Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

DKE38


andreas

Recommended Posts

Am demarat operatiunea de restaurare a unui DKE. Am facut multe poze pentru a documenta etapele de lucru si mai ales a nu uita amplasarea componentelor si cablarea, la final vreau ca toate pasivele sa fie puse cat mai aproape de pozitia lor initiala. Deja am dezechipat sasiul aproape complet lasand pe pozitie doar piesele capsate ex. soclurile celor doua tuburi, droselul si rezistenta de balast pentru alimentarea filamentelor. Aparatul este intr-o stare buna, practic toate piesele sunt cele originale. Dupa cum am zis, urmeaza pozele desigur si o lunga descriere a etapelor care, sper eu, va fi pusa pe un website.Probleme de inceput :- comutatorul pornit/oprit are parghia rupta. Poate cineva sa-mi explice va rog cum arata acea lamela de antrenare din material izolant, eventual o poza ca s-o pot reconstitui ?- rezistenta bobinata de balast serie pe filamente este intrerupta si ciufulita, va rog dati-mi un sfat daca am sanse de reusita s-o rebobinez sau e ok s-o inlocuiesc cu rezistenta noua ? Intentia mea este sa reduc la absolut minim necesar inlocuirile. Rez. originala este capsata pe placa sasiu de pertinax, n-as vrea s-o elimin. Are 2.2 k si nu stiu de unde pot procura sarma atat de subtire si de rezistivitate ridicata. Orice comentarii sunt binevenite.

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salut,in ce priveste "materia prima" pt alta rezistenta,daca vrei sa pastrezi suportul original,eu am folosit firul recuperat de pe alte rezistente bobinate de aceeasi valoare sau valoare apropiata(dar putin mai mare) de cea pe care voiam s-o reconstitui.E destul de migaloasa operatiunea,firul e destul de subtire,si e de preferat rezistente noi,care nu au fost incinse,dar de cateva ori cand am avut nevoie,am reusit.E bine sa-ti procuri cateva,si sigur daca din prima incercare nu iese,din a doua deja vezi cat trebuie tensionat si cam care e "dispersia "spirelor pe noul suport.Pt aranjarea firelor la bobinaj,se poate incalzi suportul,si ingloba in parafina,stratul superficial ramas,ajuta la bobinaj,iar dupa terminare,se incalzeste din nou rezistenta pt a scapa de exces,chiar daca va fumega un pic...mai mult :rade: ,la un moment dat se va termina de la sine,sau se mai ajuta cu hartie de servetel,absoarbe cam tot ce e in exces.Stratul ramas inainte de bobinaj trebuie sa nu fie mai gros decat grosimea firului,altfel,dupa topire se slabeste bobinajul...asta in situatia cand se foloseste metoda cu parafina.Succes.

Link to comment

ok, multumesc mult. S-ar putea sa nu trebuiasca rebobinat tot, primele 2/3 sunt ok. Incerc sa ma leg cu fir nou in ultima treime folosind brida de fixare de la mijloc.Are cineva un DKE cu comutatorul pornit/oprit original ? La al meu arcul e rupt si lamela de actionare lipseste cu totul, n-am cote, n-am nimic.

Link to comment

Sant site-uri care descriu amanuntit aceste aparate precum si metode de restaurare.O simpla cautere pe Google DKE38(imagini) iti va da mai multe raspunsuri decat ai avea nevoie.Sant cativa membrii Radioantic care activeaza pe acest forum care au in colectie acest aparat(Feri Visky,Misa,Viobio).Am convingerea ca te vor ajuta, totul e sa va potriviti la model.Kantal sau nichelina vindea cineva pe forum nu cu mult timp in urma.Succes la restaurare.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Rezultatul final e satisfacator. A fost foarte mult de munca, am fost nevoit sa fac cateva compromisuri : redresoarea complet epuizata a fost inlocuita cu o dioda semiconductoare dar am pastrat-o in soclu avand filamentul bun; o rezistenta bobinata 2.2 k 'pitita' in spatele celei originale; butoane negre cat de cat asemanatoare cu cele originale. Marea majoritate a componentelor au fost schimbate cu exceptia celor vitale care au fost reconditionate. Am recuperat cu grija tuburile celor 3 C-uri de filtraj si am pus electrolitici noi inauntru, am spalat variabilul si trimerul, in ordine cu : apa calda si detergent, scurs, wd40 din belsug, baie in izopropilic si uscat peste noapte pe calorifer.Aparatul merge bine, VCL11 scoate cam 14 mA ceea ce este minunat. Foarte putin brum. Necesita antena si legatura la pamant, obligatoriu. Sensibilitate chiar buna seara, selectivitate vai mama lui. Foarte distractiv de folosit, un cor de fluieraturi aproape de acrosaj :limb:, cu o mana stai pe trimer cu alta pe bobina de cuplaj ...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines