Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat cumpărare osciloscop pentru depanare radio/tv


nickxyzt

Recommended Posts

Aş vrea să îmi iau un osciloscop.

În primul rând, aş vrea să îl folosesc pentru depanări Radio/TV.

Din ce ştiu, frecvenţa la FM este parcă până la 108MHz.

Nu ştiu foarte multe despre osciloscoape (decât de pe youtube), mă gândesc că un osciloscop cu bandă de 25MHz afişează doar semnale de 0-25MHz, nu? Sau poate fi cumva decalată banda?

 

Ca idee, modelul la care mă gândesc acum este PDS5022 OWON (este digital, ieftin şi are 2 canale).

Cred că am pus o întrebare prea pretenţioasă pentru forumul începătorilor...

 

Robeert: unit mesaje.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

In primul rand, pe un forum nimeni nu are obligatia sa raspunda imediat,nu-l confundati cu Messenger. Deschideti topicul, expuneti problema si asteptati sa vi se raspunda.In al doilea rand, intrebarea nu este prea pretentioasa, ci dimpotriva, mie mi se parefoarte naiva, deoarece denota ca nu aveti cunostinte despre principiile de functionare alereceptoarelor Radio-Tv si nici despre metodica de depanare a acestora.Modelul ales este bun pentru ceea ce v-ati propus, insa fara o baza teoretica minima nu vad cumati putea depana ceva, fie chiar si cu o scula profesionala de 200 MHz.

Link to comment
Share on other sites

În primul rând vreau să văd şi eu pe un osciloscop tensiunea după ce iese dintr-o punte redresoare, şi apoi după ce este filtrată.Deocamdată studiez, încă nu ştiu mare lucru, dar am voinţă (cel puţin la început e valabil).Obiectivul este să încerc să repar în viitor câteva aparate de radio mai vechi (şi dacă le stric mai rău, n-are nimic, oricum nu mai sunt de folos). Mă gândeam că aceste aparate ar fi bune materiale pe care să experimentez, să studiez cu un osciloscop pe ele.Apropo de principiile de funcţionare ale receptoarelor Radio-TV şi metodica de depanare, îmi puteţi recomanda vreo carte foarte la obiect?Mulţumesc.

Link to comment
Share on other sites

Ok, mulţumesc de link.Revin la întrebarea cu osciloscopul. Să înţeleg că, chiar dacă osciloscopul are banda de 25MHz, pot vedea pe el semnalele de 103MHz?Probabil este o întrebare simplă, dar nu îi ştiu răspunsul (e forumul începătorilor).

Link to comment
Share on other sites

Mă gândeam că ar putea fi probleme şi cu captarea undei, şi că ar fi fost util să văd efectiv ce se primeşte de la antenă.

 

Am studiat www.circuiteelectrice.ro, partea de curent continuu, curent alternativ şi electronică analogică.

Însă nu găsesc o carte pe măsură. Am vreo 10GB de cărţi, dar nu găsesc o carte care să mă ia de la nivelul meu de acum.

 

Şi oricum, consider că teoria fără puţină practică nu se reţine, de aceea vreau un osciloscop.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines