch 3 mm /PLD 0,381 mmideea e sa incerc sa tai pe laser o astfel de roată dinţată şi atunci nu mai ma chinui să o scot pe cea de pe ax si folosesc şi cureaua :da

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

asa se poate proiecta si pe hartie cu formule destul de complexe, compas, etc....dar eu vreau un soft for "dummies" care sa faca asta imediat, intuitiv si corect inginereste. multe "add on" fac asa o rotita dintata de jucarieam gasit un soft "gearfactory" dar e doar pay

mda. trebuie să mă declar depăşit de situaţie! :nebunrau: treaba e mult mai complexă decât am crezut la prima vedere ...de aceea rog ajutorul vostrudeci, am o curea S3M375 la care am găsit specificaţiile (ataşate) şi vreau sa fac doua rotiţe, una cu 18 dinţi si alta cu 36 dinţi. daca cineva poate să le genereze într-un program şi să mi le trimită intr+un format vectorial gen FWG/DXF/EPS/AI/CDR i-aş rămâne îndatoratlăţimea curelei este de 6mm şi vreau să tai din plexiglas de 3mm pe laser o astfel de rotiţă. sper să meargă

am şi tăiat pe laser din plexi de 3 mm şi am făcut un test. de principiu ar funcţiona numai că, într-adevăr nu prea se potrivesc dinţii :nas: ma aşteptam la asta pt. că înainte i-am dat un print şi am încercat cureaua si era cam 50-50%. am zis să încerc poate atunci când e întinsă merge, dar nu....poate totuşi se pricepe cineva şi mă ajută cu proiectarea. între timp mai sap şi euşi pt ca nu am posibilitatea de a strunji sau freza m-am gândit să-mi fac piesele de cnc din plexi (acryl). am vazut diverse cnc-uri din aluminiu, poliamidă, lemn, mdf, bare-ţevi.

• 2 months later...

ca sa fie corect:in prima faza masori diametrul exterior al rotii si numeri numarul de dinti.din formula d=m*z afli modulul rotii dintate (il vei rotunji la o valoare apropiata care se gaseste in stas 822-22).conditia primordiala ca 2 roti sa se poata angrena (fie ele pe curea sau dintate) este sa fie de acelasi modulcu aceeasi formula iti vei calcula urmatoarea roata dintata cunoscand modulul si numarul de dinti.ca sa afli diametru de divizare: D=z*p/pi(asta e necesar cand vei executa pinionul)raportul de transmisie i=z1/z2abia dupa ce faci aceste calcule elementare te poti apuca de "desenat" si apoi de executat.uite anexat si STAS 822-22:

ca sa fie corect:in prima faza masori diametrul exterior al rotii si numeri numarul de dinti.din formula d=m*z afli modulul rotii dintate (il vei rotunji la o valoare apropiata care se gaseste in stas 822-22).conditia primordiala ca 2 roti sa se poata angrena (fie ele pe curea sau dintate) este sa fie de acelasi modulcu aceeasi formula iti vei calcula urmatoarea roata dintata cunoscand modulul si numarul de dinti.ca sa afli diametru de divizare: D=z*p/pi(asta e necesar cand vei executa pinionul)raportul de transmisie i=z1/z2abia dupa ce faci aceste calcule elementare te poti apuca de "desenat" si apoi de executat.uite anexat si STAS 822-22:

ok. dar intrebare: nu este un soft free care sa faca automat generarea grafica?merci

nu stiu...mie unul tot rigla, guma de sters, compasul, echerul, si alte utilaje "manuale" imi plac mai mult decat orice soft ar fi ala.softul DA e bun la generarea piesei pentru CNC (desi si aici e discutabil :limb: ). in rest tot proiectarea manuala e mai sfanta. parerea mea...

@ boederyakumo: despre asta vorbeam! merci!@ RazvanTi: pot sa-ti inteleg nostalgia dar la alte chestii. la "chestii" de inginerie calculatorul e cam sfant...si pana la urma ca e rigla / creion / mouse / lcd tot cu capul faci nu fac ele singure...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines