Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

putin ajutor filtru bass


Guest transporter_ovy

Recommended Posts

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Este un subwoofer auto, dedicat amplificatoarelor auto - care au iesire dedicata de subwoofer. Si, ca orice sub auto, are SPL foarte mic.

Tu la ce vrei sa il folosesti ?

Fara a preciza impreuna cu ce alte difuzoare va functiona, in ce incinta, si, mai ales ce vrei sa obtii - intrebarea ta nu are sens ! (nu se poate da vreun raspuns).

 

Ps - oricum, filtre de subwoofer NU exita de cumparat.

Link to comment
Guest transporter_ovy

eu asi vrea sa il folosesc in casa de moment dupa care in masina dara lam pus pe un ampl t-amp s150 si nu se aude doar bass curat ca pe un amplificator auto si de aceea mam gandit ca un filtru poate rezolva problema asta.

Link to comment

Cel mai bine faci un filtru activ, are perfomante mult mai bune si este mai ieftin.daca te hotarasti sa faci ceva activ atunci e bine sa faci un filtru trece-sus la 30hz (asta va proteja difuzorul de frecvente subsonice) si apoi unul trece jos cu frecventa reglabila. nu prea se renteaza sa faci filtru pasiv la subwoofer deoarece bobina trebuie sa fie mare (5mH) deci va fi scumpa :nebunrau:O alta varianta ar fi sa-ti cumperi un crossover professional daca tot ai amplificator profesional, poti gasi unul nou la preturi in jur de 200lei sau cauta ceva second-hand pe forum.

Link to comment

Sigur ca filtrarea activa este cea mai buna, asta era de la sine inteles. (... sau nu ? :rade: )Problema este ca un cross de 200 lei este cam scump daca este sa-l iei doar pt asa ceva, plus - se adauga - costul unui amplificator dedicat.Si daca mircea calin tot a adus vorba, ar fi bine sa fac o precizare: o taiere la 160 Hz este cam joasa, realmente suna bubuit, exact in genul unui sub de masina.Pt ascultat in casa [de obicei] suna mai placut daca il tai pe la 200 - 220Hz.Caz in care bobina scade spre 4mH iar condensatorul spre 150uF (2 de 330uF/200V pusi in serie, + la + sau - la -).O bobina de 4 sau 5mH pt un astfel de difuzor se face pe miez de tole asa ca nu mai este un monstru, iese destul de accesibila - daca nu se tine la aspect (carcasa frumoasa, tole lucioase, etc).

Link to comment

Poate pe viitor foloseste crossoverul la niste sateliti daca face vreo sonorizare, ramane sa se hotarasca el daca renteaza ca noi i-am dat diverse optiuni.

 

Intr-adevar se poate face o bobina pe tole pentru ca este vorba de frecvente joase, asta ar reduce costurile.

Partea proasta in cazul filtrului pasiv este frecventa de taiere fixa si lipsa filtrului subsonic, in schimb un filtru pasiv poate fi montat direct in subwoofer si astfel poate fi atacat cu orice amplificator.

 

Ramane ca transporter_ovy sa hotarasca in functie de buget si performanta dorita ce varianta va alege.

 

shambala cred ca poate face o oferta de filtru la comanda

Link to comment

Multumesc Mircea, dar eu nu fac (si nu am facut) niciodata oferte.Daca vrea cineva - ma intreaba pe mp.In functie de costurile difuzoarelor propun solutii mai accesibile sau mai performante, considerand ca trebuie sa existe un echilibru intre costurle diferitelor elemente ale lantului acustic (difuri, filtre, incinte, amplifuri, etc).In cazurile cand costurile unui filtru custom-build (by me) le-ar depasi pe cele ale difuzoarelor, intotdeauna sugerez oamenilor solutii diy cat mai simple [dar corecte] pe care sa si le poata permite, cu componente gasibile pe plan local si eventual un pic de consultanta via internet.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines