vergil Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Am un osciloscop care vede semnale in spectru audio .Pot face ceva modificari sa vada semnale de frecventa mai mare ? Ce trebuie modificat amplificatorul, sau baza de timp . Daca se poate . Baza de timp are urmatoarele diviziuni.3001003010310,30,10,03msMultumesc pentru rabdare . Link to comment
yo9hnf Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 f=1/tAsta inseamna ca osciloscopul tau masoara pana la maxim 33Khz.Ar trebui marita baza de timp, dar nu cred ca merita sa te complici. Link to comment
marinescug Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Baza de timp ca baza de timp. mai ramane si amplificatorul de Y.La ce folos ai baya de timp mairapida daca demnalul tau nu poate fi amplificat si ara banda limitatachoar de osciloscop ce faci _Daca nu are deja, fa-i un sumator A-B si un A-B si-l ataci pe X respectiv Z si aa o dracie care-ti indica profunyimea semnalului stereo. E de efect maxim, in studioul de emisie.Te rog pune o poza cu el, daca se poate, evident. Link to comment
vergil Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 El vede semnalul , dar nu pot vedea forma de unda , nu o pot fragmenta (nu stiu daca m-am exprimat bine) . Nu as putea spune pina la ce frecventa arata semnalele . Ideea era daca pot face ceva sa pot vizualiza formele de unda . Daca nu m-am exprimat bine i-mi cer scuze . Nu am cu ce sa-i fac poze , deocamdata . Link to comment
marinescug Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Nu inteleg ce vrei sa spui ca " vede semnalul", dar ca nu vezi formele de unda e altceva. Poti sa ai spotul defocalizat... etc. Pune macar un nume si un producator pentru el sa fie mai usor de gugalit sa disecam problema. Daca aveai un generator de semnale , macar sinusoidal , reglai iesirea generatorului la 1 V sa zicem si cresteai frecventa, mentinand constanat iesirea generatorului pana observai ca scade amplitudinea afisata pe ecran la 0.7 din ce era initial. Dupa aceasta frecventa, aplificatoarele interne sau corectiile acestora nu mai lucreaza corect in frecventa. Simplu de tot: ia-l in brate si du-te la radioclubul municipal. Link to comment
vergil Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Din comutatorul bazei de timp , pe o pozitie anume , poti sa vezi forma de unda . Am zis bine ? Da , vede semnalul ca un ,,suvoi" compact , din com bazei de timp il pot aduce la o anumita stare dar nu atat cat este necesar sa pot vedea forma de unda . Scuze pentru vocabular , nu am nivelul necesar ca sa fiu foarte tehnic . Asta e . Am facut rost de un aparat foto , din vecini , drept pentru care pun si o poza frontala , in speranta ca poate ma puteti ajuta . Link to comment
marinescug Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Din comutatorul bazei de timp , pe o pozitie anume , poti sa vezi forma de unda . Am zis bine ? Da , vede semnalul ca un ,,suvoi" compact , din com bazei de timp il pot aduce la o anumita stare dar nu atat cat este necesar sa pot vedea forma de unda . Scuze pentru vocabular , nu am nivelul necesar ca sa fiu foarte tehnic . Asta e . Am facut rost de un aparat foto , din vecini , drept pentru care pun si o poza frontala , in speranta ca poate ma puteti ajuta .Se pare ca nu se sincronizeaza. Incearca totusi sa pui o poza completa, si ceva detalii despre conectorii aparatului. Are si insciptie pe o palcuta metalica pe spate. Unde e comutatorul de sensibilitate/amplificare ? PAna la urma cu ce semnal il ataci ? Esti sigur ca semnalul respectiv este stabil in timp ?PS: incerca sa nu mai arhivezi imagini, e inutil si enervant. Recomprresia unui lucru deja comprimat este total ineficienta. Imaginile se pot pune si pe link extren, http://imageshack.us/ Link to comment
vergil Posted November 28, 2010 Author Share Posted November 28, 2010 La frecvente mici de ce se sincronizeaza . Il atac cu un generator de frecventa de pina la 100Khz . Dar l-am atacat si cu alte semnale . dintrun tv de exemplu . Intrebarea mea era la ce pot interveni sa-l fac sa fie OK . Osciloscopul , cred (banuiesc , din cauza modului de conectare ) , facea parte dintrun sistem .....nu stiu ce ....l-am achizitionat di piata de vechituri (contra unei sume modice ).La punerea in functie ...culmea ...functiona . Divizorul de amplificare e facut de mine dupa un alt tip de osciloscop , dar nu cred ca asta e prb . Mi-a luat destul timp sa-i fac alimentatorul si divizorul . Intrarea semnalului nu se facea prin panoul frontal .Avea o cupla in spate . Repet , merge bine pina la frecvente de 25-30Khz . Unde trebuie sa intervin ca sa-l fac sa sincronizeze (termenul folosit de tine e cel mai corect si cred ca asta e cauza)mii de multumiri pentru intelegere si timpul pierdut . Link to comment
marinescug Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Cu baza de timp actuala nu ai cum. Stie maxim 33 KHZ asa cum a subliniat si yo9hnf.Tubul are remanenta mare, adica ramane urma spotului pe ecran ?E posibil sa fi fost de la un sistem cu semnale cu variatie lenta si mai mult nu poate. Daca vrei sa construiesti un generator de TLV,tensiune linear variabila, semnal dinte de fierastrau, poti gasi si in colectia Tehnium. Pastrezi comutatorul de pe panoul frontal si te mai joci pe la valorile condensatorilor din baza de timp. Link to comment
vergil Posted November 28, 2010 Author Share Posted November 28, 2010 Am incercat ,,sa ma joc" cu cozii bazei de timp(fara rezultate spectaculoase ) , dar numai in poz ultima , de 0,03ms . Am sa incerc si cu celelalte pozitii . Nu are remanenta a spotului .Cu alte cuvinte trb sa modific oscilatorul triunghiular al bazei de timp ? (sper ca nu am spus o prostie ) Link to comment
SirRoger Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 Am incercat ,,sa ma joc" cu cozii bazei de timp(fara rezultate spectaculoase ) , dar numai in poz ultima , de 0,03ms . Am sa incerc si cu celelalte pozitii . Nu are remanenta a spotului .Cu alte cuvinte trb sa modific oscilatorul triunghiular al bazei de timp ? (sper ca nu am spus o prostie )Incearca sa tii cont de sfaturile colegilor care au postat mai sus ( asta pentru nu a pierde timpul degeaba)....N-ai spus o prostie, semnalul bazei de timp e de fapt triunghiular dar seamana cu un dinte de fierastrau nu cu un triunghi isoscel..... Link to comment
vergil Posted December 2, 2010 Author Share Posted December 2, 2010 I-mi insusesc greselie .Asa e . Dinte de fierstrau , nu triunghiular .Scuze .Intrebare .Baza de timp genereaza acest semnal ,, dinte de fierastrau" chiar daca nu ieste atacata de semnalul de sincronizare ? I-am facut o baza de timp si nu genereaza nimic , nici daca ai aplic semnalul de sincronizare . Ma gandeam ca atunci se declanseaza , dar nimic . Montajul l-am facut separat , ca sa pot urmari cu osciloscopul . Am ales o schema din ALMANAH TEHNIUM 82 . Nu am vrut sa ma complic , ci mai intai sa vad daca se poate .E gresit ceva in schema ? Va rog daca se poate ceva sugestii . Eu nu i-mi dau seama . va multumesc .incerc sa pun schema dar nu vrea nuci cum . Link to comment
Adierea Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 Vezi ca acolo ai niste tranzistoare mai specieale . Ai respectat tipu tranzistoarelor sau ai pus ce ai gasit . Link to comment
vergil Posted December 3, 2010 Author Share Posted December 3, 2010 2n930 . Acestea sant recomandate . Link to comment
vergil Posted December 3, 2010 Author Share Posted December 3, 2010 Iata si schema . Astept observatii in legatura cu ea . Link to comment
Recommended Posts