Nemesis Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Salut. Vreau sa ma apuc sa fac o instalatie de craciun pentru exterior, si pentru asta m-am gandit ca cel mai potrivit ar fi folosirea de segmente de cablu luminos (vad eu ce culori).O sa aduc vorba si de schema de comanda dar pana atunci ce ma nedumereste pe mine este cum as putea comanda cat mai simplu (cu cat mai putine fire si cu cat mai putine segmente de cablu luminos - ca nu am prea mult de izolat impotriva umezelii). Eu ma resemnasem si mi-am zis ca n-am incotro si trebuie sa comand fiecare segment in parte (adica sa fac segmente de 1m din cablu ala luminos si sa duc fire de la ambele capete ale segmentelor pana la montajul de comanda). Insa, am vazut ca exista si "controller" pentru cablu luminos; pe el zice ca poate genera mai multe efecte printre care si cel de deplasare al luminilor, ori pt asta ar trebui ca la un moment dat o parte din becuri sa fie stinse si altele aprinse ... cum naiba face asta conectandu-se la cablul luminos prin e fire, nu inteleg.Asa ca, ma poate lamuri cineva cat de cat cate e treaba cu controlerele pentru cablurile luminoase ? Please !Ideea e ca vreau sa vad cum pot minimiza numarul de fire de legatura si numarul de taieturi din bobina de cablu luminos (sau daca e reala faza cum ca controllerul ala chiar poate realiza efectul ala de deplasare ... m-am scos ). Link to comment
yo9hnf Posted November 30, 2010 Share Posted November 30, 2010 Banuiesc ca te referi la tubul ala de plastic cu doua trasee de otel si becurile puse in serie cam un metru... Pe asta nu vad cum ai putea sa-l faci sa se "deplaseze". Inainte de a te apuca sa tai din tub, fa-ti o schita cu modelul pe care vrei sa-l faci si aminteste-ti jocurile din scoala primara in care trebuia sa desenezi o casa sau alte chestii fara sa ridici creionul de pe hartie. Si eu sunt interesat sa fac ceva PWM de ex., care sa faca anumite zone luminate cu tub sa se stinga si sa se aprinda progresiv, foarte incet. Oricum, trebuie sa incercam (cu totii) sa nu dam in tiganie... http://i56.tinypic.com/20fda0w.jpg Link to comment
Nemesis Posted November 30, 2010 Author Share Posted November 30, 2010 Sa fim seriosi, daca aia din poza pusa de tine e tiganie, atunci asta ce e ? Craciunul oricum e asociat cu multe multe lumini. Oricum, tiganie ar fi daca incerci sa te spargi in figuri, si mai putin daca vrei sa faci ceva frumos pentru ca asa iti place tie. Gata cu morala . Ideea mea care ar fi ? Nu vreau cu PWM, o fi avand farmesc varierea intensitatii luminoase, dar nu si pt mine . Eu as vrea sa (incerc sa) creez efectul unei paduri mai "fantastice". Adica am in curte (la tara) cativa copaci pe care vreau sa-i "farmec". Vreau sa pun din fiecare cate doua spirale din cablu din asta. Spiralele vor avea (adica asa as vrea) fiecare cate 5 segmente de cablu (*); folosind un montaj de tip lumina dinamica (oscilator + registru de deplasare) rezulta ca la un moment dat, in componenta respectivei spirale, va fi activ (aprins) un singur segment. Segmentele active vor fi defazate unul fata de celalalt, adica intr-un pom va fi aprins segmentul 1 de la o spirala cu segmentul 3 de la cealalta spirala etc. Pentru a fi mai smooth trecerea de la un segment la altul (adica sa aduca mai mult cu o curgere, cu o alunecare si nu cu un pas de defilare ), ma gandesc sa bag un filtruletz RC in portile tiristoarelor. Orice feed-back este binevenit. (*) mi-ar place mai mult sa folosesc 6 segmente pe spirala si sa folosesc un montaj de tip lumina dinamica cu doar 3 iesiri, cu segmentele legate doua cate doua la cate o iesire (seg 1+4=iesirea A, seg 2+5=iesirea B, seg 3+6=iesirea C) si sa am cate 2 segmente active pe spirala, dar nu am gasit inca o schema gata facuta. Ar fi o idee sa folosesc un numarator programabil (cdb4192/3) dar nu pot spune ca ma pricep sa modific singur, sigur si rapid o schema cu el ... deci ar avea cineva timp sa-mi explice putin ? P.S. cat de fiabile stiti ca sunt becurile din aceste cabluri ? Eu am vazut printr-un depozit cablu de asta la 1,6ron/m, in timp ce in praktiker, dedeman etc 2,5 - 3 ron si ceva. Link to comment
yo9hnf Posted November 30, 2010 Share Posted November 30, 2010 In poza e casa mea asta iarna Link to comment
MCDragoos Posted December 6, 2010 Share Posted December 6, 2010 Salut! Furtun luminos cu 2 pozitii am vazut prin brico. Si eu vreau sa ma apuc de mesterit un joc din asta de lumini pentru Craciun si m-am oprit la celebra lumina dinamica din tehnium '90 cu CDB495, 404 si 400 (ca tot am prin ograda IC-urile astea) plus partea de forta cu moc 3041 si BT139. Saptamana viitoare ma apuc de bricolat la ele pe o placa de test sa vad ce iese. Lumina dinamica cu 3 canale gasesti si pe siteul d-lui niq_ro www.tehnic.go.ro cu MMC/CD4017 care este foarte simpla. Link to comment
vio2007 Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 In acest pdf este o schema de vumetru de la care poti lua doar partea de lumina dinamica.In loc de 490 poti folosi 4192 care poate numara inainte sau inapoi . Link to comment
yo9hnf Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Eu ma chinui sa fac un joc de lumini cu Atmega32 (pe asta incerc momentan pentru ca pe asta il am pe placa de dezvoltare, dar la final o sa il trec pe ceva mai mic si mai ieftin) si ma intereseaza consumul pe metru-liniar al furtunului luminos cu becuri pentru dimensionarea corecta a triacului de comanda.Am vazut ca furtunul, pe 1m, are becurile in serie...am un furtun acasa care pe un tronson de 1m nu se mai aprinde. Link to comment
Nemesis Posted December 7, 2010 Author Share Posted December 7, 2010 Ala care l-am luat eu zice ca are 68 mA pe fiecare segment de 1m (adica o rola de 100 de m consuma 6,8 amperi adica 1,5 kw). Link to comment
MCDragoos Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Am vazut ca furtunul, pe 1m, are becurile in serie...am un furtun acasa care pe un tronson de 1m nu se mai aprinde.Inseamna ca ai un bec ars pe bucata aia 1m. Posibilitatea ar fi sa tai partea care nu se mai aprinde si sa pui o mufa din aia de innadire in locul lui. Ca la cat de bune is "cablurile" astea si de nou poate sa aiba protiuni arse. Link to comment
GeoMar Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Eu ma chinui sa fac un joc de lumini cu Atmega32 (pe asta incerc momentan pentru ca pe asta il am pe placa de dezvoltare, dar la final o sa il trec pe ceva mai mic si mai ieftin) ...Uite o schema destul de usoara, cu PIC, la http://picprojects.org.uk/projects/480/pro483/index.htmUite ceva poze cu "jucaria" pe care am realizat-o pentru cineva, mai urmeaza in seara asta de montat MOC-urile [3041] si Triacele [bT138].Deocamdata in probe, fara partea de putere.[attachment=4]Imagine0949-1.jpg[/attachment][attachment=3]Imagine0959.jpg[/attachment][attachment=2]Imagine0960.jpg[/attachment][attachment=1]Imagine0961.jpg[/attachment][attachment=0]Imagine0962.jpg[/attachment] Link to comment
GeoMar Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Am reusit sa montez si partea de putere, dar nu a "luat-o" la prima cheie.Din neatentie, la proiectarea cablajului, am inversat conexiunile terminalele T1 si T2 de la triace, intre ele. Acum trebuie sa "rectific" cablajul si sa folosesc niste strapuri pentru realizarea conexiunilor.Trebuia sa atasez schemei si 8 tranzistori [bC-uri] pentru comanda LED-urilor si a MOC-urilor, cand conectez LED-ul din MOC, NU mai se aprinde LED-ul montat ca martor, dar MOC-ul lucreaza.[attachment=1]Imagine0970-1.jpg[/attachment][attachment=0]Imagine0978-1.jpg[/attachment] Link to comment
yo9hnf Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Frumos cablajul !Mi-am facut si eu partea de "semnal mic" cu doar trei canale. Maine sper sa-mi fac si cablaul pentru partea de putere.Pe mine ma intereseaza ceva "mood", care sa se aprinda PWM fara sa "simti", incet, usor... Link to comment
Dr.L Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Ledurile martori trebuia sa le pui in serie cu cele din mocuri Link to comment
GeoMar Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Ledurile martori trebuia sa le pui in serie cu cele din mocuriAm sa incerc diseara si varianta asta. Link to comment
Dr.L Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Daca le pui in parlel,cel care are tensiunea mai mica se deschide primul si daca diferenta e mare,celalat led nici nu se aprinde.Daca sunt alimentate fiecare printr-o rezistenta separata,atunci merg fara probleme.Daca tensiunea e suficient de mare,le poti inseria si le alimentezi printr-o singura rezistenta. In cazul asta curentul care trece prin leduri e aceelasi si se aprind ambele fara probleme (doar sa ai tensiune pt ambele in serie). Totodata,daca le pui in serie,iti poti da seama si daca ledul din optotriac e ars (in cazul in care se intrerupe,ca daca se strapunge...mai greu) Link to comment
Recommended Posts