Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 rezistente in paralel ?


Recommended Posts

salut. am nevoie pt un proiect de o rezistenta de 6,8ohm 1W . si nu am gasit decat pe 0,5w. tinand cont ca rezistenta asta este o rezistenta pusa la emitorul tranzisorului din primul etaj al amplificatorului si legata in continuare la baza tz-ului final. cred ca este o problema daca pui una de 0,5W in loc de 1W.

totusi am pus una de 0,5w dar a iesit putin fum din ea si amplificatorul nu pornea. "ma gandesc ca rezistenta il duce intr-o zona de blocare sau saturatie ceva,in orice caz numai in zona de amplificare nu !" . in afara de asta toate rezistentele sunt ca la carte dupa schema . care merge garantat. am vazut ce poate cu ochii mei.

 

Si intrebarea este : am gasit la un magazin rezistenta de 1,8ohm 0,5w si 5,1ohm 0,5w ma gandeam ca daca le leg in serie (nu paralel ) scz.

rezulta 6,9ohm (de asta sunt sigur! ) Dar or avea 1W ??????

Ii rog pe cai care stie sa ma ajute Ms ! :da

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

am gasit la un magazin rezistenta de 1,8ohm 0,5w si 5,1ohm 0,5w ma gandeam ca daca le leg in paralel rezulta 6,9ohm (de asta sunt sigur! )

Nu mai fiti niciodata sigur pe ceva daca nu stapaniti bine putina teorie !

Acea valoare este adevarata daca le legati in serie, nu in paralel ! :rade:

Intotdeauna la legarea in paralel rezistenta echivalenta este mai mica decat cea mai mica dintre rezistentele utilizate !

Link to comment

am pus una de 0,5w dar a iesit putin fum din ea si amplificatorul nu pornea

La legarea in paralel a rezistentelor, valoarea totala este data de formula 1/R=(1/R1)+(1/R2)+...+(1/Rn) , R1...n fiind rezistentele montate in paralel - asta se invata la fizica dintr-a a 10-a... :nas: Pina la urma amplificatorul a pornit?
Link to comment

Pune in serie 2 rezistente de 3,6ohm/0,5W (sau chiar 3,9ohm/0,5W), daca nu gasesti rezistente de 3,4ohmi/0,5W. Puterea "echivalenta" devine astfel 1W. Alta posibilitate: pune in paralel 2 rezistente de valoare dubla fata de ceea ce iti trebuie (adica 6,9x2 = 14ohmi). Poate gasesti 15ohmi/0,5W si rezolvi.

Link to comment

aha . mersi de explicatii. am gasit de doua de 15ohm 0,5w. in paralel o sa imi dea putin mai mult dar poate merge.

 

app . amplificatorul a pornit cu niste jumperi in loc de rezistente ( se auzea dezatruos catva sec si apoi iesea putin fum din ultimile rezistente care sunt puse in paralel cu o bobina dupa care sa lega direct difuzorul.

oricum am a dau comanda de 2 rezistente e 15ohm 0.5w si sa speram ca va merge .

uitati si schema (poate mai este ceva neinregula si va mai dati si voi cu parerea) ms.

 

a si mai e ceva cand am facut proba nu erau pusi condenssatorii de 330pf si rezistentele de 820 ohm avea de fapt o alta valoare decat credeam eu . acum ii am dar nu am mai probat amplificatorul

Link to comment

De la 0,5W la 1W nu e atit de mult incit amplificatorul sa nu functioneze. Se incalzea un pic si gata, dar nu se intimpla sa nu functioneze amplificatorul. Bineinteles ca trebuie montata o rezistenta de puterea aia (daca asa a gindit proiectantul schemei) dar faptul ca nu functioneaza aparatul, vine din alta parte...Posteaza schema sa vedem ce se poate face!

Link to comment

400W, sigur titlul ăsta e foarte atrăgător. :rade: 100W/4 Ohmi e puterea reală.Rez de 6,8 pot să lipsească, sînt de frumuseţe acolo, locul lor e în serie cu fiecare bază de trz final, deci 4 bucăţi/canal, iar valoarea între 1-10 Ohmi/0,5W. Oricum mai e de lucru la sărăcia aia de schemă.Nu are filtru gama la intrare, lipsesc cond ceramici dintre b-c la trz prefinali, diodele alea 3 trebuie montate cumva pe radiator, într-un tub de silicon sau mătase, ca să preia temperatura.

Link to comment

:rade: Eram cit pe ce sa-i dau un mp la zal sa-mi zica si mie numerele de la 6/49 de saptamina viitoare, dar apoi am observat corectarea postarii lui alexmarian - a postat si schema in urma cererii mele.

Dupa cum am spus, alta este cauza ca acea rezistenta a scos fum, mai ales ca, asa cum bine spune zal, acele rezistente pot lipsi cu desavirsire fara sa se intimple nimic rau schemei.

Link to comment

a era sa uit. cu puterea amplificatorului nu este o problema stiam ca nu poate scoate 2x200/4ohm dar ma multumesc si cu 2x100/4ohm.

 

SI ca sa nu mai deschid alt topic aduc aici vorba de un kit. m-am tot ganit si decat sa mai dau banii si pe un traf pt amp asta de care spuneti k" nu prea poate " m-am gandit sa imi iau un kit ca acesta http://www.adelaida.ro/product_info.php ... ts_id=1796

mai ales k am un traf pe masura lui. voi ce ma sfatuiti ? kitul sau proiectul meu ?

oricum kitul ala nu prea cred k scoate 200w .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines