Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda unor motoare CC cu uC Atmel

Guest alexc

Recommended Posts

Buna ziua!Sunt un incepator in ale electronici si trebe sa fa cu proiect cu un uC ATMEL.Proiectu este o "jucarie" cu doua roti, fiecare roata avand cate un motoras de 12v(mototas de la stergatoare de parbriz). Nu am mai facut un asemenea proiect pana acu deci nu stiu cu ce sa incep. Am facut rost de motorase, le-am montat pe un "sasiu", le-am facut legatura cu roti si acu vine beleaua...Am tot citit pe net dar nu prea inteleg ca acu ar trebui intai sa leg motorasele cu ceva punte H, sa masor amperi .... ca sa pot modifica turatia. Daca ma poate ajuta cineva care a mai facut asa veca sau asemanator, sa-mi spuna care ar fi pasi pe care ar trebui sa-i urmez as fi foarte recunascator. Multumec anticipat...

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

In primul rand trebuie sa spui exact ce parametrii doresti sa controlezi. Daca turatia este un element, trebuie sa pui ptr fiecare motor cate un traductor de turatie(ex. Hall cu utilizarea int0 si int1)). In cazul in care doresti schimbarea sensului de rotatie la motoare, intradevar, trebuie sa utilizezi un montaj in punte H. De asemenea, daca doresti controlul asupra turatiei , o sa trebuiasca uitilizate resursele de la MC PWM (ex. oc1a, oc1b) Parerea mea este ca sa spui exact parametrii impusi din proiect , asa incat sa pot sa spun exact modul in care poate fi implementat MC-ul

deci sa spun mai multe detalii:- trebe fiecare motor sa mearga inainte si inapoi- sa pot controla turatia motorului- comenzile moroului sa face de la PC pe serial la uC care da departe comanda la motor- tot de la Pc o sa mai am niste functi prin uC pentru niste leduri nu stiu ce detali sa mai dauacu in primu rand incerc sa fac legatura la motoare...

Tot nu ai specificat in mod exact parametrii pe care doresti sa ii controlezi. Bun, presupun ca doresti o configuratie de tipul urmator:Partea de comanda- un program pe PC prin intermediul caruia se controleaza sistemul.- un MC - care actioneaza cele doua motoare de CC- o linie de comunicatie seriala RS232 Partea de actionare propriuzisa - sursa de putere ptr motoare (aici este necesar sa se stie puterea motoarelor, tensiuni, curenti etc...). Daca motoarele sunt de la stergatoarele de la parbriz , probabil ca sunt din acelea ce consuma cca 3A la turatia nominala. In acest caz iti trebuie un traf de 12V/75W(minim) - doua punti H controlate PWM ce actioneaza motoarele - cate un traductor de turatie atasat fiecarui motor. Traductorul poate fi unul de tip HALL , fixat pe capacul din spatele motorului si pe axul sau prins un magnet permanent care va actiona traductorul.Pentru microcontroller se poate utiliza un ATMega8 in urmatoasrea configuratie:- liniile RXD si TXD legate la un driver de tip MAX232 - asigura comunicatia seriala - PB0 si OC1A(PB1) actioneaza prima punte H, PB0 - va dicta sensul motorului iar OC1A turatia - PD7 si OC1B(PB2) pentru al doilea motor- INT0 (PIND2) va fi intrarea de la traductorul primului motor- INT1(PIND3) intrarea de la traductorul celui de al doilea motorObservatie : avand acest tip de traductori se poate controla turatia motorului incepand de la cca 1rot/.sec pana la ... viteze foarte mari. Totodata , daca nu exista alunecari ale rotilor , se pot calcula distantele parcurse.Reglarea turatiei se poate face in doua feluri :- un reglaj "chior" in care valoarea tensiunii de pe motor se va modifica corespunzator rezultatului compararii turatiei existente cu cea impusa- sau , un reglaj PD (proportional - derivat) unde stabilitatea turatiei va fi mult mai bunaNu am inteles ce ar trebui sa semnalizeze led-urile.Pentru mai multe amanunte , da-mi un mp

Ca punte H poti folosi LM298H parca asa ii zice e o punte dubla care duce vre-o 4A pe canal. Restul controlului il faci cum ti-a zis mitescu. Insa eu am o intrebare la senzori Hall controlezi doar RPM insa daca ai de expl o rotatie si jumatate tu de unde stii exact distanta parcursa ?!! Deci tot timpul o sa ai o eroare max aproximativ egala cu 2piR unde R este raza roti motoare. Deci eu pentru distanta daca vrei sa controlezi exact iti recomand encodere optice in quadratura. Insa aici se complica foarte mult problema!!Insa daca ai nevoie doar de RPM atunci e buna solutia lui mitescu !!

Pentru L298 datasheet spune : TOTAL DC CURRENT UP TO 4 A.Ceea ce insemna ca pe fiecare sectiune duce maxim 2 A. Motoarele de stergator de parbriz , sar usor peste 3A. In concluzie(eu personal) nu as utiliza acest circuit. Ptr MCC putea H cu MOSFET este sfanta.In ceea ce priveste remarca

...Deci tot timpul o sa ai o eroare max aproximativ egala cu 2piR ...

Asa este , dar, numai in conditia in care montezi traductorul HALL pe axul rotii motrice. Ori eu am spus ca traductorul se va monta pe axul motorului. Prin urmare inainte de reductor. La motoarele de stergator de parbriz factorul de demultiplicare a reductorului este cuprins intre 36 -72, functie de tip. deci eroarea se va reduce cu aceasta proportie si, la care se mai adauga jocul din reductor.Oricum, utilizarea encoderelor este mult mai eficienta. In schimb precizia lor este "mancata" de ansamblul motor-reductor, care in cazul de fata nu este un sistem precis(deloc).Ca sa nu mai vorbim de pret.Utilizarea traductorului HALL implica cateva specificatii(asta pentru ca sa pot fi bine inteles)Datorita eforturilor inconstant la axul motorului, a jocurilor din lagare, etc.., pot apare vibratii. Daca magnetul este pozitiont in apropierea traductorului, apar impulsuri "parazite". Pentru eliminarea acestora se vor utiliza doua traductoare a caror iesiri vor actiona un bistabil de tip RS. Astfel se elimina neajunsul de mai sus. chiar daca magnetul "vibreaza" in apropierea unuia din traductori, starea bistabilului nu se schimba si, prin urmare citirile vor fi facute im mod corect.Mai mult, daca se doreste marirea rezolutiei , se pot monta 2 magneti, sau mai multi.Pentru un singur magnet, traductorii se vor monta la 180 deg.Pentru doi, la 90deg, etc...

Itradevar eu nu am mai citit datasheetul la lm si am vb din amintiri, aici e vina mea. Cu sensori hall nu prea am lucrat. Dar apreciez sfaturile dumneavoastra dl mitescu. Darr poate folosi atunci cate o punte dubla pentru fiecare motor puse cu canalele in paralel si deci poate alimenta motoarele.

in primul rand vreu sa va multumesc pentru raspunsuri.Eu nu vreu sa masor distanta pe care a parcurso "jucaria". vreau sa pot alege cu ce viteza sa mearga.iar la parte cu leduri: o sa pun pe jucarie niste leduri care pur si simplu o sa le aprin cu o comanda de la pc prin uC.in legatura cu legarea motoraselor la uC prin punti H si.... nu aveti cumva o scheme electrica ??? :nas: