Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema pt LM317

adi_0106

Recommended Posts

cine ma ajuta si pe mine cu o schema pt LM317 ??? ....... vreau sa scot din 20 V proveniti de la un generator - 5 V sa alimentez un becgeneratorul nu are toratie constanta - adica variaza -> este proportionala cu viteza cu care pedaleaza unchiu` meu la bicicleta :tonqe: :smt003

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• adi_0106

6

• dragostalpau

2

• chetross

2

• pid

1

dragostalpau

ma intereseaza si pe mine asa ceva, eu m-am gindit mai degraba la un LM1086, ca daca pedalezi prea incet nu mai ai nici un fel de lumina

Nu cred ca tipul de stabilzator folosit e lucrul cel mai important (un 7805 are 2.5v cadere, iar lm1086 are 1.5v, :rolleyes:), ci mai degraba sa-i pui un condensator mareee pe post de buffer dupa stabilizare :drinkers:.Sau gresesc ?

in datasheetul lui LM317 de la ST apar schemele astea

Posted Image

asta nu prea imi place ca are tranzistorul ala acolo

Posted Image

asta e mai simpla dar e pt altceva :axe:

• 9 months later...
Guest magpie

auzi vezi ca poti folosi si o baterie pe post de back-up atunci cand unq stationeaza, asta ca becul sa ilumineze in continuare.Poti redresa tensiunea de la dinam si apoi pui o dioda in serie cu bateria iar acest ansamblu il montezi paralel intre liniile de `forta` si apoi poti pune lm 317

ms mult magpie dar problema e trecuta ....... montajul a fost realizat, a functionat perfect si a fost si o baterie intercalata pe acolo pe undeva astfel incat becul lumina si cand generatorul nu era pus la treaba

totusi eu propun o sursa in comutatie gen MC34063 care are un randament mult mai bun......nu de alta dar daca merge unchiul prea repede oboseste inutil, puterea mai mare data de dinam la viteze mari nu face altceva decat sa incalzeasca radiatorul stabilizatorului liniar.

pid,cu o sursa in comutatie ar fi mult mai bine. o sursa mai desteapta, care sa poata transfera toata energia posibila de la dinam la acumulator. adica sa creasca curentul de incarcare atunci cand creste tensiunea de intrare.