Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

diode de putere


philips

Recommended Posts

salut, de curand am facut o punte redresoare ptr aparatul de sudura. chiar la inceput a functionat perfect: tensiunea la alternativ 43v, iar dupa redresare 40, si mergea foarte fin. problema e ca acuma imi ridica tensiunea dupa redresare la 50v, la alternativ fiind tot 43v. ce sa putut intampla? diodele le-am masurat si sunt bune.

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 months later...
  • 4 weeks later...

E greu sa masori diodele? Eu nu prea cred ca s-a ars vr-una, doar daca ai tinut electrodul lipit mai mult, dar si atunci ar fi trebuit sa depasesti cei 350A, care inseamna vreo 8KW. Fa patratul sectiunii miezului, chiar si inmultit cu 1,44, si afli puterea aparatului. Nu prea cred sa ai un asemenea aparat. Eu sudez cu diodele fara radiatoare cine stie ce, doar niste tablite de aluminiu, cu superbaz, cu aluminiu, si nu se duc nici la, sa zic, 30 de grade. Electrozi de la 1,6 pana la 3,25. Sectiunea miezului e in jur de 30. Am rezistente de reducere pe primar, iar pe firul de masa am alta rezistenta din sarma normala de otel de 3,5 cu mediane, din care reglez amperajul.

Link to comment

salut, imi zici si mie ce fel de rezistente ai in primar ptr. reducera curentului. in secundar mi-am facut si eu un arc din otel de 3,5 care imi reduce ca sa pot suda linistit cu 2,5. iar tu cum sudezi cu aluminiu? ai aceea bobina de soc?

Link to comment

Cred ca ti-am raspuns, dar spun si aici, poate cineva are nevoie. Torul, e bobinat de fabrica in primar si nu stiu din ce e. Prin masurare, am dedus c-ar avea 30 de cm patrati la sectiune, iar sarma nu depaseste 1,5 in diametru. Secundarul era din cablu de 20mm in diametru, vre-o 6-7 spire. L-am dat jos si am bobinat atatea spire, calculate la sectiunea de 30. Culmea, tensiunea a iesit dubla, iar curentul asa de mare, ca am gaurit cu 3,25 instantaneu, un cornier de 60/60. Am adaugat primarului inca vre-o 80 de spire, unde am facut si ceva mediane, iar in secundar am redus la jumatate numarul de spire si am scos o mediana. Deci doua trepte in primar si doua in secundar. Din ce e miezul, nu stiu nici acum, dupa mai mult de 10 ani de folosinta intensa, cu punte redresoare de 350A si 6000 de micro/350V, cu care sudez de la tabla ruginita la auto, pana la profile groase cu electrod de 4. Pentru tabla, am in primar, doua rezistente cu sarma de 2mm, inseriate, din nichelina sau kantal, una de 1ohm si cealalta de 2. Dupa necesitate, strapez una sau p-amandoua, functie de curentul necesar.Ajuta si la faptul ca nu se mai sting becurile la vecini, cand sudez. Pe cablul de masa, am o rezistenta din sarma de fi3, sarma normala de otel, vre-o 30 de spire cu diferite mediane, iar in finalul acelui arc, inca 7 spire din kantal, toate la diametrul de 30mm. Din astea, reglez rapid curentul dupa tipul de electrod. De la 1,6 pentru tabla la auto, la cum am spus mai sus, cel de 4. De ceva timp, am adaugat o bobina de soc, facuta din doua transformatoare de sectiune 15, deci total 30 cm patrati, pe care am dat in jur de 60 de spire de sarma izolata cu bumbac, de fi3. Deci ar fi o tensiune apropiata de cea a secundarului aparatului, daca i s-ar face primar. Unge cu superbaz, merge bine cu aluminiu, am sudat cateva cutii de viteze, incarcat jenti auto... E ca un convertor electronic. Tensiunea in gol pana-n 50V, in lucru de la 25 in sus. Curent in scurt, 150A, la sudat de la 50 la 80, cu electrozi de 1,6 si 2. Curentul in gol la primar, nu se poate masura cu clapul, e de cativa mA.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines