Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori filtraj sursa

Guest dandum

Recommended Posts

Salut tuturor,Am o nedumerire de amator: cam ce viata au electroliticii mari de filtraj din sursa unui amplificator? Am un amplituner in care condensatorii respectivi au trecut probabil de 30 de ani, si are un brum absolut minor.Mi-am comandat noi, dar ma cam nedumereste pretul: 2,96 RON bucata, 4700uF / 50V. Cica la 105 grade. Mi se pare periculos de ieftin. Originalii sunt Nichicon 4700uF / 40V (la 40V n-am gasit nimic la nimeni).Sa-i schimb sau mai bine... oldies but goldies?!

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• zal

2

• wally_gatter

2

• Spitfire

1

• Son of Sound

1

cu aceeasi problema m-am confruntat si eu.. dintr-un magazin i-am luat cu 12 ron bucata dar de pe un site cu doar 2lei ca tine.. diferenta de pret consta in adaosul comercial practicat de respectivul magazin si pretul de depozit, loa care se mai adauga unele taxe "de drum" , etc , ca doar e o tara plina de taxe si impozite.. cat despre calitatea lor , habar nu am ce sa zic.. e posibil si unele site-ri sa vanda chinezarii si mai mult ca sigur o fac deoarece le ramane o diferenta de bani enorma , castig curat ptr comerciantul roman.. romanul e frate cu chinezul nene.. testeaza-i in curent , incarca-i cu o baterie de 9V si lasa-i asa vreo 24 de ore si masoara tensiunile pe urma , si vezi ce pierderi au , ar fi ideal sa ai si o sursa de curent reglabila sa ii pui in tensiune , adica 50v ai lor fara un volt doi acolo , si vezi daca se incalzesc , sa nu cumva sa crape.. ai grija la polaritati ca electroliticii au o tendinta de explozie mare cand fierb in suc propriu :rade:

Mersi frumos pentru raspuns!Sa vad intai cu ce ma aleg, adica aspectul exterior - cat de ingrijita pare capsula. Nichiconii aia batrani arata incredibil de bine. Nu umflaturi, nu scurgeri...Mi-am mai comandat si spray de contacte, sa dau un pic pe potentiometri. E o idee proasta? N-am mai sprayat niciun potentiometru pana acum si mi se pare cam ciudat.

Parerea mea ar fi sa-i lasi aia originali .... nu stiu de pe ce site ii cumperi tu, dar am mai incercat si eu diversi condensatori ca sa zic asa "chinezesti" si calitatea lasa de dorit.Daca tot vrei sa-i schimbi avem un coleg pe forum (ionioni2008) care vinde condensatori ... cauta la vanzari.

Nu se mai fabrică piese ca-n vremurile de aur ale electronicii comerciale (anii 70-80). Dacă nu au probleme, lasă-i pe cei originali la locul lor.Era un subiect despre condensatori contrafăcuţi şi problemele lor pe forum.

Multumesc pentru raspunsuri!Sincer, nu ma trage foarte tare inima sa-i schimb, insa am fost curios ce fel de condensatori de 4700 / 50 costa sub 3 lei. Cu un pic de noroc, poate aflu maine.@zal: E vorba de Onkyo ala din topicul de la depanari. Pe canalul drept, cel functional, are o urma vaga de brum, de aceea ma gandisem la condensatori.Intr-adevar, nu se mai face nimic ca acum 30 de ani. Ma uit si la Onkyo asta cu panoul frontal din aluminiu de 1,5 mm etc.

Dupa cum arata inscriptionarea tampografica cu vopsea alba, e clar ca-i un fake ("Nippon-chemicon"-din părţi)-chiar si firme modeste, gen GSC au folie colorata in masa, nu picteaza pe condensator valoarea, iar colorarea in masa a foliei de material plastic se face in alb, argintiu, auriu, pe fond de culoare bruna/verde inchis.

Posted Image

Ca sa nu mai spun ca sunt de doua ori mai mici decat aia originali si foarte, foarte usori. S-o fi inventat condensatorul cu hidrogen?! :ras: N-am de gand sa-i pun.

Mai bine nu ma leg la cap daca nu ma doare. Ma dor altele legate de Onkyo asta, mai ales potentiometrii de volum si balans deocamdata... dar asta am scris in topicul de la depanari.Ideea care ramane din cele de mai sus e, invariabil, ca, pe lumea asta, sunt doua feluri de lucruri: 1. ieftine si 2. (fara legatura cu 1) bune. Exista, fireste, si exceptii, care doar intaresc regula. Exceptia la care sper cel mai mult e STK-ul pe care tocmai l-am bagat in amplituner :dans: