Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
en

Cum masurati condensatoarele in circuit?

Recommended Posts

Cred ca am pus corect intrebarea !! :rolleyes: M-apuca dorul sa aduc la viata cate o vechitura, dar de cele mai multe ori, devin neputincis cand este vorba sa masor condensatoarele direct in circuit. Am un multimetru care masoara pana la 20mF. Dar peste? ERS-urile se folosesc in acest scop? Am gasit ceva scheme pe net, dar mi s-au parut al naibii de complicate si in general imi e teama sa lucrez dupa scheme neverificate, asta pentru ca multi dintre noi suntem "consumatori" de electronica, ci nu proiectanti. V-as fi recunoscator daca mi-ati recomanda o schema verificata si care v-a dat satisfactii, odata cu trecerea timpului.

E-mail : [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uite aici o schema de ESR -meter care a fost realizata de mine si care functioneaza.

http://ludens.cl/Electron/esr/esr.html

 

Atentie:Schema functioneaza corect cu CI TL062 , binisor cu LM358 si nu functioneaza cu TL072.

 

Am folosit un transformator de ferita de la becurile economice .

Uite si o poza a montajului pe care l-am realizat:

Posted Image

http://img135.imageshack.us/img135/9834 ... r019xu.jpg

 

Alta schema care cred ca functioneaza (nu are transformator) gasesti aici:

http://www.qsl.net/iz7ath/web/home_eng.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc mult!! Ai fost la obiect... In schema de pe http://www.qsl.net/iz7ath/web/home_eng.htm se foloseste TL084, operational cvadruplu; eu am gasit ieri pe la magazinele de electronice numai TL 081, la 1RON. In varianta ca nu gasesc TL062, as putea sa folosesc doua TL081? In orice caz, ambele montaje sunt relativ simple in comparatie cu ce am gasit eu pana acum.Se poate folosi un digital in loc de analogic? Trebuie facuta o corespondenta tabelara pentru valorile curentului?

Share this post


Link to post
Share on other sites

e mult mai bun cel analogicaici nu te intereseaza exact o valoare, ci sa vezi rapid cu coada ochiului cat merge acul , asa iti dai seama imediat fara sa stai sa analizezi daca acel cond e bun sa nupeste 200 micro , esr-metrul nu mai poate fi concludent decat daca este foarte uscat , electroliticii mari ca valoare, tot prin schimbare cel mai sigur :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imi convine schema Juniorului si am sa tin cont de sfaturile voastre. Daca ma blochez pe undeva, voi apela din nou la sfaturile voastre. Multumesc mult!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca si cum a spus Tavi, condensatoarele electrolitice de obicei nu pierd din valoare, chiar daca electrolitul este uscat.Mai ales daca este vorba de un circuit oscilant, primul lucru este sa schimbi condurile fara sa pui mana pe capaci metru. (tinand cont de pretul unui condensator)Numai bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Una din problemele reale are majoritatii aparatelor numite generic ESR -metru este aceea ca masuratoarea condensatorului nu se face la tensiunea de lucru a acestuia ci la valori mici.Rezultatul este ca 80% din condesatoarele uscate deja, bune de aruncat sunt masurate de aparat ca bune.Mai anii trecuti se lauda cineva pe un forum yahoo ca stie sa masoare capacitatea condensatoarelor de filtraj in circuit cu o metoda nemaivazuta.Trist este faptul ca sunt multi care l-au si crezut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.badcaps.net/forum/forumdisplay.php?f=33

Cam greu de masurat direct in circuit asa mari valori, peste 20mF, mai ales daca in paralel exista si diversi consumatori. Cel mai bine se dezlipesc si se masoara individual. Sa nu uitam ca se pot verifica in montaj chiar in timpul functionarii normale sau de stresing, folosind un osciloscop si observand brumul. Totodata putem remarca eventuala lor incalzire cand functioneaza in scheme de comutatie rapida, incarcate la maxim. Cu putina experienta si atentie se observa fluctuatiile pe condensatoarele sursei in comutatie care alimenteaza procesorul sau memoria. Eventual se mai lipesc provizoriu in paralel alti condensatori noi de calitate si se observa modificarile, imbunatatirile.

Partea proasta e ca nu vom sti exact care condensatori sunt defecti, verificarea facandu-se in grup. In caz de fluctuatii prea mari se vor schimba toti condensatorii, dar se inlocuiesc intai cei vizibil umflati. O scadere a varfurilor oscilatiilor foarte scurte se obtine lipind in paralel pe fiecare electrolitic cate un mic condensator ceramic sau alt dielectric de inalta frecventa de minim 0,1-0,47 microF/>12V. Se pot adauga si electrolitici cu tantal.

Personal am schimbat condensatori la placa de baza a calculatorului, dar cu un artificiu constructiv. Am folosit o regleta de circuit dublu placat, lata de 1cm si lunga dupa caz. Am lipit pe aceasta cat mai multi electrolitici de calitate, alternand si mici condensatori ceramici sau tantal. In locul gaurilor tuturor condensatoarelor originale de pa MB am pus fire cam de 15-20mm, care au fost lipite (alternat corect +si-) la aceasta regleta comuna. Mentionez ca nu am dat gauri in regleta, am lipit pe tot latul ei terminalele condensatoarelor. Aceasta regleta sta perpendicular pe MB, cam la cativa mm distanta. De la caz la caz se confectioneaza si se adapteaza acest montaj, astfel ca sa nu atinga alte componente sau coolerul.

Prezenta mai multor condensatoare electrolitice si a celor ceramice in paralel face sa nu mai conteze asa mult ESR, RezistentaSerieEchivalenta, si evita distrugerea lor prematura, nemaifiind fortati la maxim pe perioada tranzitiei/frontului crescator sau descrescator. Sarcinile electrice interne din apropierea terminalelor au timp sa se reorienteze, pe timpul frontului foarte scurt lucrand capacitatile ceramice.

Benefica in scheme este si inductanta dintre dioda si electrolitic la circuitul de redresare final, aceasta prelungind viata electroliticului, protejandu-l.. De multe ori la sursele ieftine aceasta lipseste, cu toate ca a fost prevazuta in schema si cablaj.

http://www.capacitorlab.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Boby

Salutare !!! auziti dar nu putem construi in testor simplu......mic ............dar mai ales ieftin si eficace,sa fie sa zicem o cutie cu montajul................iar doua fire prevazute cu cleme de masurare unul pentru plus iar celalalt pentru minus,si sa zicem daca se aprinde un led verde.........condensatorul este BUN iar daca se aprinde cel rosu condensatorul este DEFECT !!! sau daca avem un singur led acesta sa se aprinda cand condensatorul este BUNsi sa ramana stins daca condensatorul este DEFECT........astept idei,stima si respect !!! :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.