Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electronica si tantarii


Mondan

Recommended Posts

A incercat cineva montaje anti tantari ?E bine sa postam si esecurile deoarece nu prea exista o baza sa credem ca tantarii fug de ultrasunete.Aparate cu ultrasunete se vand in comert, dar nu alunga tzantarii decat rareori.Unele specii au receptorii de infrarosu si simt caldura corpului. Dar si orbiti cu IR, se dar de doua treo ori cu capul de becul IR si apoi iar te "ataca"Lampa cu UV pentru insecte nu are nici un efect, deoarece tzantarii nu sunt atrasi de UV.In schimb tantarii "adora" mirosul de transpiratie si nu le place mirosul de fum.Isi incep viata in apa si si-o termina pe uscat.Fiind "atacatorii" actioneqaza mai des sera si noaptea.La distante mici de tine ei simt curentul batailor aripilor lor refectat de suprafata pieliiCe putem face ?

Link to comment
  • Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am facut cand eram mic.Ideea era ca numai tantarul anofel femel (adica numai femela) ciupeste si suge sangele si asta numai cand este gestanta. Cica are nevoie de sange pentru progenituri. Alta caracteristica a speciei ar fi ca masculul este cel care bazaie cand zboara, nu femela. Iar femelele gestante (cele care ciupesc) fug de masculi ca deja sunt fecundate si nu mai au chef. :rade: Pana aici, daca am intele bine, tantarul care bazaie nu ciupeste, ca e mascul, iar cel care nu bazaie ciupeste, dar numai daca femela e gestanta. Iar daca o femela gestanta aude prin preajma bazaitul unui mascul aceasta fuge de teama sa nu o mai fure si a doua oara. Ei bine, ce sa zic, mie nu mi s-a parut ca lucrurile stau chiar asa, sau foamea e mai puternica decat teama de masculi, dar nu vreau sa ma iau in gura cu cunascatorii...Pe scurt, incercat in copilarie cateva montaje fara niciun rezultat in afara de acela ca unele generatoare emiteau armonici in spectrul audibil care te capiau de cap! :ras:

Link to comment

nu ne scoti din ceata macar cu o schema ,zici ca ai mai multe aparate.asta vara pe la ora 10 am fost nevoit sa ma "retrag" de pe mal ne mai suportind atacurile celor care bazaiau . :speriat

Eu am cateva aparate antitantari portabile, merg cu o baterie R6 si chiar am ramas surprins de eficacitatea lor. Le-am testat in conditii grele asta vara in delta.

Link to comment

nu ne scoti din ceata macar cu o schema ,zici ca ai mai multe aparate.asta vara pe la ora 10 am fost nevoit sa ma "retrag" de pe mal ne mai suportind atacurile celor care bazaiau . :speriat

Nu am schema pentru ca sunt "luate de-a gata", dar cred ca se mai gasesc de cumparat. Sunt ISOTRONIC si costa vreo 30-40 de lei bucata.In cartea tehnica spune ca fugareste tantarul de pe o raza de 6m, dar eu iti spun ca, practic, la o masa la care stateau cam 6-8 persoane porneam doua aparate (unul pe masa si unul sub masa)si nu aveam nici o treaba cu tantarii chiar daca aveam bec aprins langa noi.La revenirea din vacanta am mai cumparat doua (acum am 4) asa ca nu vorbesc prostii. Chiar au efect. Singurul dezavantaj e tiuitul lor care te cam deranjeaza.
Link to comment

Rimache,multumesc mult pentru informatie.Eu vroiam ceva DIY,dar e foarte bine asa :da scap de 'munca'dar si de nepoftiti.Zgomotul nu mai conteaza,daca nu sint intepaturi.

Link to comment
  • 1 month later...

Informatii:Da, femelele inteapa, hranesc cu sangele (poporului?) ouale. Problema e ca bazaitul masculilor probabil nu e nimerit de aparatele "ineficiente"Insectele au un simt analog mirosului (un fel de detectie chimica mai sofisticata decat mirosul nostru), care constituie primul mod de orientare. In apropiere, mai folosesc detectia caldurii (asta le atrage la bec, nu lumina!)Autanul e un "repellent" chimic aplicat pe piele (si mie mi s-a parut destul de eficient!)Pastilele functioneaza in zone spatiale, dar doar in interior.Bazaitoarele...eu nu am vazut eficiente (dar si reusesc sa evit zonele prea infestate)Succes!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines